5 netikėti rizikos veiksniai susirgti cukriniu diabetu

Tikriausiai žinote, kad norint apsisaugoti nuo antrojo tipo cukrinio diabeto reikia sveikai maitintis, daugiau judėti ir palaikyti sveiką kūno svorį. Bet to nepakanka, nes yra ir daugiau netikėtų rizikos veiksnių.

 Pasaulyje net 1 iš 11 suaugusiųjų serga diabetu, o kas 6 sekundes dėl su diabetu susijusių priežasčių miršta žmogus. <br> 123rf nuotr. 
 Pasaulyje net 1 iš 11 suaugusiųjų serga diabetu, o kas 6 sekundes dėl su diabetu susijusių priežasčių miršta žmogus. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2018, 3:55 PM

Pasaulyje net 1 iš 11 suaugusiųjų serga diabetu, o kas 6 sekundes dėl su diabetu susijusių priežasčių miršta žmogus. Teigiama, kad 46,5 proc. suaugusiųjų nežino, jog serga diabetu, todėl labai svarbu žinoti rizikos veiksnius, kad būtų galima užkirsti kelią šiai ligai. Štai keli netikėti rizikos susirgti diabetu veiksniai, apie kuriuos turbūt nė nenutuokėte.

1. Vengiate glitimo, nors neprivalote.

Neturėtumėte atsisakyti kviečių, miežių ar rugių, nebent tai yra būtinybė dėl sveikatos. Amerikos širdies asociacija atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 200 tūkstančių suaugusiųjų. Mokslininkai nustatė, kad asmenys, kurie reguliariai vartoja glitimą, patiria net 13 procentų mažesnę grėsmę susirgti cukriniu diabetu. „Daug skaidulų turinti mityba susijusi su padidėjusiu jautrumu insulinui, sumažėjusiu uždegimu, mažesniu kraujospūdžiu ir cholesterolio kiekiu“, – patvirtino sertifikuota diabeto pedagogė Deborah Malkoff.

2. Praleidžiate per daug laiko vienas.

Žinoma, kartais susirangyti ant sofos prieš televizorių gali būti malonu, bet ne visada tai teikia naudos. Tyrimai rodo, kad socialinė izoliacija susijusi su didesniu antrojo tipo cukrinio diabeto bei demencijos pavojumi. Remiantis tyrimų duomenimis, 40–75 metų moterys, neužsiimančios socialine veikla, turi 112 procentų didesnę riziką susirgti diabetu.

3. Atsisakote kavos.

Anot Harvardo mokslininkų tyrimo rezultatų, žmonės, kurie per ketverius metus sumažino kavos vartojimą ir atsisakė daugiau kaip vieno puodelio per dieną, buvo 17 procentų labiau linkę susirgti cukriniu diabetu. Be to, asmenys, padidinę kavos suvartojimą vienu puodeliu per dieną, sumažino šios ligos riziką iki 11 procentų. Išvados taikomos tik kavai su kofeinu. Teigiama, kad kava reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, tačiau nereikėtų į ją dėti papildomai cukraus ar kitokių saldiklių, o jeigu nemėgstate juodos kavos skonio, išbandykite stevijas, vadinamas medaus žolėmis.

4. Naudojate burnos skalavimo skystį.

Alabamos universiteto mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie specialiu skysčiu skalaujasi burną du kartus per dieną, patiria 55 procentų didesnę grėsmę susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu per 3 metus, lyginant su tais, kurie niekada nesinaudojo skalavimo skysčiu. Skalavimo skystis iš burnos išvalo ir blogąsias, ir gerąsias bakterijas. Manoma, kad kai kurios gerosios bakterijos atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant cukraus kiekį kraujyje, o jų nužudymas gali viską apsunkinti. Todėl prieš naudodami skystį burnai skalauti pasitarkite su odontologu.

5. Vartojate daug druskos.

Pernelyg didelis natrio vartojimas padidina antsvorio ir hipertenzijos išsivystymo grėsmę. Tai du dideli diabeto rizikos veiksniai. Švedijos mokslininkų teigimu, ėjimas iš proto dėl druskos gali turėti tiesioginės įtakos insulino atsparumui. Specialistai pataria per dieną suvartoti 2,3 mg druskos, tačiau Amerikos širdies asociacija teigia, kad jei pavyksta suvartoti tik 1,5 mg ir mažiau, tai tik dar geriau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.