Vaikinui nesėkmingai gydė astmą, kol paaiškėjo tikroji negalavimų priežastis

Mokykloje Alastairas Thompsonas (20 m.) stengėsi neatsilikti nuo draugų, tačiau jam sunkiai sekėsi, nes vis pritrūkdavo oro, ypatingai po treniruočių. Jam buvo diagnozuota astma, bet buvo keista tai, kad inhaliatorius ir kitos gydymo priemonės visai nepadėjo.

 Alastairui buvo diagnozuota astma, bet buvo keista tai, kad inhaliatorius ir kitos gydymo priemonės visai nepadėjo.<br> Twitter ir 123rf nuotr.
 Alastairui buvo diagnozuota astma, bet buvo keista tai, kad inhaliatorius ir kitos gydymo priemonės visai nepadėjo.<br> Twitter ir 123rf nuotr.
 Vaikinas buvo paguldytas į ligoninę, kur jo širdies susitraukimų dažnis siekė 240 dūžių per minutę.<br> 123rf nuotr.
 Vaikinas buvo paguldytas į ligoninę, kur jo širdies susitraukimų dažnis siekė 240 dūžių per minutę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2018, 6:46 AM

Bato universiteto, esančio Jungtinėje Karalystėje, studentas paauglystėje augo vis labiau silpstantis, vis dažniau dusindavo ir trūkdavo oro. Jis prašė, kad gydytojai išrašytų kitų vaistų, tačiau ir tai nepagelbėjo.

Prieš dvejus metus Alastairas buvo kavinėje kartu su draugais, kai jo širdis staiga pradėjo taip greitai plakti, kad manė, jog tuoj patirs širdies smūgį.

Vaikinas buvo paguldytas į ligoninę, kur jo širdies susitraukimų dažnis siekė 240 dūžių per minutę. Sveikos širdies ramybės būsenoje susitraukimų dažnis jo amžiaus žmogui turėtų būti vos 60-100 dūžių per minutę.

Po įvairių tyrimų paaiškėjo, kad Alastairas turi retą įgimtą širdies ydą, vadinamą daliniu anomaliniu plaučių venų drenažu.

Tai nutinka, kai trys plaučių venos, kuriomis iš plaučių teka deguonimi prisotintas kraujas, yra netinkamoje širdies dalyje, o tai sukelia nuovargį, dusulį ir širdies nepakankamumą. Be to, jo širdyje buvo rasta skylė. Taigi, astma jis iš tikrųjų net ir nesirgo.

„Aš buvau siaubingai išsigandęs. Visą tą laiką man buvo gydoma astma, o paaiškėjo, kad turiu širdies ydą, dėl kurios mano sveikatai kilo didžiulė grėsmė“, – naujienų portalui „Daily Mail“ pasakojo studentas.

Neseniai atliktame kanadiečių tyrime nustatyta, kad net 2 proc. asmenų buvo diagnozuota plaučių liga, kai iš tikrųjų turėjo širdies ydą. Tai rodo, kad tūkstančių Jungtinės Karalystės gyventojų diagnozė gali būti klaidingai nustatyta.

Problema ta, kad dusulys yra dažnas abiejų sutrikimų požymis ir gydytojai, neatliekantys daugiau tyrimų, nustato astmą.

Alastairas pasidžiaugė, kad jo širdies yda buvo pastebėta laiku ir po sėkmingos atviros širdies operacijos, jis jaučiasi puikiai.

„Man labai pasisekė. Aš pakalbėjau su kitais jaunais širdies ligomis sergančiais pacientais ir jie papasakojo, kad prieš tai jiems taip pat buvo diagnozuota astma, o kai kuriems diagnozė buvo atidėta. Tai reiškia, kad jų širdys buvo pernelyg silpnos gydymui. Tai mane papiktino“, – tęsė jis.

Liga visam gyvenimui

28-erių metų muzikos terapeutė Tess Jewson teigė, kad jai taip pat buvo klaidingai diagnozuota astma, kai dar buvo vaikas. Tik po kurio laiko buvo atrasta, kad jos dusulys buvo rimtos širdies ir plaučių būklės požymis.

Jokie vaistai ir inhaliacinės gydymo priemonės jai nepadėjo. Galų gale Tess nukreipė savo mintis nuo ligos prie muzikos. Ji grojo violončele, fortepijonu ir trimitu. Tai buvo Tess talentas, ji svajojo vykti į pasaulinį turą kartu su garsiu orkestru. Deja, kai jai buvo 17 m., ji apalpo nuo siaubingo krūtinės skausmo, kol vyko namo iš koledžo.

Ligoninėje gydytojai manė, kad jai prasidėjo sunkus astmos priepuolis, tačiau tyrimai atskleidė, kad iš tiesų ji serga plaučių hipertenzija – sunkia ir nepagydoma liga.

„Toks diagnozės nustatymo vėlavimas turi rimtų pasekmių. Tokiems pacientams negaunant laiku reikiamo gydymo pasidaro dar sunkiau gydyti ligą“, – sakė vyriausioji širdies ligų slaugytoja Philippa Hobson.

Tess net buvo pasakyta, kad ji gali neišgyventi iki 18-ojo gimtadienio, bet gydymas merginai padėjo.

„Mane neramina tai, kad sergu nepagydoma liga, kuri su laiku gali tik blogėti. Man net buvo pasakyta, kad nustočiau groti trimitu, nes tai gali pakenkti širdžiai. Atrodė, kad visos svajonės tiesiog žlugo“, – prisiminė Tess.

Dabar jai jau 28-eri metai. Tess yra ištekėjusi moteris, kuri negali susilaukti vaikų, nes tai širdžiai sudarytų per daug spaudimo. Nepaisant to, Tess teigimu, ji yra pozityvi ir laiminga, nes ne kiekvienam taip pasiseka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?