Paprasti būdai, kaip sumažinti pėdų prakaitavimą

Dažnas kuris turi problemų su prakaituojančiomis pėdomis, bet pernelyg gausus prakaitavimas gali būti hiperhidrozės požymis. Prakaituojančios pėdos gali sukelti ir kitų problemų atsiradimą, kaip antai nemalonų pėdų kvapą, pėdų arba kojų nagų grybelio išsivystymą.

 Dažnas kuris turi problemų su prakaituojančiomis pėdomis, bet pernelyg gausus prakaitavimas gali būti hiperhidrozės požymis.<br> 123rf nuotr.
 Dažnas kuris turi problemų su prakaituojančiomis pėdomis, bet pernelyg gausus prakaitavimas gali būti hiperhidrozės požymis.<br> 123rf nuotr.
 Dažnas kuris turi problemų su prakaituojančiomis pėdomis, bet pernelyg gausus prakaitavimas gali būti hiperhidrozės požymis.<br> 123rf nuotr.
 Dažnas kuris turi problemų su prakaituojančiomis pėdomis, bet pernelyg gausus prakaitavimas gali būti hiperhidrozės požymis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 4, 2018, 12:53 PM

Anot Tarptautinės hiperhidrozės draugijos, hiperhidrozė paveikia maždaug 5 proc. viso pasaulio žmonių. Šios ligos metu prakaito liaukos išskiria labai daug prakaito, kuris sukelia asmenims nemalonų jausmą.

Yra daug būdų, galinčių padėti valdyti plantarinės hiperhidrozės simptomus. Medicalnewstoday.com pateikė net 10 būdų, kurie gali sumažinti pėdų prakaitavimą.

1. Nuolat žymėkitės

Užsirašykite, kada jums labiausiai prakaituoja kojos, kaip gausiai, kokiose situacijose esant ir panašiai. Tai gali padėti nustatyti maisto produktus, situacijas ar emocijas, kurios skatina kojų prakaitavimą.

2. Pasirinkite tinkamas kojines

Kojines reikėtų rinktis atitinkamai nuo sezono ir veiklos. Šiltesniais mėnesiais dėvėkite medvilnines kojines. Venkite nailono, nes jis sulaiko drėgmę. Dar galima įsigyti sporto parduotuvėse specialias kojines, sumažinančias kojų bakterijų skaičių, drėgmę ir palaikančias gerą pėdų kvapą.

3. Naudokite priešgrybelinius miltelius

Specialistų teigimu, priešgrybeliniai pėdų milteliai padeda apsaugoti nuo bakterijų, blogo kvapo bei išlaikyti pėdas sausas.

4. Patepkite antiperspirantu

Pėdos turi daugiau prakaito liaukų nei bet kuri kita kūno dalis. Ant kiekvienos pėdos maždaug yra po 125 tūkst. prakaito liaukų. Antiperspirantas yra lengvai naudojama priemonė, galinti kiek pristabdyti prakaitavimą, laikinai užblokuojant liaukas.

Amerikos dermatologų akademija rekomenduoja naudoti antiperspirantą prieš miegą ant sausų pėdų, o ryte jas nuplauti. Žmonės, kenčiantys dėl gausaus pėdų prakaitavimo, turėtų tai pakartoti 3-4 vakarus iš eilės, o paskui šiuo patarimu naudotis tik vieną ar du kartus per savaitę.

5. Pasirinkite tinkamus batus

Ieškokite batų, kurie būtų pagaminti iš lengvai „kvėpuojančios“ medžiagos, pavyzdžiui, odos. Venkite plastikinių batų, nes jie neleidžia patekti orui į vidų ir sulaiko drėgmę.

Nepamirškite patikrinti, ar batai yra tinkamo dydžio, mat per maži batai nemenkai prisideda prie pėdų prakaitavimo. Taip pat galima nusipirkti specialius vidpadžius, kurie padėtų sumažinti šios problemos keliamus nemalonumus.

6. Gerkite daug vandens

Skysčių pusiausvyros palaikymas padeda reguliuoti kūno temperatūrą, ypatingai sportuojant ar karštomis dienomis.

7. Plaukite kojas

Kojų plovimas net tik pašalina prakaitą ir bakterijas, bet ir atvėsina odą, sumažina tolesnį prakaitavimą. Kojas reikėtų plauti 1-2 kartus per dieną. Naudokite priešgrybelinį muilą, galite į vandenį įlašinti antimikrobinio eterinio aliejaus, pavyzdžiui, eukalipto arba arbatmedžio. Kruopščiai nusausinkite kojas, ypač tarp pirštų. Drėgnos kojos yra puiki terpė grybeliui ir bakterijoms vystytis.

8. Pamirkykite kojas juodojoje arbatoje

Juodoji arbata – veiksmingas būdas, stabdantis nemalonų hiperhidrozės požymį. Į vandenį, kur mirkote kojas, įdėkite du juodosios arbatos maišelius. Kojas mirkyti patariama maždaug 20 minučių. Jei reikia, procedūrą galima kartoti kasdien.

9. Turėkite atsargines kojines

Kai nėra galimybės nusiplauti kojų, o kojos prakaituoja taip, jog baisu nusiauti batus, pasikeiskite kojines.

10. Pasikeiskite batus

Stenkitės keistis batus kas antrą dieną, kad kiti galėtų išdžiūti ir išsivėdinti. Jei yra galimybė, bent kelioms valandoms palikite batus lauke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.