Artimųjų nuogąstavimų medikai neišklausė, todėl klaipėdietė tapo neįgali

„Teko girdėti, kad dažnai ligoninių priėmimo skyriuose apsilankantys garbaus amžiaus asmenys yra vadinami turistais. Nejaugi vyresnio amžiaus žmonės tapo nepageidaujami ligoninėse ir ar iš tiesų jais norima tik kuo greičiau atsikratyti?“, – retoriškai paklausė Ligita (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.) iš Klaipėdos.

Jeigu specializuotas gydymas pradedamas per 1,5 valandos nuo simptomų atsiradimo pradžios, mirties ar sunkaus neįgalumo išvengia vienas iš 4 pacientų.<br> 123rf nuotr.
Jeigu specializuotas gydymas pradedamas per 1,5 valandos nuo simptomų atsiradimo pradžios, mirties ar sunkaus neįgalumo išvengia vienas iš 4 pacientų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-08 11:50

Į portalo Lrytas.lt redakciją paskambinusi klaipėdietė papasakojo, kaip pražiopsotas insultas ir skubios bei reikiamos pagalbos trūkumas ligoninėje apvertė šeimos gyvenimą aukštyn kojomis.

„Rugsėjo 26 d. radome vyro mamą nukritusią ant grindų, iškvietėme greitąją pagalbą. Jos spaudimas buvo labai aukštas. Greitoji nuvežė mamą į Klaipėdos universitetinės ligoninės Priėmimo skyrių, kur paguldė nakčiai, kad stebėtų būklę.

Žinoma, mes viską medikams papasakojome apie jos būklę, paminėjome, kad prieš 5-erius metus ji patyrė insultą. Todėl atrodė gana keista, kad mama buvo paguldyta į Kardiologijos skyrių, o ne Insultų skyrių.

Kitą dieną atvykome ir gydytojui paklausus pacientės, kaip jaučiasi, išrašė ją namo. Deja, gydytojas nekreipė dėmesio į mūsų nuogąstavimus, kad ji yra kiek keistoka ir kažkas ne taip. Be to, mamai nebuvo padaryta nei galvos kompiuterinė tomografija, nei suteikta neurologo konsultacija“, – teigė Ligita.

Moters teigimu, 80-ies metų mama namuose gyveno savarankiškai ir pati kuo puikiausiai su viskuo susitvarkydavo, bet dabar ji jau nebuvo tokia, kaip anksčiau. Parsivežus namo ji neatpažino vietos ir teko vesti tarsi aklą žmogų. Skyrėsi jos kalbėjimas, mažiau šnekėjo, o po įvykio regėjimas, atmintis ir koordinacija buvo smarkiai pažeista.

„Grįžusi namo ji irgi elgėsi neįprastai, norėjo atsisėsti ten, kur nėra kėdės. Paskui pradėjo vėl kilti spaudimas ir iškvietėme greitąją pagalbą. Šį kartą nuvykome į Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyrių, jie pažiūrėję į pacientės ligos istoriją pasakė, kad nieko nebuvo daryta“, – tęsė ji.

Anot moters, nors buvo daug žmonių ir teko palaukti, bet čia buvo atlikta galvos kompiuterinė tomografija ir suteikta neurologės konsultacija.

„Gydytoja pranešė, kad galvoje yra matomi pažeidimai, naujas insultas ir rega tikriausiai nepagerės. Ji sakė, kad tą dieną, kai radome mamą nugriuvusią, tuo metu ji ir patyrė insultą. Labai gaila, kad negavome reikiamos pagalbos pirmoje ligoninėje, nes sakoma, kad patyrus insultą pirmos 3-4 val. yra svarbiausios. Nuo šiol mamai reikia daugiau priežiūros, negalime palikti jos vienos“, – tvirtino klaipėdietė.

Tačiau Ligita yra dėkinga Klaipėdos jūrininkų ligoninės Priėmimo, Neurologijos ir Reabilitacijos skyriuose dirbančiam personalui už rūpestį ir pagalbą.

„Šioje ligoninėje mūsų mama tikrai buvo gerai pasirūpinta ir suteikta visa reikiama pagalba“, – tikino pacientės marti.

Insulto ištiktą žmogų reikia gelbėti kuo skubiau

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje pacientę gydžiusi gydytoja neurologė Bernadeta Viesulaitė sakė, kad pacientei buvo nustatytas išeminis galvos smegenų insultas, kuris pasireiškė ūmiu regos ir orientacijos sutrikimu. Be to, Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Robertas Urbutis pasidalino žiniomis apie „auksinėmis“ vadinamas valandas gelbstint insulto ištiktą žmogų.

„Gydant insultą itin svarbus laikas, per kurį suteikiama pagalba, nes nuo ligos padarinių priklausys, kaip žmogus gyvens vėliau, t. y. kokia žala smegenims bus padaryta. Jeigu specializuotas gydymas pradedamas per 1,5 valandos nuo simptomų atsiradimo pradžios, mirties ar sunkaus neįgalumo išvengia vienas iš 4 pacientų. Kuo ilgiau uždelsiama kreiptis į medikus, tuo insulto padarinių tikimybė didesnė“, – paaiškino R.Urbutis.

Jo teigimu, pastebėjus pirmuosius insulto simptomus, svarbu nedelsti ir kviestis greitąją pagalbą, nes laikas yra itin svarbus.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Insultų gydymo centre takomi du gydymo būdai: trombolizė arba trombektomija.

„Trombolizė – toks gydymo būdas, kai į veną lašinamas medikamentas ištirpdo trombą ar jo dalį. Jeigu pagalba suteikiama labai greitai, pacientas gali visiškai pasveikti arba ligos pasekmės būna nesunkios.

Kitas gydymo būdas – mechaninė trombektomija. Daliai pacientų, kuriems užsikimšusi stambi ar vidutinė smegenis maitinanti arterija, trombas specialiais zondais ištraukiamas mechaniniu būdu ir taip atkuriama kraujotaka“, – sakė Neurologijos skyriaus vedėjas.

Pasak jo, abiem atvejais yra labai svarbus laikas. Smegenys turi savotišką rezervą, iš kurio, netikėtai nutrūkus kraujotakai, yra aprūpinamos. Tačiau tai labai ribotas rezervas. Jam išsekus kiekviena prabėganti minutė didina žuvusių smegenų ląstelių kiekį. Kiekviena minutė yra auksinė.

„Gydymas trombolize gali padėti, jeigu pagalba suteikiama vėliausiai per 4,5 valandos, o mechanine trombektomija – per 6 valandas. Tačiau šis laikas skaičiuojamas ne nuo pirmųjų pastebėtų simptomų, o nuo laiko, kada žmogus paskutinį kartą buvo sveikas“, – pabrėžė R.Urbutis.

Klaipėdos universitetinė ligoninė atvejo nekomentavo

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovai teigė, kad vadovaujaudamiesi Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo  įstatymu bei sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl informacijos apie pacientą valstybės institucijoms ir kitoms įstaigoms teikimo tvarkos patvirtinimo pakeitimo“, šio nurodyto atvejo komentuoti negali be pacientės sutikimo.

Kadangi pacientės atmintis ir rega pažeista, ji įgaliojo savo sūnų atstovauti jai. Tačiau net ir nusiuntus įgaliojimo dokumentus bei sūnaus pasirašytą sutikimą, ligoninės atstovams to nepakako.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis atsakyme nurodė, kad pateiktas įgaliojimas sūnui yra be perįgaliojimo teisės, todėl informacijos teikti negali ir visa pageidaujama informacija apie gydymo eigą bus suteikta pacientės sūnui, jei jis dėl tokios informacijos kreipsis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.