Ištyrė ligoninės patalynę ir aptiko nemalonių siurprizų

Jei manėte, kad ligoninėse net ir po kruopščiausio skalbimo patalynėse nelieka bakterijų, labai klystate. Nepaisant to, kad jų šiek tiek sumažėja, likusios pasklinda po gilesnius, anksčiau buvusius sterilius pluoštus ir gali užkrėsti pacientus grėsminga infekcija.

 Jei manėte, kad ligoninėse net ir po kruopščiausio skalbimo patalynėse nelieka bakterijų, labai klystate.<br> 123rf nuotr.
 Jei manėte, kad ligoninėse net ir po kruopščiausio skalbimo patalynėse nelieka bakterijų, labai klystate.<br> 123rf nuotr.
 Jei manėte, kad ligoninėse net ir po kruopščiausio skalbimo patalynėse nelieka bakterijų, labai klystate.<br> 123rf nuotr.
 Jei manėte, kad ligoninėse net ir po kruopščiausio skalbimo patalynėse nelieka bakterijų, labai klystate.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 10:53 AM

Clostridium difficile yra patogeninė bakterija, kuri gali sukelti potencialiai gyvybei pavojingą virškinamojo trakto ligą, pasireiškiančią stipriu viduriavimu, karščiavimu, pykinimu ir pilvo skausmu.

Norėdami išplisti naujo šeimininko organizme, mikrobai transformuojasi į atsparias sporas, kurios per fekalines medžiagas patenka į aplinką.

Tada sporos lengvai migruoja per neplautas rankas ir sąlytį su bet kokiu objektu ar paviršiumi, kuris buvo užterštas fekalijomis, kurios, kaip rodo daugelis mokslinių tyrimų, yra beveik visur.

Dėl atsparumo karščiui, šalčiui ir dezinfekavimo priemonėms, šios sporos gali lengvai išgyventi ir toliau daugintis net reguliariai valomose vietose.

Infekcinių ligų tyrimų grupė iš De Montforto universiteto, esančio Anglijoje, teigia, kad šios sporos gali išgyventi net po intensyvaus skalbimo režimo, skirto pašalinti pavojingiems mikroorganizmams iš ligoninės skalbinių. Tai reiškia, kad kartu vežamos ir skalbiamos ligoninių paklodės gali užkrėsti asmenis Clostridium difficile bakterijomis.

Paskelbę savo rezultatus „Infekcijos kontrolės ir ligoninės epidemiologijos“ žurnale, autoriai pabrėžė, kad ši problema kelia nerimą, nes Jungtinėje Karalystėje dauguma ligoninių ir priežiūros įstaigų nuomojasi paklodes ir užvalkalus iš nepriklausomų kompanijų, kurios jas skalbia ir paskirsto į kitus medicininius punktus, tad taip plinta bakterijos.

Clostridium difficile bakterijos yra pavojingos asmenims, esantiems ligoninėje su nusilpusia imunine sistema, ir vyresnio amžiaus žmonėms.

„Šio tyrimo išvados gali paaiškinti kai kuriuos atsitiktinius infekcijų protrūkius ligoninėse, tačiau būtina atlikti tolesnius tyrimus“, – paaiškino viena iš tyrimo autorių Katie Laird.

Eksperimentų metu K.Laird su kolegomis pirmiausia užkrėtė švarias medvilnines patalynes Clostridium difficile sporomis.

Tada jos buvo siunčiamos į labarotiją valymui bei plovimui, imituojant Nacionalinės sveikatos tarnybos nustatytą skalbimo politiką, kurioje nurodyta, kad skalbiniai turi būti valomi plovikliais ir termiškai dezinfekuojami skalbiant 65 laipsnių Celsijaus temperatūroje bent 10 minučių arba 71 laipsnių Celsijaus temperatūroje bent 3 minutėms.

Po to mokslininkų komanda paėmė iš pacientų, kurie buvo gydomi izoliuotose palatose, natūraliai bakterijomis užkrėstas patalynes ir išsiuntė jas skalbimui į komercinę skalbimo įstaigą.

Vėlesnė analizė parodė, kad abiejų skalbimų tipų patalynės vis dar turėjo didelį pastarųjų bakterijų kiekį.

Sporų skaičius sumažėja tik 40 proc., bet svarbiausia tai, kad skalbimo procesu metu jos yra pernešamos į anksčiau buvusius sterilius pluoštus.

Tyrėjai dirba toliau ir siekia išsiaiškinti, kokie skalbimo būdai padėtų sėkmingai pašalinti Clostridium difficile bakterijas iš patalynių, pranešė iflscience.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.