Gripas gyvybių reikalauja ne tik Lietuvoje: kenčia Latvija, Baltarusija sulaukė kaltinimų

Gripas šiemet negailestingai puola ne tik lietuvius. Kai kurioms kaimynėms šalims ši klastinga liga smogė dar negailestingiau.

 Gripas skaudžiai smogė ne tik Lietuvai.<br>123rf nuotr.
 Gripas skaudžiai smogė ne tik Lietuvai.<br>123rf nuotr.
 Europos sergamumo gripu žemėlapis: geltonai pažymėtas žemas sergamumas, šviesiai oranžinei - vidutinis, ryškiai oranžinei - aukštas sergamumas, pilka spalva rodo, kad duomenų nėra.
 Europos sergamumo gripu žemėlapis: geltonai pažymėtas žemas sergamumas, šviesiai oranžinei - vidutinis, ryškiai oranžinei - aukštas sergamumas, pilka spalva rodo, kad duomenų nėra.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 7:11 PM

Lietuvoje, oficialiai patvirtintais duomenimis, nuo gripo sukeltų komplikacijų mirė 12 asmenų. Nė vienas jų šio sezono metu, kaip pranešama, nebuvo skiepytas nuo gripo. Portalo lrytas.lt duomenimis, mirusiųjų nuo turėtų būti bent dviem daugiau.

O mažiau apgyvendintoje kaimyninėje Latvijoje gripo sukeltos komplikacijos nusinešė jau 25 žmonių gyvybes.

Kaip praneša Latvijos portalas Dzirkstele.lv, vidutinis nuo gripo sukeltų komplikacijų mirusių Latvijos gyventojų amžius yra 66 metai, bet yra ir 30-39 metų gripo aukų.

„Visi nuo gripo mirę pacientai sirgo chroniškomis ligomis ir šį sezoną nebuvo skiepyti nuo gripo.

Prieš tai buvusį gripo sezoną ši infekcija baigėsi mirtimi 91 asmeniui, o prieš metus – 75 žmonėms“, – rašo Latvijos spauda.

Praėjusią savaitę bendras Latvijos gyventojų sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinėmis kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) pasiekė 362,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų – dukart daugiau, nei Lietuvoje.

Lietuvos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) penktąją šių metų savaitę bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 179,2 atv. 10 tūkst. gyventojų.

Gripas puola ir Lenkijos gyventojus. Kaip praneša Lenkijos Nacionalinis Visuomenės sveikatos institutas, nuo sausio 23 iki 31 dienos, šioje šalyje registruota 228 tūkstančiai susirgusių gripu.

Kasdien dėl gripo komplikacijų Lenkijoje į ligonines paguldoma apie 200 žmonių. Dėl gripo komplikacijų šioje šalyje iki sausio 31 dienos mirė 7 žmonės. Iš jų keturi 15-64 m. amžiaus ir trys vyresni nei 65 m.

Baltarusija skambina pavojaus varpais – daugumą sergančiųjų gripu – net 68,3 procento sudaro vaikai.

Ir nors sunku rasti tikslius skaičius, iliustruojančius tikrąjį gripo epidemijos mastą Baltarusijoje, interneto svetainė inerfax.by rašo, kad šalies poliklinikose yra nusidriekusios eilės – po maždaug 20 žmonių prie kone kiekvieno gydytojo kabineto. Tačiau, kaip pastebima minėtame portale, apie galimą gripo epidemiją kažkodėl nutylima.

Ukrainoje šiuo metu stebimas sergamumo gripu sumažėjimas, tačiau atkreipiamas dėmesys į tai, kad dažniau gripu pradėjo sirgti vaikai.

Gripo epidemija yra paskelbta 11 Ukrainos regionų. Iš viso nuo gripo sezono pradžios gripu ir ŪVKTI susirgo per 2,8 mln. Ukrainos gyventojų – net 7 proc. daugiau, nei pernai. Gripas Ukrainoje jau nusinešė 25 žmonių gyvybes.

Kaliningrado srityje nemaža dalis (45 proc.) susirgusių gripu ir ŪVKTI taip pat yra vaikai. Dėl to uždarytos kai kurios srities mokyklos.

Apie mirtis nuo gripo sukeltų komplikacijų Kaliningrado srityje nepranešama. Tačiau Rusijoje mirčių būta. Nuo gripo sezono pradžios gripo komplikacijos, kaip skelbiama, nusinešė trijų Rusijos gyventojų gyvybes.

Gripo komplikacijos žudo ir kitų Europos šalių gyventojus.

Prancūzijoje dėl šios priežasties nuo gripo sezono pradžios spalį iki dabar mirė jau apie 1 tūkst. 100 žmonių, praneša portalas „The local“ ir įspėjama, kad situacija gali tik blogėti, nes epidemija dar net nepasiekė aukščiausio taško.

Didžiausias sergamumas gripu šiuo metu yra fiksuojamas Pietų Europos šalyse: Bosnijoje ir Hercogovinoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Graikijoje, taip pat Turkijoje.

Lietuvoje ir Latvijoje sergamumas gripu „Flu News Europe“ duomenimis, pasiekė vidutinį lygį, kitose mūsų kaimyninėse šalyse, taip pat ir Estijoje jis yra žemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.