Dėl medikų klaidos radviliškietei teko kęsti nežmoniškus skausmus

Medikų nepastabumas pribloškė 74 metų radviliškietės Eugenijos dukteris.

 Stubro lūžį pastebėjo tik Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai.<br>V.Ščiavinsko ir 123rf nuotr.
 Stubro lūžį pastebėjo tik Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai.<br>V.Ščiavinsko ir 123rf nuotr.
 Stubro lūžį pastebėjo tik Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Stubro lūžį pastebėjo tik Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 4, 2018, 6:35 AM

Moteris turėjo kęsti siaubingus skausmus ir važiuoti namo klūpodama keturiomis, kai po apžiūros buvo išsiųsta iš Radviliškio ligoninės.

Tik dukroms prašant kitos dienos vakarą moteris buvo išsiųsta į Respublikinę Šiaulių ligoninę, kur jai buvo nustatytas stuburo slankstelio lūžis.

„Tai tik sumušimas. Važiuokite namo“

Kaip naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Eugenijos duktė Rita, jos mama vieną dieną namuose nukrito ir smarkiai susižeidė. Iškviesta greitoji medicinos pagalba moterį nuvežė į Radviliškio ligoninės Priėmimo skyrių, kur budintis chirurgas padarė rentgeno nuotrauką.

„Chirurgas nustatė, kad tai – paprasčiausias sumušimas. Nors ir prašėme, jis nematė būtinybės nei daryti vidaus organų echoskopijos, nei vežti mamos į artimiausią Šiaulių ligoninę, kur būtų galima jai atlikti nuodugnią kompiuterinę diagnostiką.

Mums buvo pasakyta: „Tai tik sumušimas. Važiuokite namo“, nors primygtinai reikalavome pastebėti mamą ligoninėj per naktį, bijodamos, kad neprasidėtų vidinis kraujavimas, nes ji kentė nežmoniškus skausmus. Tačiau atsakymas buvo vienas: „Nėra būtinybės, o ir vietų neturime stebėjimui. Stebėkite namie ar nepasirodys kraujas“, – prisiminė Eugenijos duktė Rita.

Diagnozavo žiūrėdamas į tą pačią rentgeno nuotrauką

Kelionė namo lengvąja mašina buvo sunki. Nepakeliamų skausmų kamuojama Eugenija visą kelią važiavo klūpėdama keturiomis ant galinės automobilio sėdynės. Anot Rasos, iš skausmo mama negalėjo sėdėti, tiesa galėjo paeiti savomis kojomis.

„Mes ją parvežėme namo, prilaikėme jai einant, kad nenukristų. Mama pati užlipo į trečią aukštą.

Nusprendžiau naktį praleisti kartu, nes mums buvo prisakyta žiūrėti, kad neprasidėtų vidinis kraujavimas. O kas būtų, jeigu taip nutiktų? Juk mama gyvena viena.

Kitą rytą iškviečiau šeimos gydytoją. Ji iš karto pasakė: „Čia ne juokai. Turite važiuoti į Šiaulius. Išsikvieskite greitąją ir važiuokite ten“. Bet atvažiavusi greitoji vėl nuvežė į tą pačią Radviliškio ligoninę.

Ten budėjęs jau kitas gydytojas žvilgtelėjo į tą pačią seną rentgeno nuotrauką ir nieko joje blogo nepamatė. Bet išsireikalavau, kad mamą paguldytų į ligoninę bent stebėjimui. Galvojau sau, kad vakare gal atvažiuos trečiais gydytojas ir su juo pavyks susitarti dėl siuntimo į Šiaulius“, – prisiminė Rita.

Galėjo nebevaikščioti

Vakare į Radviliškio ligoninę atvykęs trečiasis gydytojas irgi iš pradžių teigė nematąs būtinybės siųsti pacientės iš Šiaulius, bet išvydęs susirūpinimą jos dukterų veiduose tarė: „Gerai. Vežam į Šiaulius. Bus ramiau“, už ką moterys jam yra dėkingos.

21 valandą greitąja į Respublikinę Šiaulių ligoninę atvežtai Eugenijai iškart buvo atlikta kompiuterinė diagnostika, vidaus organų echoskopija ir nustatytas stuburo slankstelio lūžis.

Ligonė buvo nedelsiant paguldyta į ligoninę, kur pragulėjo 17 dienų, o vėliau buvo išsiųsta į Palangos reabilitacijos ligoninę. Keturis mėnesius jai teks gyventi stovimu-gulimu režimu. Net vaikščioti iš pradžių leista tik su vaikštynėmis.

Rita piktinosi, kad į mamos traumą pažiūrėta taip aplaidžiai ir tik dėl trijų dukterų užsispyrimo jai buvo suteikta pagalba.

Moteris džiaugėsi, kad per tą laiką nenutrūko nervas, nes mamai grėsė nebevaikščioti. Dabar Rita dėkoja likimui ir už tai, kad vis dėlto Radviliškio ligoninėje nebuvo padaryta vidaus organų echoskopija, kaip dukterys prašė.

„Kai padarę rentgeną pasakė, kad nėra jokių lūžių, mes pačios atmetėme galimybę, kad lūžis galėjo būti. Tiesiog norėjome, kad jai peršviestų vidaus organus ir pasakytų, ar tikrai nėra jokių plyšimų arba trūkimų.

Jeigu Radviliškyje būtų padarę tą echoskopiją ir pasakę, kad niekas netrūkę, būtume ir pačios nusprendusios, kad tai yra paprasčiausias sumušimas ir toliau neieškoję pagalbos, o tik laukę.

Mama gal būtų pradėjusi vaikščioti ir taip nervą nusitraukusi“, – baisėjosi Rita.

Ligoninės komentaras

Radviliškio ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Kristina Vyšniauskienė paklausta, ar gali būti, kad rentgenologinis stuburo tyrimas neparodytų lūžių, patvirtino, kad tai įmanoma.

„Rentgenologiškai stuburo lūžius ne visada galima diagnozuoti“, – portalui lrytas.lt atsakė daktarė K.Vyšniauskienė.

Paprašius plačiau pakomentuoti įvykį, K.Vyšniauskienė atsiuntė štai tokį atsakymą: „2018-08-23 apie 16 val. į VšĮ Radviliškio ligoninę priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių atvežta pacientė, kuri teigė, kad nukrito nuo kėdės ir traumavo juosmenį. Priėmimo skyriuje atlikus stuburo juosmeninės dalies rentgenologinį tyrimą stuburo lūžių nematyti, ūmios neurologinės simptomatikos nestebėta.

Pacientei rekomenduotas stacionarinis gydymas, tačiau pati pacientė jo atsisako. Paaiškintas gydymas, rekomenduota būklei negerėjant pakartotinė traumatologo konsultacija. Kitos dienos popietėje pacientė pakartotinai kreipėsi į priėmimo skyrių dėl išliekančių juosmens intensyvių skausmų.

Konsultuota traumatologo. Paimti šlapimo ir kraujo tyrimai. Skirti nuskausminamieji, intraveninė lašinė infuzija.

Ryškėjant neurologinei simptomatikai, pacientė pervežta į Šiaulių Respublikinę ligoninę detalesniam ištyrimui, diagnozės patikslinimui ir gydymui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.