Antibiotikų vartojimo taisyklės: nepaisyti – pražūtinga

Antibiotikų vartojimas kartais neišvengiamas. Tačiau ar tikrai žinote, kokiais atvejais antibiotikai iš tiesų turi būti vartojami? Nors daug kalbama apie neracionalų šių vaistų vartojimą, problema vis dar gaji.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-07 20:24

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad antibiotikai nėra vaistai, skirti gydyti virusines infekcines ligas, tokias kaip peršalimą ar gripą. Antibiotikai yra efektyvūs vaistai prieš bakterines infekcijas. Tik gydytojas nustato ligą ir, kai būtina, skiria antibiotikus.

O štai Higienos instituto specialistai tvirtina, kad kai kurios virusinės infekcijos praeina savaime, todėl neretai jokio gydymo nereikia.

Tiek virusų, tiek bakterijų sukeltos infekcijos turi panašių ligos simptomų. Antibiotikai veikia tik bakterijų sukeltas infekcijas. Antibiotikai gali veikti ne tik infekciją sukėlusias bakterijas, bet ir gerąsias organizmo bakterijas. Dažnas ir neteisingas antibiotikų vartojimas skatina atsparių antibiotikams bakterijų vystymąsi.

Iki 80 proc. peršalimo ligų yra virusinės kilmės, taigi, vartodami antibiotikus, geriau nepasijusite. Be reikalo, pvz., peršalus ar susirgus gripu, vartojami antibiotikai nepadės greičiau pasveikti ir gali sukelti šalutinius reiškinius.

Dauguma žiemos sezonu plintančių infekcijų turi panašius simptomus, tačiau jų gydymas gali būti skirtingas. Jei prieš tai buvusios infekcijos metu jums buvo paskirti antibiotikai, nereiškia, kad susirgus vėl ir esant panašiems simptomams, jų reikės ir vėl. Tik gydytojas, įvertinęs ir nustatęs ligą, gali nuspręsti, ar jums reikės antibiotikų.

Štai 4 taisyklės, kurių nesilaikymas gali būtų pražūtingas.

  • NIEKADA nepirkite antibiotikų be recepto
  • NIEKADA nekaupkite antibiotikų atsargų ateičiai
  • NIEKADA nevartokite antibiotikų likučių, likusių nuo buvusio gydymo
  • NIEKADA nesidalinkite antibiotikais su kitais

Bakterijos yra gyvi mikroorganizmai, kurie stengiasi išgyventi ir sukuria apsauginius mechanizmus savo viduje prieš antibiotikų veikimą. Šiuos mechanizmus bakterijos perduoda viena kitai – todėl atsparių antibiotikams bakterijų skaičius didėja.

Atminkite, kad daugumą simptomų galima palengvinti nereceptiniais vaistais. Simptomams neišnykus arba iškilus abejonių, svarbu pasikonsultuoti su gydytoju.

Svarbiausia, skirkite sau laiko pasveikti, neikite į darbą. Gausus skysčių vartojimas ir poilsis padės pasveikti nuo bet kurios peršalimo ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.