Dviejų mėnesių kūdikis sunkia liga užsikrėtė nuo nepaskiepytos sesers

Skiepijimas, kai kalbama apie vaikų saugumą, neturėtų net kelti jokių klausimų, tačiau kai kurie žmonės laikosi savo įsitikinimų, kad tokios vakcinos kelia daugiau problemų.

 Šiemet Lietuvoje užregistruota 17 kokliušo atvejų.<br> 123rf nuotr.
 Šiemet Lietuvoje užregistruota 17 kokliušo atvejų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2018, 5:23 PM

Nepaisant to, kad yra daugybė įrodymų, jog dėl anti-vakcinacijos gali padidėti sergamumas įvairiomis ligomis, kurių būtų galima išvengti, šis judėjimas sparčiai plinta, pranešė naujienų portalas „Indy 100”.

Deja, begalė nelaimingų atvejų rodo, kad skiepų nederėtų atsisakyti. Viena mama internete pasidalijo savo istorija. Ji rašė, kad jos nepaskiepytas sūnus užsikrėtė kokliušu nuo taip pat nepaskiepytos sesers.

„Mes visi norime daryti tik tai, kas geriausia mūsų vaikams. Aš esu mama, kuri yra prieš skiepus. Mano sūnui šiuo metu yra 2 mėnesiai ir dabar esu su juo ligoninėje. Sūnus susirgo kokliušu ir gydytojai sako, kad jis tikriausiai užsikrėtė nuo nepaskiepytos sesers.

Aš buvau mama, kuri tvirtai laikėsi savo įsitikinimų, bet dabar visą dieną jaučiu gėdą. Ar dar kieno nors vaikas susirgo siaubinga liga dėl atsisakytos vakcinos? Prašau pakomentuokite. Mano kūdikis dabar tikrai labai kenčia ir yra siaubinga tai matyti. Man reikia padrąsinimo, jog viską padariau teisingai“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė mama.

Kad ir kaip būtų, daugelis vis dėlto skatina skiepyti savo vaikus, nes tai tikrai padeda išvengti tam tikrų ligų.

Šiemet Lietuvoje užregistruota 17 kokliušo atvejų, trys susirgusieji buvo kūdikiai, skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC). Bendras susirgimų skaičius nedidėja: pernai per tą patį laikotarpį taip pat buvo registruota 17 ligos atvejų. Tačiau ULAC atkreipia dėmesį, kad daugiau nei pusė susirgusiųjų buvo neskiepyti.

Centro duomenimis, aštuoni susirgimo šia liga atvejai šiemet registruoti iki ketverių metų vaikų amžiaus grupėje, dar penki atvejai nustatyti 5-9 metų vaikams, po du susirgimus – 10-14 metų ir vyresnių nei 30 metų asmenų grupėse.

„Nors nuo kokliušo yra skiepai, tačiau tarp susirgusiųjų daugiau kaip kas antras (58,8 proc.) buvo neskiepyti nuo šios infekcijos, o 23,5 proc. atvejų imunizacijos (pasiskiepijimo) būklė buvo nežinoma“, – teigia ULAC.

Kaip teigiama BNS pranešime, dėl kokliušo infekcijos 7 asmenys buvo hospitalizuoti, iš jų trys kūdikiai. Šeši į ligonines paguldyti asmenys buvo neskiepyti.

Kokliušas yra ūminė bakterinė užkrečiamoji liga, kuriai būdingas priepuolinis, spazminio pobūdžio kosulys. Liga dažniausiai prasideda lengvais peršalimo reiškiniais, kosuliu, be žymesnio karščiavimo ar intoksikacijos.

Po kelių savaičių kosulys sustiprėja, tampa priepuoliniu. Ligai vystantis, kosulio priepuoliai dažnėja, tampa ilgesni ir sunkesni.

Kokliušas ypač pavojingas kūdikiams. Jie dažniau serga sunkiomis ligos formomis, patiria dažnesnes ir sunkesnes komplikacijas. Dažniausiai kūdikiai kokliušo infekcija užsikrečia nuo suaugusiųjų. Patvarus ilgalaikis imunitetas nuo kokliušo nesusidaro nei juo persirgus, nei pasisikepijus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją