Po dešimtmetės mirties nuo gripo profesorius priminė svarbų dalyką

Gripas Lietuvoje šiemet negailestingas: vos per kelias pirmąsias savaites jis nusinešė net 10 žmonių gyvybes.

Vaikams gripo simptomai ir komplikacijos pasireiškia greičiau.<br>123rf nuotr.
Vaikams gripo simptomai ir komplikacijos pasireiškia greičiau.<br>123rf nuotr.
Apie gripą portalo lrytas.lt tiesioginėje „Facebook“ transliacijoje #lrytasgyvai buvo kalbamasi su Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentu profesoriumi habilituotu medicinos mokslų daktaru Juliumi Kalibatu. <br>Lrytas.tv nuotr.
Apie gripą portalo lrytas.lt tiesioginėje „Facebook“ transliacijoje #lrytasgyvai buvo kalbamasi su Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentu profesoriumi habilituotu medicinos mokslų daktaru Juliumi Kalibatu. <br>Lrytas.tv nuotr.
 Profesorių Julių Kalibatą kalbino žurnalistė Gintarė Kami.<br>Lrytas.tv nuotr.
 Profesorių Julių Kalibatą kalbino žurnalistė Gintarė Kami.<br>Lrytas.tv nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-01 19:34, atnaujinta 2019-02-02 10:52

Labiausiai visus sukrėtė tai, kad nuo gripo trečiadienio rytą Klaipėdos vaikų ligoninėje mirė ir vos dešimties metų sulaukusi mergaitė.

Šią liūdną naujieną portalas lrytas.lt pranešė vakar. Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Po dešimtmetės mirties mažamečius vaikus auginantys tėvai sunerimo: kaip reikėtų apsaugoti savo atžalas nuo pavojingo viruso ir, kada suprasti, kad jau metas vykti į gydymo įstaigą?

Apie tai portalo lrytas.lt tiesioginėje „Facebook“ transliacijoje #lrytasGYVAI buvo kalbamasi su Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentu profesoriumi habilituotu medicinos mokslų daktaru Juliumi Kalibatu.

Profesorius pastebėjo, kad šiemet gripo virusas itin piktybiškas, galintis nusinešti daugiau gyvybių, nei įprastai.

Per metus statistiškai gripas nusineša ne daugiau kaip 0,05 proc. žmonių gyvybių, bet šiemet, anot mediko, bus viršytos bet kokios statistikos į neigiamą pusę.

Paklaustas, kada reikėtų kreiptis į medikus, kad nebūtų per vėlu, profesorius J.Kalibatas sakė: „Klasikinius gripo simptomus žino visi: staigiai pakyla temperatūra. Netgi kai kada žmogus gali nurodyti valandą, kada jis pradėjo konkrečiai sirgti gripu.

Aišku, raumenų skausmai, kaulų laužymas, silpnumas, neproduktyvus sausas kosulys.

Kada yra šitie simptomai, be abejonės, kiekvienas turi visų pirma pagalvoti apie gripą“.

Vaikams, anot pašnekovo, klinikiniai simptomai pasireiškia greičiau. Greičiau gali atsirasti ir komplikacijos, nes vaikų imuninė sistema dažnai dar nebūna pilnai susiformavusi.

Tiesioginėje transliacijoje profesorius priminė ir ne kartą pabrėžė, kad vienintelė apsauga nuo gripo yra skiepai. Tačiau kūdikiai iki 12 mėnesių dar nebūna skiepijami. Ką tuomet daryti?

„Tada, sakyčiau, vienintelė priemonė – visi ne tik šeimos, bet ir visos giminės nariai, kurie tą vaiką lanko, turi pasiskiepyti.

Pasiskiepyti turi ir auklės – visi, kas tik pas jus beateina. Svečių, kurie nesiskiepiję, nepriiminėkit.

Kol visi svečiai bus aplinkui pasiskiepiję, jūs tuo pačiu apsaugosite vaiką.

Po to, nuo 12 mėnesių, galima ir vaiką skiepyti.

Bet tuo periodu, kada dar vaiko imuninė sistema yra silpna ir kada mes tikrai dar vaikų neskiepijam, nes dar nebus normalios imuninės reakcijos, reikia paskiepyti visus kaimynus, visą giminę, ne tik šeimą, arba neleiskite niekur vaiko tuo sezonu“, – rekomendavo profesorius.

Paklausus, ką daryti su vaikais, kurie eina į kolektyvus – ugdymo, mokyklines įstaigas, būrelis, gydytojas sakė: „Jeigu vaikas kažkodėl nepaskiepytas, paskiepykite jį, tada išlaikykite kelias savaites namie, kol susiformuos imunitetas.

Reikia vaikus saugoti, nes jie – mūsų ateitis. Aš nesuprantu tų tėvų, kurie taip atsainiai žiūri į vaikus, kad neva čia nieko tokio, pernai jis nesirgo, jis pas mane stiprus, tai tikrai nesirgs.

Nereikia rizikuoti. Netampykite likimo už ūsų. Paskiepykite vaikus, dėl Dievo meilės, ir tikrai atkris masė problemų.

Net jei būna atvejų, kai, kuriant vakciną, ne visiškai pataikomi viruso antigenai, vis tiek paskiepijus net ir ta ne visiškai pataikyta vakcina, gripo klinika būna kur kas lengvesnė, nebūna mirtinų komplikacijų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.