Moteris papasakojo, ką išgyveno patyrusi du insultus

45 metų Tracy Lyn Lomagno, odontologo asistentė, turi 10-metį sūnų, yra jau 12 metų susituokusi su vyru Vincenzo bei turi daugybę pomėgių. Šiais metais jai teko patirti tai, ko niekam nelinkėtų. Ji išgyveno insultą, kuris pakeitė jos gyvenimą.

 Moteris pasakojo, kad su kiekvienu judesiu jai vis labiau svaigo galva.<br> 123rf nuotr.
 Moteris pasakojo, kad su kiekvienu judesiu jai vis labiau svaigo galva.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2018, 1:08 PM

„Buvo vasario 25 diena, šeštadienis, 6 val. ryto, kai aš pasijaučiau taip, tarsi žaibas būtų trenkęs į galvą. Pajutau siaubingą skausmą ir atsisėdau. Nieko nedelsdama sugriebiau už vyro ir šaukiau, kad iškviestų greitąją pagalbą.

Labai sunku žodžiais papasakoti tai, ką patyriau, bet įsivaizduokite, kad esate viename iš atrakcionų parko karuselių, kuriose siaubingu greičiu jus suka. Būtent taip aš jaučiausi atmerkusi akis.

Jei tik pro akių plyšelį būčiau įleidusi nors trputį šviesos, būčiau pradėjusi vemti. Vis dėlto daugiau nejaučiau jokio skausmo, išskyrus „žaibo smūgį“ pačioje pradžioje, o ausyse garsiai zvimbė. Veidas dilgčiojo, o kūnas buvo silpnas, maniau, kad mirsiu. Visą laiką galvojau apie savo sūnų ir tikėjausi, kad kaip nors išgyvensiu“, – dalijosi patirtimi Tracy.

Moteris pasakojo, kad jautė traukiantį pojūtį dešinėje kūno pusėje ir su kiekvienu judesiu jai vis labiau svaigo galva. Kai atvyko policija ir greitoji pagalba, ji laikėsi už lovos krašto.

„Vienas medikas pasakė, kad mano kraujo spaudimas buvo labai aukštas, o cukraus kiekis kraujyje normalus. Tada staiga pajutau, kaip kojos ir rankos dilgčioja. Jos buvo nutirpusios ir silpnos. Aš nebegalėjau kontroliuoti šlapimo pūslės, prakaitavau taip, jog rūbai buvo kiaurai permirkę bei negalėjau nustoti vemti“, – prisiminė siaubingus pojūčius Tracy.

Po neurologinio tyrimo gydytojai moteriai pasakė, kad viskas gerai ir nėra jokių klasikinių insulto požymių. Jie tik padėjo sustabdyti galvos svaigimą ir pykinimą, bet Tracy vis dar jautėsi siaubingai.

Patyrė antrą insultą

Gydytojai moters šeimai išvardijo maždaug 10-15 priežasčių, kas tai galėtų būti ir paskutinioji buvo insultas, dar vadinamas smegenų infarktu.

„Po poros valandų patyriau dar vieną insultą, viskas tarsi pasikartojo. Su manimi buvo tik vyras, nes kiti šeimos nariai su sūnumi išvyko namo pailsėti.

Galvos svaigimas ir vėmimas tęsėsi visą naktį vis intensyvėjant, o aš maldavau ir rėkiau, kad kas nors man duotų vaistų. Pamenu tik, kad buvau pasilenkusi lovoje virš žemės, o mano vyras laikė apglėbęs mane ir kiekvienas jo įkvėpimas sustiprindavo simptomus.

Galų gale užmigau ir pabudau po kelių valandų. Man pasakė, kad patyriau 2 insultus smegenėlėse – pakaušinėje smegenų dalyje, kuri kontroliuoja pusiausvyrą. Turėjau stuburinės arterijos atšaką su pseudoaneurizma, kuri sukėlė smegenų infarktą.

Jaučiausi palaiminta, jog išgyvenau, bet vis dar prieš akis iškildavo siaubingi prisiminimai. Vis mąsčiau, ar aš mirsiu šiąnakt? Kur bus mano sūnus? Ar aš kada dar grįšiu į darbą? Ar patirsiu dar vieną insultą? Tai padėjo man suvokti, kad gyvenimas pasikeitė“, – tęsė pasakojimą Tracy.

10 dienų po insulto

Praėjus dešimčiai dienų po insulto, Tracy vis dar buvo ligoninėje. Ji vis dar jautė dilgčiojimą rankose ir kojose, atsirado regėjimo problemos, trumpalaikis atminties praradimas, tęsėsi nuolatinis pykinimas, kaklo skausmas, galvos svaigimas, pusiausvyros nebuvimas ir apetito stoka.

„Labai norėjau grįžti namo pas šeimą, bet turėjau persikelti į reabilitacijos įstaigą. Nepaisant to, kad aš buvau palaiminta, jog likau gyva, jaučiau nerimą, sumišimą, namų ilgesį ir depresiją. Buvau emociškai išsekusi. Kiek vėliau sutelkiau dėmesį į fizinę ir psichologinę reabilitaciją. Galų gale aš jaučiausi kur kas geriau ir buvau paleista namo“, – džiaugėsi ji.

Savo istorija ji siekia padrąsinti ir kitus asmenis, kurie išgyveno insultą, nebijoti kalbėti ir dalintis savo jausmais, potyriais, nes labai sunku visa tai vienam ištverti. Visus savo potyrius ji papasakojo internetiniam puslapiui medicalnewstoday.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.