Mokslininkai rado veiksmingą būdą, kaip lengvai sumažinti kepenų suriebėjimą

Nealkoholinis kepenų suriebėjimas yra gana dažna šiuolaikinių žmonių liga. Dažniausiai ji atsiranda dėl nutukimo ar diabeto.

Dažniausiai nealkoholinis kepenų suriebėjimas atsiranda dėl nutukimo ar diabeto.<br>123rf nuotr.
Dažniausiai nealkoholinis kepenų suriebėjimas atsiranda dėl nutukimo ar diabeto.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2019, 3:37 PM

Tačiau Jeilio universiteto Medicinos mokyklos mokslininkai atliko tyrimą, padėjusį išsiaiškinti kaip lengvai ir greitai sumažinti riebalų kiekį kepenyse, o kartu ir pagerinti širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti mokslo žurnale „Cell Metabolism“.

Paprastai pacientams, kuriems diagnozuojamas nealkoholinis kepenų suriebėjimas, rekomenduojama valgyti mažiau riebalų turintį maistą.

Tačiau Jeilio mokslininkų tyrimas parodė, kad išties išspręsti šią bėdą padeda suvartojamų angliavandenių kiekio sumažinimas.

Šią išvadą pagrindžia tyrimo, kuriame dalyvavo 10 žmonių, kenčiančių nuo bendro nutukimo ir nealkoholinio kepenų suriebėjimo, rezultatai.

Dvi savaites savanoriai laikėsi mokslininkų pasiūlytos dietos, kurią sudarė sumažintas angliavandenių ir padidintas baltymų kiekis.

Po dviejų savaičių dėl suaktyvėjusios riebalų apykaitos tirtų žmonių kepenyse smarkiai sumažėjo riebalų kiekis. Be to, pastebėti ir kiti teigiami tirtų žmonių pokyčiai.

„Angliavandenių apribojimas lėmė uždegiminių žymenų, ypač interleukino-6 (IL-6) ir auglio nekrozės faktoriaus alfa (TNF) sumažėjimą.

Be to, angliavandenių apribojimas pakeitė žarnyno mikroflorą ir paspartino cirkuliuojančio folio kiekį, kuris yra susijęs su padidėjusia suriebėjusių kepenų apimtimi“, – teigė tyrimo autoriai mokslo žurnale paskelbtame straipsnyje.

Tiesa, tyrėjai pažymėjo, kad vien tokios dietos negalima laikyti universaliu ir visiems tinkančiu problemos sprendimo būdu. Kai kuriems žmonėms angliavandenių apribojimas gali ir nepadėti.

Angliavandenių apribojimas gali net 30 proc. sumažinti ir diabeto riziką. Tokią išvadą kiek anksčiau padarė Mičigano universiteto (JAV) mokslininkai.

Mokslininkų nuomone, dėl didelio kiekio angliavandenių organizme ne tik intensyviau gaminasi riebalinis audinys, bet ir gali atsirasti hipertonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.