Neskubėkite griebtis vaistų: galvos skausmą gali padėti numalšinti ne tik jie

Tikriausiai retas kuris išgeria organizmui reikiamą kiekį vandens per dieną, o dėl šios priežaties nukenčia sveikata. Vanduo – gyvybės šaltinis, jis atgaivina ir padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų bei problemų, tokių kaip galvos skausmas.  

Galvos skausmą gali padėti numalšinti ne vien tik vaistai. <br> 123rf nuotr. 
Galvos skausmą gali padėti numalšinti ne vien tik vaistai. <br> 123rf nuotr. 
Vanduo – gyvybės šaltinis, jis atgaivina ir padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų bei problemų, tokių kaip galvos skausmas.<br> 123rf nuotr. 
Vanduo – gyvybės šaltinis, jis atgaivina ir padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų bei problemų, tokių kaip galvos skausmas.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2018, 4:14 PM

Viena moteris papasakojo, kaip jautėsi stengdamasi kasdien išgerti po 2 litrus vandens. Ji norėjo išbandyti, ar tikrai verta dėti tiek pastangų dėl naudos sveikatai.

„Po savaitės aš supratau, kaip vandens trūkumas kenkia gyvenimo kokybei ir sveikatai. Jei neišgerdavau per dieną reikiamo kiekio vandens, dienos pabaigoje jausdavausi vangi, o galva būdavo apsunkusi“, – teigė ji.

Dietologės Leah Silberman tvirtinimu, vandens trūkumas gali pridaryti gana didelės žalos smegenims.

„Tačiau pirmiausia leiskite man paaiškinti, ką iš tikrųjų reiškia dehidratuoti. Mayo klinika apibrėžė, kad dehidratacija įvyksta tada, kai sunaudojate arba prarandate daugiau skysčių negu jų yra organizme“, – paaiškino ji.

Pasak Jungtinių Amerikos Valstijų geologijos tarnybos, vanduo sudaro net 60 proc. suaugusiojo organizmo ir norint, kad kūnas tinkamai funkcionuotų, reikia nuolat aprūpinti jį skysčiais.

Kaip rašoma elitedaily.com, yra daug simptomų, įspėjančių, kad organizmas dehidratuoja, ir galvos skausmai yra vieni iš jų.

„Nors yra daug įvairių galvos skausmo priežasčių, dehidratacijos sukeltas skausmas atsiranda, kai yra neigiamas balansas tarp skysčių suvartojimo ir išeikvojimo. Tai reiškia, kad prarandate daugiau vandens nei suvartojate, o tai tikriausiai sutrikdo elektrolitų pusiausvyrą, kraujo tėkmę ir kraujospūdį“, – pabrėžė ji.

Kai atsiranda skysčių trūkumas, sumažėja kraujo spaudimas, o kartu ir kraujo tekėjimas bei deguonies kiekis smegenyse.

Siekdamos atstatyti normalų kraujo spaudimą, smegenyse esančios kraujagyslės gali išsiplėsti, todėl jos išeikvoja daugiau energijos negu pajėgia ir taip sukelia nemalonų galvos skausmą.

Grace Derocha, dietologė, cukrinio diabeto pedagogė ir sveikatos priežiūros specialistė, pataria vos pajutus galvos skausmą, kuris gali būti susijęs su skysčių stoka, įsipilti stiklinę vandens ir nedelsiant ją išgerti.

„Labai svarbu gerti palengva, nes per greitai suvartojus per didelį kiekį vandens gali atsirasti pykinimas arba pavojingai sumažėti natrio kiekis kraujyje“, – teigė ji bei pridūrė, kad organizmas skysčių  gauna ir valgant vaisius bei daržoves.

Be to, nepamirškite, kad kava ir alkoholiniai gėrimai ypatingai dehidratuoja organizmą. Todėl specialistai rekomenduoja kiekvieną puodelį kavos ar taurę vyno kompensuoti viena stikline vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.