Nuo gripo saugo ne tik skiepai: štai ką naudinga žinoti

Pasikeitus orams nusilpsta imuninė sistema, todėl labai lengva peršalti ar užsikrėsti gripu bet kur, troleibuse, darbe, kavinėje ar panašioje vietoje. Vis dėlto galima to išvengti, tereikia žinoti, kaip sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo bakterijų.

 Pasikeitus orams nusilpsta imuninė sistema, todėl labai lengva peršalti.<br> 123rf nuotr.
 Pasikeitus orams nusilpsta imuninė sistema, todėl labai lengva peršalti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-06 07:44

Nevenkite skiepų nuo gripo

Tai pats svarbiausias dalykas, galintis apsaugoti nuo gripo.

Dažnai plaukite rankas

Pasisveikindami su kitais žmonėmis ar liesdami rankenas susiduriate su kenksmingomis bakterijomis, todėl privalote nuolat plauti rankas, ypatingai po kontakto su sergančiu žmogumi.

Tai skamba labai paprastai, bet vanduo ir muilas turi būti jūsų geriausias draugas ir gydytojas. Rekomenduojama rankas stipriau patrinti maždaug 20 sekundžių, tik taip atsikratysite daugybės bakterijų. Labai svarbu, kad nuplautumėte vietas tarp pirštų ir po nagais.

Naudokite rankų dezinfekavimo priemonę su alkoholiu

Jei neturite galimybės nusiplauti rankų, naudokitės dezinfekavimo priemone, kuri gali nužudyti peršalimo ir gripo bakterijas.

Venkite kontakto su sergančiais žmonėmis

Nespauskite rankų sveikindamiesi, neapsikabinkite, nesibučiuokite ir palaikykite atstumą tarp savęs ir sergančio asmens.

„Gydytojai linkę būti labai atsargiais dėl rankų paspaudimo. Tiesiog pasakykite, kad nenorite susirgti, bet pasisveikinkite, pasakykite, kad malonu tą žmogų matyti. Jie tikrai supras“, – paaiškino gydytojas Terris Remy.

Palaikykite švarią ir tvarkingą aplinką

Masažo terapeutė Amanda Long prašo, kad jos klientai verčiau liktų namie, jeigu jaučiasi prastai. Ji taip pat dezinfekuoja durų rankenas ir šviesos jungiklius po kiekvieno kliento apsilankymo.

„Mano budrumas ir saugumas atsipirko. Kai dirbdavau biure, kur kas dažniau sirgdavau, nes žmonės taip nesisaugojo bakterijų“, – sakė ji.

Paramedikė Beth Geoghegan iš Pietų Floridos papasakojo, kad jos darbo diena prasideda valant savo darbo vietą su virusus ir bakterijas žudančiu muilu.

Be to, kai ji grįžta namo po savo pamainos, kurioje nieko labai neįvyko ir buvo mažai pacientų, ji imasi įprastos veiklos. Tačiau jei diena buvo kupina bendravimo su sergančiais ligoniais, jos rutina kiek pasikeičia, rašo symptoms.webmed.com.

„Jeigu aš buvau susidūrusi su 10 pacientų, iš kurių 8 sirgo gripu, tą pačią minutę vos parėjus namo nusivelku uniformą, įdedu ją į skalbimo mašiną ir einu į dušą, nes niekada negali žinoti“, – atskleidė savo rutinos įpročius B.Geoghegan.

Laikykitės sveiko gyvenimo būdo

„Labai svarbu rūpintis savo sveikata, pakankamai pailsėti, gerai maitintis, nerūkyti, kontroliuoti savo alergijas, nes jei jų nekontroliuosite, viršutinėje kvėpavimo takų dalyje gali kilti uždegimas, todėl virusams tampa lengviau patekti į organizmą“, – sakė vidaus medicinos ir infekcinių ligų specialistas Ardis Dee Hovenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.