Pagaliau žinoma, kas sukelia Alzheimerio ligą – ir kaip ją sustabdyti

Jei šį rytą valantis dantis, iš dantenų bėgo kraujas, vertėtų tuo pasirūpinti. Tikėtina, kad pagaliau radome ilgai prasprūsdavusią pro akis Alzheimerio ligos priežastį: Porphyromonas gingivalis, pagrindinę lėtines dantenų ligas sukeliančią bakteriją.

 Alzheimerio liga – viena iš didžiausių medicinos paslapčių. <br> 123rf nuotr.
 Alzheimerio liga – viena iš didžiausių medicinos paslapčių. <br> 123rf nuotr.
 Jei šį rytą valantis dantis, iš dantenų bėgo kraujas, vertėtų tuo pasirūpinti.<br> 123rf nuotr.
 Jei šį rytą valantis dantis, iš dantenų bėgo kraujas, vertėtų tuo pasirūpinti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-27 12:07, atnaujinta 2019-01-27 12:08

Tai nieko gero, nes nuo dantenų ligų kenčia trečdalis žmonių. Bet gera naujiena, kad šiais metais pradedami P. gingivalis toksinus blokuojančių vaistų dideli klinikiniai tyrimai, ir sausio 23 dieną publikuotas tyrimas rodo, kad jis gali sustabdyti Alzheimerio ligos vystymąsi ir netgi sumažinti jos poveikį. Galėtų būti netgi sukurta vakcina.

Alzheimerio liga – viena iš didžiausių medicinos paslapčių. Žmonių populiacijai senėjant, demencijos grafikas šovė į viršų, tapdama penkta didžiausia mirties priežastimi pasaulyje. Alzheimerio liga sudaro apie 70 procentų šių atvejų ir nepaisant to, vis dar nežinome, kas ją sukelia.

BAKTERIJOS SMEGENYSE

Sergant šia liga, smegenyse dažnai kaupiasi baltymai – amiloidai ir tau, – ir pagrindinė ligos priežasties hipotezė buvo, kad ligą sukelia netinkama šių dviejų baltymų kontrolė.

Bet pastaraisiais metais tyrėjai išsiaiškino, kad žmonėms amiloidinės plokštelės gali būti ir be demencijos požymių. Tad daugelis Alzheimerio ligos gydymo būdų, kur buvo bandoma reguliuoti šiuos baltymus, nepasiteisino ir šia hipoteze rimtai suabejota.

Tačiau vis daugėjo įrodymų, kad amiloidų baltymų funkcija gali būti gynyba nuo bakterijų, tad naujais sergančių Alzheimerio liga tyrimais buvo ieškoma bakterijų, o būtent sukeliančių dantenų ligas, kurios, kaip žinoma yra pagrindinis šios būklės rizikos faktorius.

Su dantenų ligomis ir kitais negalavimais susijusių bakterijų po mirties rasta Alzheimerio liga sirgusių žmonių smegenyse, bet ligšiol nebuvo aišku, ar šios bakterijos ligą sukėlė, ar tiesiog pateko į smegenis dėl ligos sukeltų pažeidimų.

RYŠYS SU DANTENŲ LIGOMIS

Daug tyrėjų komandų nagrinėjo P. gingivalis ir kol kas išsiaiškino, kad ji įsibrauna į Alzheimerio ligos paveiktus smegenų regionus ir sukelia uždegimą; kad dantenų infekcijos gali sustiprinti simptomus pelėms, kurios buvo genetiškai modifikuotos susirgti Alzheimerio liga; ir kad ji gali sukelti panašų į Alzheimerio ligos smegenų uždegimą, nervų pažeidimą, ir amiloidines plokšteles sveikoms pelėms.

„Kai taip apsijungia daugelio nepriklausomų laboratorijų mokslas, tai labai įtikima,“ sako Casey Lynch iš Cortexyme, farmacijos firmos San Franciske, Kalifornijoje.

Naujame tyrime Cortexyme pranešė išsiaiškinusi, kad toksiški fermentai – vadinamieji gingipainais – kuriuos P. gingivalis naudoja maitinimuisi žmonių audiniais, aptikti 96 procentuose iš 54 tirtų Alzheimerio ligos pažeistų smegenų pavyzdžių, ir aptiko pačias bakterijas visuose trijuose Alzheimerio ligos pažeistose smegenyse, kurių DNR jie tyrė.

„Tai yra pirmasis pranešimas apie P. gingivalis DNR žmonių smegenyse, ir susijusius gingipainus, ten pat, kur yra plokštelės,“ sako Sim Singhrao, iš Central Lancashire universiteto, JK. Anksčiau jos komanda atrado, kad P. gingivalis aktyviai braunasi į pelių, sergančių dantenų infekcijomis, smegenis. Dar ji priduria, kad naujasis tyrimas yra pirmasis pademonstravęs, kad gingipainai smulkina tau baltymą taip, kad jis galėtų naikinti neuronus ir taip sukelti demenciją.

Šių bakterijų ir jų fermentų daugiau rasta asmenyse, kurių kognityviniai gebėjimai prastėjo labiau ir kurie turėjo daugiau amiloidų ir tau sankaupų. Komanda bakterijų taip pat rado ir gyvų žmonių, sergančių Alzheimerio liga, stuburo kanalo skystyje, kas gali reikšti ilgai ieškotą ligos diagnostikos metodą.

Kai komanda P. gingivalis bakterijomis pelėms sukėlė dantenų ligą, joms pasireiškė smegenų infekcija, amiloido gaminimasis, tau baltymo mazgeliai ir nervų pažeidimas smegenų regionuose ir nervuose, kuriuos dažniausiai pažeidžia Alzheimerio liga.

Anksčiau Cortexyme sukūrė gingipainus blokuojančias molekules. Davus jų pelėms, infekcijos sumenko, amiloidų gamyba sustojo, smegenų uždegimas susilpnėjo ir netgi atsistatė pažeisti neuronai.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad P. gingivalis bakterijas naikinančio antibiotiko poveikis buvo toks pats, bet ne toks efektyvus, ir bakterijos greitai išsiugdė atsparumą. Gingipaino blokatoriams jie neatsispyrė. „Tai teikia viltį, kad vieną dieną Alzheimerio ligą bus galima išgydyti ar užkirsti jai kelią,“ pažymi Singhrao.

NAUJA GYDYMO VILTIS

Kai kuriuos Alzheimerio liga nesergančių žmonių smegenų bandiniuose P. gingivalis ir baltymų sankaupų irgi buvo, bet mažiau. Jau žinome, kad amiloidai ir tau gali kauptis smegenyse 10 – 20 metų, kol pasireiškia Alzheimerio ligos simptomai. Tai rodo, kad P. gingivalis yra Alzheimerio ligos priežastis, o ne rezultatas, pažymi Lynch.

Dantenų ligos daug dažnesnės nei Alzheimerio liga. Bet „Alzheimerio liga ištinka žmones, kurie kaupia gingipainus ir smegenų pažeidimus pakankamai sparčiai, kad simptomai pasireikštų jų gyvenime,“ sako ji. „Manome, kad tai yra universali patogenezės hipotezė.“

Cortexyme spalį pranešė, kad geriausi jos gingipaino blokatoriai įveikė pradinius saugumo testus su žmonėmis, ir pateko į smegenis. Be to, jis padėjo sergantiesiems Alzheimerio liga. Vėliau šiais metais kompanija pradės didesnius vaisto bandymus, stebėdama P. gingivalis stuburo kanalo skystyje, ir kognityvinių gebėjimų kitimą prieš ir po.

Jie taip pat planuoja išbandyti šiuos vaistus ir nuo dantenų ligų. Bandydama jas įveikti komanda Melburne sukūrė vakciną nuo P. gingivalis, kurios bandymai prasidėjo 2018. Dantenų ligų vakcina būtų šaunus dalykas – bet jeigu ji dar ir sustabdytų Alzheimerio ligą, jos poveikis būtų milžiniškas.

Parengta pagal newscientist.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?