Pažiūrėkite į save: požymiai, kurie byloja, kad jūsų kepenims labai blogai

Kepenys – centrinė mūsų kūno laboratorija. Be jų galėtume gyventi tik kelias valandas. Nepaisydami to, mes dažnai jas apleidžiame.

Kai kepenys nebegali iš kraujo pašalinti bilirubino, atsiranda pirmieji ligos požymiai – pagelsta akys ir oda, pradeda kauptis skystis pilve ir kojose.<br>123rf nuotr.
Kai kepenys nebegali iš kraujo pašalinti bilirubino, atsiranda pirmieji ligos požymiai – pagelsta akys ir oda, pradeda kauptis skystis pilve ir kojose.<br>123rf nuotr.
Jei kepenys nusilpusios arba jas kamuoja uždegimas (mediciniškai – hepatitas), žmogus dažnai jaučia nuovargį, ypač po pietų.
Jei kepenys nusilpusios arba jas kamuoja uždegimas (mediciniškai – hepatitas), žmogus dažnai jaučia nuovargį, ypač po pietų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 17, 2018, 4:17 PM

Nedaug kas žino, ką kasdien dirba mūsų kepenys: jos gamina gyvybiškai svarbius baltymus, dalyvauja cukraus ir riebalų medžiagų apykaitoje, reguliuoja imuninę ir hormonų sistemas. Taip pat jos padeda virškinti ir yra svarbiausias organas, išvalantis iš organizmo nuodingąsias medžiagas.

Kai kepenims pasidaro per sunku ir nusilpsta, jos pirmiausia suardo savo ląsteles, tik tada nukenčia kiti organai. Nors kepenys vykdo daugybę gyvybiškai svarbių užduočių, dauguma žmonių jas prisimena tik tada, kai kyla problemų. Mūsų testas padės jums greitai išsiaiškinti, ar joms gresia pavojus.

Kepenų sutrikimai dažnai pastebimi per vėlai

Jos sveria 1500–2000 g ir yra dešinės pusės šonkaulių viduryje. Vidinis jų gyvenimas įspūdingas. Kepenys turi per 370 skyrelių ir susideda iš 500 milijardų ląstelių. Tik jos neturi nė vieno skausmo nervo. Todėl kepenų sutrikimai dažnai nustatomi per vėlai.

Užtat tulžies pūslė – kepenų rezervuaras – turi daug skausmo nervų. Vienas įstrigęs miniatiūrinis tulžies pūslės akmenėlis gali sukelti labai stiprius skausmus, kurie iškart priverčia žmogų kreiptis į gydytojus.

Nuovargis – kepenų aliarmo signalas

Jei kepenys nusilpusios arba jas kamuoja uždegimas (mediciniškai – hepatitas), žmogus dažnai jaučia nuovargį, ypač po pietų.

Didžiausias kepenų darbymetis būna naktį tarp 1 ir 3 valandos. Nuo tam tikro jų sutrikimo laipsnio žmogus pabunda ir nebegali užmigti būtent šiomis valandomis.

Daug kepenų sutrikimo ženklų atsispindi žmogaus veide:

– Parudavę vokų pakraščiai aplink akis, tarytum po praūžtos nakties.

– Maži geltoni riebaliniai augliukai aplink akis.

– Gelsvai rudos dėmės aplink lūpas.

– Taškinės kraujo sankaupos žanduose.

– Pageltęs akių baltymas.

– Gelsvas veido odos atspalvis, vadinamoji geltligė. Dėmesio: geltligė gali likti neatpažinta. Jauni ir sveiki žmonės, susirgę hepatitu, nepagelsta, o tris mėnesius jaučia nuovargį.

– Gili raukšlė, einanti nuo dešiniojo nosies sparnelio iki dešiniosios smakro dalies taip pat gali būti kepenų sutrikimo ženklas.

Migrena gali slėpti kepenų ligą

Medikai spėja, kad maždaug pusė migrenos atvejų būna susiję su neatpažinta kepenų liga. Dažnas pilvo pūtimas, pilnumo jausmas, vidurių užkietėjimas pakaitomis su viduriavimu, bloga savijauta užvalgius riebaus maisto ir išgėrus alkoholio taip pat gali byloti apie kepenų sutrikimą.

Sveikos kepenys gali susidoroti su litru alaus arba puse litro vyno, bet ne kasdien. Jei pasijuntate blogai po nedidelio alkoholio kiekio, reikėtų susirūpinti savo kepenimis.

Ką galime padaryti patys kepenų labui

Kuo mažiau alkoholio, bet pakankamai skysčių, neriebus maistas, mažai mėsos, daug judėti ir ypač kuo mažiau streso – pagrindinės taisyklės, kaip išsaugoti kepenis. Dauguma šiuolaikinių kepenų ligų yra sukeltos stresų ir „nuryto pykčio“, kurie kenkia net labiau už alkoholį.

Nuo kepenų ligų nėra apsaugoti ir vegetarai. Ilgą laiką vakarais valgomos žalios daržovės sukelia žarnyne rūgimo procesus ir jų metu išsiskyręs alkoholis taip pat gali padaryti žalos kepenims – įspėja medikai. Todėl po 19 valandos patartina nevalgyti jokių žalių daržovių ir vaisių. Kepenims bus naudinga, jei reguliariai kaitinsimės pirtyje arba saunoje. Mat iš organizmo prakaituojant per kepenis, inkstus, žarnyną pasišalina nuodingosios medžiagos.

Kepenų testas

1. Ar dažnai jaučiatės labai pavargusios? – Taip / Ne

2. Ar jūsų oda ir akių baltymai pageltę? – Taip / Ne

3. Ar jūsų cholesterolio kiekis kraujyje viršija 200 mg/dl? – Taip / Ne

4. Ar jaučiate skausmus arba pilvo dalies išsipūtimą po dešiniuoju šonkaulių lanku? – Taip / Ne

5. Ar pastaruoju metu sunkiau pasisavinate riebų maistą nei anksčiau? – Taip / Ne

6. Ar dažnai jaučiate pilnumo jausmą pilvo viršuje? – Taip / Ne

7. Ar dažnai išgeriate po puslitrį vyno ar litrą alaus per dieną? – Taip / Ne

8. Ar vartojate hormoninius preparatus? – Taip / Ne

9. Ar dažnai persivalgote sunkių patiekalų? – Taip / Ne

10. Ar vartojate vaistus nuo skausmo arba reumato? – Taip / Ne

Įvertinimas:

0-2 kartus atsakėte „taip“

Jūsų kepenų būklė gera. Nebent būtumėte teigiamai atsakiusios į klausimus 2, 4 ir 5. Tuomet vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

3-5 kartus „taip“

Yra keletas požymių, kad jūsų kepenys išvargintos. Sunkiai virškinamas riebus maistas ir pageltę akių baltymai būna pirmieji kepenų ligos simptomai. Išsiaiškinti padeda paprastas kraujo tyrimas. Bet kuriuo atveju jums vertėtų pereiti prie sveikesnės mitybos.

6 ir daugiau „Taip“

Atsargiai: kepenų liga retai kada iš pradžių pasireiškia sunkiais negalavimais. Jūsų atveju reikėtų kreiptis į gydytoją ir išsitirti.

Kepenims sveikiausia:

Liesas pienas ir jo produktai

Rinkitės liesą varškę, rūgpienį, grietinę. Reikėtų vengti nenugriebto pieno ir produktų iš jo: riebaus rūgpienio, riebaus kefyro, fermentinio sūrio, grietininio jogurto, riebaus majonezo.

Liesa mėsa

Sveikiausia valgyti neriebią jautieną, veršieną, vištieną, triušieną. Tačiau tai nereiškia, kad iš savo valgiaraščio reikia visiškai išbraukti avieną, kiaulieną, antieną ar žąsieną – svarbiausia – saikas!

Neriebi žuvis

Rūkytiems žuvies gaminiams – ne! Sveikiausia virta garuose, patiekiama su daržovėmis. Neriebi žuvis – lydeka, stinta, ešerys, tunas ir kt.

Kruopų patiekalai

Sotinkitės avižų, manų, ryžių, grikių košėmis. Galite jas pagardinti razinomis, džiovintomis slyvomis, abrikosų uogiene ar marmeladu.

Makaronai

Ruošiant patiekalus iš makaronų, sergantiems kepenų ligomis nerekomenduojama jų gardinti itin aštriais prieskoniais, kepti aliejuje ir smarkiai sūdyti.

Duona

Drąsiai valgykite vakarykštę baltą duoną iš pirmosios ir antrosios rūšies miltų, džiūvėsėlius, sausainius iš nemielinės tešlos. Venkite šviežios mielinės tešlos, riebių kepinių.

Daržovės

Tinka daugelis, išskyrus tas, kuriose yra didelis kiekis eterinių aliejų. Kepenims ne itin sveika krienai, svogūnai, česnakai, ridikėliai. Sveika morkos, agurkai, moliūgai, prinokę pomidorai, taip pat šviežios, virtos užkeptos daržovės.

Vaisiai

Tinka obuoliai, tačiau kepenims sveikiau, jeigu jie saldūs, o ne rūgštūs. Daug vitaminų, kalio, druskų ir geležies yra melionuose, todėl jų minkštimas labai naudingas. Taip pat galite drąsiai valgyti abrikosus, arbūzus, citrusinius vaisius, vynuoges.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.