Šis skanėstas kosulį gydo net geriau už medų su citrina

Visi žinome, kad medus ir citrina malšina ir gydo kosulį. Tačiau kosulio ir kvėpavimo takų sistemos specialistas yra įsitikinęs, kad šokoladas gali atlikti šias funkcijas kur kas geriau.

 Visuomenėje yra susiformavęs klaidingas požiūris, kad kosulys gali būti skirtingų tipų ir jam gydyti reikia skirtingų metodų.<br> 123rf nuotr.
 Visuomenėje yra susiformavęs klaidingas požiūris, kad kosulys gali būti skirtingų tipų ir jam gydyti reikia skirtingų metodų.<br> 123rf nuotr.
 Visuomenėje yra susiformavęs klaidingas požiūris, kad kosulys gali būti skirtingų tipų ir jam gydyti reikia skirtingų metodų.<br> 123rf nuotr.
 Visuomenėje yra susiformavęs klaidingas požiūris, kad kosulys gali būti skirtingų tipų ir jam gydyti reikia skirtingų metodų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-12 18:38

Anglijoje esančio Halo universiteto širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos studijų vadovas, Tarptautinės kosulio tyrimo draugijos steigėjas, profesorius Alynas Morice'as patikino, kad yra tyrimas, patvirtinantis tai.

„Žinau, kad tai gali skambėti keistai, bet kaip gydytojas, kuris daug metų praleido nagrinėdamas kosulio mechanizmą, galiu užtikrinti, kad įrodymas yra kuo tikriausias.

Vieno didžiausių kada nors atliktų kosulio gydymo būdų tyrimo Europoje rezultatai atskleidė, kad naujieji vaistai, kuriuose yra kakavos, yra geresni už įprastas kosulį gydančias mikstūras“, – sakė profesorius.

Palyginus duomenis, atrasta, kad pacientai, vartoję iš kakavos pagamintus vaistus, pajuto simptomų pagerėjimą jau po dviejų dienų.

Šiame tyrime, kuris vadinamas ROCOCO, dalyvavo 163 pacientai, o jo rezultatai bus publikuoti žurnale per kitus 12 mėnesių. Vis dėlto tai nėra pirmasis tyrimas, kuris nustatė, kad šokoladas ramina kosulį.

Kiek anksčiau Londono Karališkojo koledžo mokslininkai atrado, kad teobrominas, kakavoje esantis alkaloidas, veiksmingiau malšina kosulį nei kodeinas – vaistų nuo kosulio sudedamoji dalis.

Mokslininkai įrodė, kad naujojo bandymo vaistai sumažina kosulio dažnį ir pagerina miego kokybę vos per dvi dienas.

Daugelis pacientų tyrimo metu galėjo nustoti vartoti vaistus anksčiau, nes jų kosulys išnyko.

Mintis, kad šokoladas gali išgydyti kosulį, turbūt skamba kiek beprotiškai, tačiau tyrėjai tiki, kad jo nauda slypi kakavos raminančiose savybėse.

Taip paprasčiausiai yra dėl to, kad šokoladas yra lipnesnis negu kosulį gydantys vaistai. Jis apgaubia gerklės nervų galūnes, kurios sukelia kosėjimą.

Šis raminantis poveikis paaiškina, kodėl medus, citrina ir kiti cukraus turintys sirupai gali padėti, bet, specialistų manymu, šokolade slypi kur kas veiksmingesnis poveikis.

„Esu tikras, kad šis saldumynas turi ir kitą savybę, kuri gydo nervų galūnes“, – pabrėžė A.Morice'as.

Deja, karštas šokoladas nepasižymi tokiomis pačiomis savybėmis, nes tokios formos kakava neapdengia ilgam gerklės paviršiaus.

Veiksmingiausią poveikį turi šokoladas, kuris veikia kartu su kitomis kosulio sirupe esančiomis malšinančiomis medžiagomis.

Kosulys yra tik vieno tipo

Visuomenėje yra susiformavęs klaidingas požiūris, kad kosulys gali būti skirtingų tipų ir jam gydyti reikia skirtingų metodų. Teigiama, kad tai tėra rinkodaros gudrybė, skatinanti žmones pirkti daugiau produktų.

Šiandien mes žinome, kad kosulį sukelia viršutinio kvėpavimo trakto uždegimas, atsirandantis kartu su peršalimu arba gripu. Iš tikrųjų sergant tokia infekcija nėra skirtumo, ar kosulys sausas, ar šlapias.

Gleivės nesukelia pačio kosulio, kosėjimas atsiranda tik tada, kai organizme atsiradus virusui suaktyvėja organizmo gynybiniai mechanizmai, o dėl infekcijos viršutinio kvėpavimo trakto nervų galūnės tampa itin jautrios. Tai itin naudinga virusui, kadangi sukeldamas norą kosėti, jis gali plisti aplinkoje.

Tai yra geras įrodymas, kad vaistuose nuo kosulio esančios sudedamosios dalys turi teigiamą poveikį kosuliui. Pavyzdžiui difenhidraminas ar amonio chloridas malšina kosulio simptomus, bet tai neturi nieko bendro su gleivėmis ar spaudimo pojūčiu krūtinėje.

Štai mes manome, kad mentolis yra mėgstamas tik dėl aromato, bet tiesa ta, kad jis turi gydomąjį poveikį tam tikriems receptoriams. Tikimasi, kad taip pat yra ir su šokoladu.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.