Įspėjo dėl žaliosios arbatos: ne visas rūšis gerti vienodai sveika

Žalioji arbata pelnė didžiulį pripažinimą dėl teikiamos naudos sveikatai. Teigiama, kad ji potencialiai net gali gydyti tam tikras ligas, tačiau ji turi ir trūkumų, dėl kurių sveikatos sutrikimų turintys asmenys negali jos vartoti.

 Žalioji arbata turi gana sudėtingą cheminę sudėtį bei daug naudingųjų maistinių medžiagų.<br> 123rf nuotr.
 Žalioji arbata turi gana sudėtingą cheminę sudėtį bei daug naudingųjų maistinių medžiagų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-18 10:35

Privalumai

Žalioji arbata turi gana sudėtingą cheminę sudėtį bei šias naudingas maistines medžiagas:

- L-teanino aminorūgštį;

- Antiokasidantus ir alkaloidus;

- Vitaminus A, C, D, E, B, B5, K ir H;

- Manganą;

- Cinką, seleną ir chromą;

- Epigalokatechiną-3-galatą (EGCG), galingą antioksidantą.

Tyrimai rodo, kad arbatoje randami flavanoliai, flavanoidai, flavandioliai ir fenolio rūgštys gali apsaugoti nuo degeneracinių ligų. Taip pat žalioji arbata gali sumažinti tam tikrų vėžio tipų riziką bei padėti kontroliuoti svorį.

Trūkumai

Kadangi žaliosios arbatos cheminė sudėtis yra tokia sudėtinga, specialistai mano, kad būtent todėl ji turi neigiamą ir teigiamą poveikį žmonių sveikatai, tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų, kad tai patvirtintų.

Kol kas žinoma, kad arbatoje esantys katechinai gali paveikti geležies absorbciją, ypatingai asmenims, kurių organizmams trūksta šio mineralo.

Specialistai pabrėžė, kad žaliosios arbatos kokybė priklauso nuo begalės aplinkybių. Pavyzdžiui, kai kuriose rūšyse gali pasitaikyti kenksmingų sunkiųjų metalų arba dėl tam tikrų priežasčių gali sumažėti antioksidantų kiekis.

Taip pat dėl krūmų auginimo būdo arbatoje gali būti ir arseno pėdsakų, bet tyrimai atskleidė, kad jų kiekis pernelyg mažas, kad susargdintų žmones.

Ar galima gerti arbatą prieš miegą?

Kaip pranešama physicianoneurgentcare.com internetiniame pusalpyje, kai kurių bandymų rezultatai rodo, kad organizmas geriau pasisavina maistines medžiagas miego metu. Taigi, arbatos teikiama nauda galite džiaugtis tiek dieną, tiek vakare.

Kai kurie asmenys teigia, kad mėgsta arbatą gerti būtent vakare dėl jos raminančio poveikio. Todėl labai svarbu pasirinkti tinkamą arbatą - vakare ji turėtų būti be kofeino, nes jis trikdo miegą, o kadangi žaliojoje arbatoje yra šio stimuliatoriaus, ją rekomenduojama gerti tik rytais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.