Perspėjo: padarius vieną dažną klaidą lengva infekcija gali baigtis liūdnai

Lūpų pūslelinė – daug nemalonumų sukeliantis virusas. Net 90 proc. pasaulio gyventojų yra šios virusinės infekcijos nešiotojai. Vos nusilpus imuninei sistemai, ši liga užklumpa pačiu netikėčiausiu ir netinkamiausiu laiku, tad išvengti jos beveik neįmanoma. Ši problema labai aktuali rudenį.

Sergamumas pūsleline yra labai individualus. Vieniems ši liga pasireiškia vos ne kas mėnesį, kitiems kas kelis, o tretiems gal tik kas kelerius metus.<br>123rf.com nuotr.
Sergamumas pūsleline yra labai individualus. Vieniems ši liga pasireiškia vos ne kas mėnesį, kitiems kas kelis, o tretiems gal tik kas kelerius metus.<br>123rf.com nuotr.
Tabletes gerti pradėti reiktų vos prasidėjus lūpų perštėjimui.<br>123rf.com nuotr.
Tabletes gerti pradėti reiktų vos prasidėjus lūpų perštėjimui.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 12, 2018, 12:28 PM

„Sergamumas pūsleline yra labai individualus. Vieniems ši liga pasireiškia vos ne kas mėnesį, kitiems kas kelis, o tretiems gal tik kas kelerius metus.

O tiesa ta, kad viskas priklauso nuo žmogaus imuniteto. Kuo jis stipresnis, tuo liga kartojasi rečiau. Įtakos imunitetui turi ir tai, kur žmogus gyvena, kaip jis maitinasi, kartais net kaip jis mąsto, pozityviai ar negatyviai, kiek patiria streso, ar turi žalingų įpročių“, – pasakoja gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė.

Rudenį gana drėgna, dauguma po vasaros atostogų intensyviau kimba į darbus, padaugėja streso. Pasak specialistės, ypač patiriamas stresas turi įtakos kraujo pakitimams, o tai atsispindi ir asmens sveikatos būklėje ir gali pasirodyti pūslelinės forma.

Kita vertus, rudenį nemažai žmonių keliauja ir atostogų į šiltus kraštus, o tai taip pat sukelia stresą organizmui.

„Nors tas stresas tarsi malonus, tačiau per ilgas buvimas saulėje taip pat gali iššaukti pūslelinės pasireiškimą“, – perspėjo medikė.

Dauguma herpes virusų sukeltų pažeidimų yra lengvos formos, todėl rimtesnio gydymo nereikia, užtenka tepamų antivirusinių tepalų arba tablečių, kuriuos galima įsigyti vaistinėje.

Tabletės vartojamos anksčiau gydytojo diagnozuotos pasikartojančios lūpų pūslelinės gydymui suaugusiems žmonėms. Tabletes gerti pradėti reiktų vos prasidėjus lūpų perštėjimui.

O pirmoji pagalba, kol nusipirksite šių vaistų, pasak medikės, gali būti dantų pasta, kurioje yra cinko, arba arbatmedžių aliejus, pasižymintis antibakteriniu poveikiu.

„Žmonės dažnai daro klaidą ir pūsleles liečia rankomis. Taip infekcija gali išplisti. Ji labai imli ir autoinokuliacijos būdu, kai pats ant savo odos išplatini virusą, gali paūmėti. Ypač jautrios tam akys, kur atvira gleivinė. Tad, jei tepėte vaistus pirštais, rankas po to reikia dezinfekuoti.

Rimčiau pūslelinę gydyti reikia tuomet, jei infekcija kartojasi dažnai arba ji labai išplitusi, atsiranda komplikacija – prisideda antrinė infekcija. Tuomet jau gali prireikti ir antibiotikų”, – teigė gydytoja.

Ką reikia prisiminti

Taigi, ką reikia prisiminti apie pūslelinę:

1. Pirmasis pūslelinės požymis yra lūpų perštėjimas. Jį sukelia virusas, pradėjęs plisti nervais ten, kur atsiras žaizdelė.

2. Pūslelinė pasireiškia 1–2 mm diametro pūslelių pavidalu ant lūpų, nosies, vokų gleivinės, burnos. Virusas gali atsirasti ir ant kaktos, ausų, skruostų, lytinių organų, nugaros, rankų pirštų odos ar kitose mažiau būdingose vietose.

3. Iš pradžių pūslelių turinys būna skaidrus, o po kelių dienų susidrumsčia. Vėliau pūslelės sprogsta ir vietoje jų atsiranda šašai.

4. Ten, kur atsiranda išbėrimas, vieną-dvi savaites gali laikytis patinimas, paraudimas, jaustis niežulys, deginimo pojūtis. Vėliau gali atsirasti skausmas, aplink išbertą vietą esanti oda pasidaryti jautri, atsirasti niežulys.

5. Pūslelinę gali lydėti ir šaltkrėtis, pakilusi temperatūra, galvos skausmai, silpnumas.

6. Pūslelinės infekcijos požymiai išsilaiko dvi ir daugiau savaites. Pajutus pirmuosius simptomus geriausia įsigyti specialų tepalą arba tabletes vaistinėje. Pūslelių neliesti, itin laikytis rankų higienos taisyklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.