A. Veryga apie sveikatos reformą: „Delsimas kelia grėsmę pacientų sveikatai“

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir keli parlamentarai penktadienį pranešė teikiantys naujas gydymo įstaigų tinklo pertvarkos pataisas, numatančias, kad į jį patektų ir valstybinės, ir privačios ligoninės. 

 „Viena iš pastabų buvo, kad mes palikome tai ministro sprendimui, tai dabar tie kriterijai sudėlioti įstatyme“, – žurnalistams sakė A. Veryga. <br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
 „Viena iš pastabų buvo, kad mes palikome tai ministro sprendimui, tai dabar tie kriterijai sudėlioti įstatyme“, – žurnalistams sakė A. Veryga. <br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 10:07 AM, atnaujinta Nov 9, 2018, 11:11 AM

Tokios pataisos teikiamos, Seimui rugsėjį pritarus prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl parlamentarų anksčiau priimtos reformos. 

Pataisas teikiantys valdantieji sako, kad nauja tvarka parengta nebeprieštaraus Konstitucijai, nes numatomos vienodos sąlygos valstybinėms ir privačioms ligoninėms patekti į gydymo įstaigų tinklą ir sudaryti sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis bei taip gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšas. 

Gydymo įstaigų tinklui formuoti siūlomi šie kriterijai – įstaigoje privalės būti užtikrintas skubiosios pagalbos teikimas visą parą, paslaugų įvairovė, išvengiamos hospitalizacijos rodikliai ar į kitą įstaigą išvykstančių pacientų rodiklis. 

„Viena iš pastabų buvo, kad mes palikome tai ministro sprendimui, tai dabar tie kriterijai sudėlioti įstatyme“, – žurnalistams sakė A. Veryga. 

Skirtingai nei anksčiau priimtose ir prezidentės vetuotose pataisose, gydymo įstaigų tinklą formuotų Vyriausybė, o ne sveikatos apsaugos ministras. 

Tinklas periodiškai būtų peržiūrimas ir tvirtinamas kas penkerius metus. 

Politikai taip pat siūlo įtvirtinti sutarčių su teritorinėmis ligonių kasomis apmokėjimo tvarką. 

Įstaigos, priklausančios tinklui, dėl stacionarinių aktyviojo gydymo paslaugų turėtų prioriteto teisę sudaryti sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis. 

Tuo metu įstaigos, teikiančios stacionarines paslaugas, tačiau nepriklausančios įstaigų tinklui, konkuruotų dėl paslaugų teikimo ir jų apmokėjimo PSDF lėšomis tuo atveju, jeigu tinklas nebūtų pajėgus teikti šių paslaugų. 

Visoms įstaigoms, norinčioms sudaryti sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, būtų keliami privalomi reikalavimai, kuriuos įstaiga deklaruos atitinkanti prieš sutarčių sudarymą. 

Jos turėtų užtikrinti, kad pacientas galėtų paslaugą gauti nemokamai, privalėtų turėti licenciją ir neturėti sistemingų, tyčinių pažeidimų. 

Siūloma, kad gydymo įstaigų tinklas ir nauja sutarčių sudarymo tvarka pradėtų veikti nuo 2020 metų. 

Prezidentė gydymo įstaigų pertvarką anksčiau vetavo dėl priimtos galbūt Konstitucijai prieštaraujančios nuostatos, kad stacionaro paslaugas teikiančios privačios gydymo įstaigos sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis būtų galėjusios sudaryti tik tokiu atveju, jeigu tų paslaugų nesugebėtų užtikrinti valstybinės ligoninės. 

Anot šalies vadovės, tokia tvarka būtų panaikinusi teisę pacientui rinktis, ar jis nori gydytis privačioje, ar valstybinėje ligoninėje. 

Kokie dar pakitimai sveikatos sistemoje yra numatomi?

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Astos Kubilienės teigimu, sveikatos sistemos reforma yra būtina ir turi būti pradėta įgyvendinti kuo greičiau.

„Siekiame užtikrinti, kad šios sveikatos reformos pataisos greičiau būtų priimtos. Tai, kad ši reforma reikalinga neabejoja nei medikų, nei pacientų bendruomenės“, – sako ji.

Jai paantrino ir ministras A.Veryga. Jo tvirtinimu, negalime toliau delsti, nes kitaip nebus galima suteikti asmenims, ypatingai gyvenantiems atokiau, kokybiškų ir saugių sveikatos priežiūros paslaugų. Anot jo, siekiama užtikrinti, kad pacientas pasiektų ligoninę kaip įmanoma greičiau, t. y. ne lėčiau negu per 1 valandą.

„Tikimės, kad šį kartą procesas įvyks sklandžiai ir opozicinės partijos supras, jog šie pokyčiai yra būtini ir reikalingi sistemai. Tokiu atveju tikimasi, kad neliks įvairių spekuliacijų bei manipuliacijų, kurias matėme viešoje erdvėje, gąsdinant bendruomenes ir bandant kelti sumaištį.

Kalbant apie pačią reformą, aš ne kartą esu sakęs, kad jos reikėjo seniai. Kiekvienas delsimas, laukimas kainuoja mums ne tik pinigus, žmogiškuosius išteklius, bet tai kelia grėsmę ir mūsų pacientų sveikatai.

Tikslas šios reformos yra užtikrinti, kad paslaugos pacientams būtų saugios, prieinamos ir suteikiamos laiku. Taip pat, kad būtų leidžiama užtikrinti mūsų sveikatos sistemos darbuotojams tinkamą atlygį ir planuoti į priekį, kiek reikės specialistų“, – pranešė spaudos konferencijoje A.Veryga.

Toliau siūloma, kad įstaigų valdymas modernėtų – atsirastų valdybos, kurios būtų sudarytos iš nepriklausomų kompetetingų ir nepriekaištingos reputacijos asmenų. Šiuo pokyčiu tikimasi prisidėti prie įstaigų veiklos skaidrumo.

Taip pat siūloma steigti regionines tarybas, kurios bus aukščiau valdybų ir planuos regionams reikalingas gydymo paslaugas, įtvirtinti nepriekaištingos reputacijos kriterijus vadovaujančias pareigas užimantiems gydymo įstaigų atstovams ir kadencijas įstaigų vadovams tam, kad vyktų rotacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.