Vyras manė, kad serga sloga, kol paaiškėjo, kas jam iš tiesų bėgo iš nosies

Visi žinome, kad net savaitę trunkanti sloga, kai be paliovos bėga nosis ir tenka gyventi apsikrovus nosinėmis, labai erzina. O įsivaizduokite, jeigu taip reikėtų gyventi penkerius metus!

 Kartais iš nosies gali bėgti ne tik slogos sukeltos išskyros.<br> 123rf nuotr.
 Kartais iš nosies gali bėgti ne tik slogos sukeltos išskyros.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 9:59 PM

Būtent tiek laiko tęsėsi Grego Phillpottso iš JAV, Šiaurės Karolinos, sloga. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo netgi ne sloga, o šis tas baisesnio.

Kaip pranešė ABC11, iš pradžių G.Phillpottsui buvo diagnozuota pneumonija ir bronchitas. Pats vyras nusprendė, kad jam nuolat bėga nosis dėl alergijos.

Kaip prisipažino žurnalistams, nepraeinanti sloga labai apsunkino Grego gyvenimą, tad vieną dieną jis nusprendė kreiptis į otorinolaringologą daktarą Alfredą Iloretą, dirbantį Niujorko Mount Sinai ligoninėje.

Ištyręs pacientą daktaras nustatė, kad vyrui iš nosies bėgo ne slogos išskyros, bet smegenų skystis!

„Tai buvo skystis, supantis smegenis, turintis jas apsaugoti nuo šoko, traumos ar ko nors panašaus, – paaiškino dr. A.Illoreta, duodamas interviu ABC11. – Kartais, jeigu šis smegenų skystis ima pratekėti, ta gali virsti tuo, ką mes vadinama kylančia infekcija. Taigi iš nosies bakterijos gali keliauti į smegenis, skeldamos meningitą“.

Kad sustabdytų skysčio tekėjimą, medikai vyrui padarė nedidelę operaciją. Jie paėmė šiek tiek G.Phillpotso audinių iš kitų kūno vietų, kad uždengtų skylę, per kurią skystis pratekėjo. Po sėkmingos operacijos vyro gyvenimas žymiai pagerėjo.

„Ar kada nors jūsų nosis buvo taip užsikimšusi, kad negalėtumėte prakvėpuoti? Staiga galėjau vėl kvėpuoti ir koks tai buvo palengvėjimas“, – džiaugėsi G.Phillpotsas.

Smegenų skystis gali pratekėti atsiradus skylei kaukolėje arba membranoje, supančioje smegenis. Pro šią skylę skystis prasiveržia ir ima bėgti per nosį arba ausis.

Tokio sutrikimo simptomas, ypač jeigu tai panašu į slogą, gali būti asimetrija. Jeigu išskyros bėga tik iš vienos nosiaskylės, gali būti, kad tai – smegenų skystis.

Geriausia tokiu atveju kreiptis į gydytoją, kuris apžiūros metu ir nustatytų, ar tai ne smegenų skystis. Paprastai tai nustatoma įvairiais būdais – pradedant paprastu laboratoriniu ištyrimu, baigiant – magnetinio rezonanso tomografu.

Jeigu nustatoma, kad tai – smegenų skystis, galimi skirtingi gydymo būdai. Vienas jų – konservatyvus, kuomet pacientas savaitę ar dvi turi gulėti lovoje ir ilsėtis, kad užgytų vieta, pro kurią teka skystis.

Jeigu tai neįmanoma arba toks gydymas nėra sėkmingas, rekomenduojama minimaliai invazinė operacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.