Šventės, kurių paauglys nepamirš niekada: per akimirką tapo neįgaliu

Kalėdos ir Naujieji metai daugumai yra džiugios šventės. Tačiau vienas keturiolikmetis iš Aukštaitijos jas nuo šiol visada prisimins su skausmu.

Dėl rankoje sprogusios petardos paauglys patyrė rimtus sužalojimus.<br>M.Patašiaus ir „Pes Planus“ nuotr.
Dėl rankoje sprogusios petardos paauglys patyrė rimtus sužalojimus.<br>M.Patašiaus ir „Pes Planus“ nuotr.
Dėl rankoje sprogusios petardos paauglys patyrė rimtus sužalojimus.<br>„Pes Planus“ nuotr.
Dėl rankoje sprogusios petardos paauglys patyrė rimtus sužalojimus.<br>„Pes Planus“ nuotr.
„Pes Planus“ darbuotojai išmatavo paauglio ranką ir parinko protezo spalvą.<br>„Pes Planus“ nuotr.
„Pes Planus“ darbuotojai išmatavo paauglio ranką ir parinko protezo spalvą.<br>„Pes Planus“ nuotr.
Dėl petardų kasmet kas nors patiria rimtų sužalojimų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Dėl petardų kasmet kas nors patiria rimtų sužalojimų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 28, 2018, 4:33 PM, atnaujinta Jan 4, 2019, 12:27 PM

Pernai bandymas susprogdinti petardas jam baigėsi ligoninėje.

Kairiarankiui vaikinui buvo smarkiai sužaloti visi kairės rankos, kurioje laikė lemtingąjį sprogmenį, pirštai.

Vos medikai sūnų išoperavo, paauglio tėvai nedelsdami kreipėsi į individualius ortopedinius sprendimus teikiantį ortopedijos technikos centrą Pes Planus“.

Šios įmonės vadovas ortopedas-protezuotojas Igoris Vyšniauskas pasakojo, kad pagaminti šiam keturiolikmečiui rankos protezą ypatingai sudėtinga.

„Galima būtų daryti atskirus pirštus, bet nusprendėme gaminti pilną rankos protezą su visais pirštais, nes vieno piršto jis nebeturi, vieną turi, bet nevaldo, nes buvo stipriai pažeistas sąnarys, o likę yra, bet nutraukti galiukai.

Protezą darys dvi įmonės. Pradžia bus pas mus: mūsų tikslas – išmatuoti ranką, priderinti protezo spalvą pagal odos atspalvį. Patį protezą darys Niujorke veikianti kompanija „Livingskin“, nes tam tikrų technologijų mes negalim padaryti, o užbaigsime vėl mes.

Protezas bus užmaunamas ant rankos kaip pirštinė ir vaikinas galės judinti pirštus“, – žadėjo I.Vyšniauskas, pridūręs, kad šiam vaikinukui dar pasisekė, nes jis neteko tik pirštų galiukų, o ne visos rankos, kaip irgi neretai pasitaiko.

I.Vyšniauskas abejojo, ar keturiolikmetis pernai smarkiai susižalojo su petarda vien todėl, kad nemokėjo ja naudotis.

„Pernai mums skambino žmonės praėjus vos savaitei po Naujųjų sutikimo. Visi kreipėsi dėl savo atžalų paauglių, kuriems Naujųjų metų naktį petardos nutraukė pirštus.

Kaip man pasakojo vienas iš tėvelių, tą naktį į ligoninę buvo atvežti trys tokias pačias traumas patyrę paaugliai. Pakalbėję vieni su kitais tėvai išsiaiškino, visi sprogmenys buvo pirkti toje pačioje parduotuvėje.

Gal tos petardos buvo brokuotos ir todėl sprogo anksčiau, nei sprogdintojai spėjo pasišalinti į saugią vietą, o gal jos sprogo ne laiku, nes buvo netinkamai laikomos?“ – spėliojo I.Vyšniauskas.

Ortopedas-protezuotojas prisipažino pats paauglystėje mėgdavęs pasprogdinti petardas, bet dabar, ypač matydamas, kaip siaubingai jos gali sužaloti (neretai žmonės netenka ne tik galūnių, bet ir akių), sprogmenimis visiškai nebesižavi.

Žinoma, ne visi, besikreipiantys pas I.Vyšniauską, būna netekę galūnių dalių sprogdindami petardas. Kai kurie galūnių ar jų dalių neturi nuo gimimo, kiti netenka dėl ligos, treti – patyrę buitinę ar gamybinę traumą.

Ypač dažnas atvejis, kai žmonės netenka galūnių dirbdami su nesaugiomis staklėmis.

Kaip tik šiuo metu I.Vyšniauskas turi tokį pacientą, netekusį galūnės darbe, kuriam gaminamas bioninis protezas. Tai reiškia, kad vyras turės ne tik estetiškai atrodančią naująją ranką, bet ir galės ją judinti.

Iki 2007 metų ypač daug kreipdavosi ir tų, kurie susižalodavo, neteisingai naudodami diskinį pjūklą (vad. „bulgarkę“), ant jo uždėję ne metalui, bet medžiui pjauti skirtą diską.

„Dėl didelių apsukų toks diskas tampa nebevaldomas. Gerai, jeigu žmogus yra be pirštinės – tai kaukšteli diskas kur nors į ranką ir nuskrieja tolyn. Kur kas blogiau, jeigu užsikabina už pirštinės“, – pasakojo I.Vyšniauskas, pasidžiaugęs, kad susižeidusiųjų diskiniu pjūklu gerokai sumažėjo. Tą patį, beje, pastebėjo ir mikrochirurgai.

Deja, netekusių dalies galūnių ar akių dėl fejerverkų ir petardų vis dar yra daug.

Susižaloja ne tik paaugliai. I.Vyšniauskas yra gaminęs protezus ir taip susižalojusiems penkiasdešimtmečiams.

Štai ir dabar ortopedas-protezuotojas nusiteikęs, kad po Naujųjų metų sutikimo jam smarkiai padaugės darbo.

O anksčiau minėtas paauglys, kuris pernai per Naujųjų metų sutikimą, neteko dalies pirštų, pasižadėjo daugiau niekada nebesprogdini petardų.

„Klausiau jo, ar planuoja pratęsti sprogdinimus. Sakė, kad tikrai ne – pasimokė visam gyvenimui. Draugai, turbūt, irgi petardų nė nenorės prisiminti“, – vylėsi I.Vyšniauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.