10 būdų, kurie padės greičiau numalšinti erzinantį naktinį kosulį

Erzinantis pojūtis gerklėje prasideda nuo kutenimo, o vėliau atsiradęs kosulys trukdo užmigti ar net prižadina iš saldaus miego naktį. Kosėjant organizmas stengiasi pašalinti iš plaučių ir kvėpavimo takų tokius dirgiklius kaip gleivės ar mikrobai, bet savo organizmui juos greičiau pašalinti ir nuraminti kosulį galite padėti keliais paprastais būdais.

 Kosėjant organizmas stengiasi pašalinti iš plaučių ir kvėpavimo takų tokius dirgiklius kaip gleivės ar mikrobai.<br> 123rf nuotr.
 Kosėjant organizmas stengiasi pašalinti iš plaučių ir kvėpavimo takų tokius dirgiklius kaip gleivės ar mikrobai.<br> 123rf nuotr.
 Kosėjant organizmas stengiasi pašalinti iš plaučių ir kvėpavimo takų tokius dirgiklius kaip gleivės ar mikrobai.<br> 123rf nuotr.
 Kosėjant organizmas stengiasi pašalinti iš plaučių ir kvėpavimo takų tokius dirgiklius kaip gleivės ar mikrobai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 29, 2019, 10:20 PM, atnaujinta Jan 30, 2019, 11:11 AM

Kaip numalšinti kosulį naktį?

Priklausomai nuo to, kas tai sukelia, galima išbandyti įvairius metodus ir gyvenimo būdo pokyčius, kurie padėtų palengvinti ar visai numalšinti kosulį tiek suaugusiems, tiek vaikams.

1. Gulėdami laikykite galvą aukščiau

Dirgikliams lengviau pasiekti gerklę, kad sukeltų kosulį, kai gulite, todėl pabandykite pasidėti daugiau pagalvėlių, kad galėtumėte laikyti galvą šiek tiek pakeltą.

2. Naudokite drėkintuvą

Sausas ir šiltas oras gali taip pat dirginti gerklę ir kvėpavimo takus. Kai kurie žmonės pradeda kosėti ir dėl to, kad žiemą įsijungė šildytuvą. Taip nutinka dėl teršalų ir dulkių, nusistovėjusių šildytuvo tarpeliuose. Drėkintuvas, gaminantis vėsią dulksną, gali palaikyti miegamojo orą kiek drėgnesnį, todėl jūsų būklė gali greičiau pagerėti.

3. Išbandykite medų

Medus ir karšta arbata gali padėti išvalyti gerklės ertmę nuo gleivių. Du arbatinius medaus šaukštelius įmaišykite į žolelių arbatą ir gerkite ją prieš miegą. Tačiau nepamirškite, kad vaikams iki 1 metų jokiu būdu negalima duoti medaus.

Primename, kad natūralios priemonės receptą nuo kosulio galite rasti čia.

4. Neleiskite rūgštims patekti į stemplę

Gulint skrandžio rūgštims yra lengviau patekti į stemplę. Tai vadinama refliuksu. Gastroezofaginio refliukso liga (GERL) – tai lėtinė refliukso forma ir dažna naktinio kosulio priežastis. Štai ką galite padaryti, kad išvengtumėte kosulio, kurį sukelia GERL:

venkite maisto produktų, kurie sukelia GERL. Rašykite maisto dienoraštį, kad išsiaiškintumėte, kurie maisto produktai jums netinka;

negalima atsigulti pavalgius. Po valgymo turi praeiti 2,5 val.;

nepersivalgykite, negerkite kavos;

atsikratykite žalingų įpročių.

5. Poilsis, šilta sriuba ir vaistai

Kosulys gali kilti dėl peršalimo. Jis gali pablogėti naktį arba kai gulite. Daug poilsio, šilta vištienos sriuba ir skysčiai – kartais tai yra viskas, ko reikia, kad pasveiktume. Tačiau kartais kosulys būna toks stiprus, kad prireikia net vaistų.

Primename, kaip pasigaminti sirupą nuo kosulio. Receptą galite rasti čia.

6. Dušas prieš miegą

Karšto dušo garai padės jums lengviau kvėpuoti, tai puikus metodas, palengvinantis peršalimo ligų simptomus. Galima vietoje dušo naudoti ir kriauklę. Įjunkite, kad bėgtų karštas vanduo ir pasilenkite pakvėpuoti garais.

7. Išsigydykite astmą

Astmos metu kvėpavimo takuose kyla uždegimas, jie susiaurėja. Sausas kosulys yra dažnas astmos simptomas, o šiai ligai gydyti reikėtų kreiptis į gydytoją, kad išrašytų vaistų.

8. Nerūkykite

Lėtinis kosulys yra ilgalaikio rūkymo šalutinis poveikis. Jei reikia, kreipkitės pagalbos, kad įveiktumėte šį žalingą įprotį. Nerūkydami ne tik atsikratysite kosulio, bet pagerinsite ir bendrą savijautą.

9. Šiltas vanduo su druska

Kosulį gali sukelti ir gerklės skausmas, kuris dirgina gerklės ertmę. Galite kas vakarą praskalauti gerklę šiltu vandeniu su druska, tai padės greičiau pasveikti, numalšinti skausmą ir kosulį.

10. Pašalinkite gleives

Norėdami išvalyti kvėpavimo takus nuo gleivių ir sinusų, įmaišykite ¼ arbatinio šaukštelio druskos ir ¼ arbatinio šaukštelio sodos į šilto maždaug 250 ml vandens stiklinę. Supilkite į indą, skirtą nosiai plauti, arba mažą arbatinuką ir šiuo mišniu praplaukite nosies ertmę, kad pašalintumėte sinusus. Tik atminkite, kad geriau nenaudoti vandens iš krano, o per didelis druskos kiekis gali graužti gleivinę, tad jos reikia labai nedaug.

Ką daryti, jeigu kosulys nepraeina?

Paprastai kosulį nesunku pagydyti savarankiškai, bet kai kuriais atvejais tai gali būti rimtos ligos požymis. Štai širdies nepakankamumas, pneumonija, bronchitas ir kitos ligos gali sukelti lėtinį kosulį, todėl pastebėję neįprastus simptomus, kreipkitės į medikus.

Parengta pagal „Healthline“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.