Intymią moterų problemą gali išspręsti ir mitybos pokyčiai

Šlapimo nelaikymas yra tada, kai moters kelnaitėse atsiranda net mažiausias lašelis, todėl iškart tai pastebėjusios, turite keliauti pas gydytoją, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, šlapimo nelaikymo priežastimi gali būti net ir antsvoris.

Šlapimo nelaikymas yra tada, kai moters kelnaitėse atsiranda net mažiausias lašelis.<br>123rf nuotr.
Šlapimo nelaikymas yra tada, kai moters kelnaitėse atsiranda net mažiausias lašelis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2019, 5:01 PM

„Apklausų duomenys rodo, kad kas penkta Lietuvos moteris kenčia nuo šlapimo nelaikymo ir tik ketvirtadalis jų dėl to kreipiasi į gydytojus – dauguma gėdijasi apie tai kalbėti, – sako A. Unikauskas. – Nešiojančioms šią tylią naštą moterims atsiranda psichologinių problemų, depresija, sekso baimė. Moterys vengia viešumos, vengia artimų santykių su vyru vien dėl to, kad turi šlapimo nelaikymo problemą.“

Profesorius paaiškina, kad šlapimo nelaikymas yra tada, kai moters kelnaitėse atsiranda net mažiausias lašelis, todėl vos tik pastebėjusios, kad kelnės šlampa, turite keliauti pas gydytoją.

Šlapimo nelaikymo priežastys:

Susilpnėję dubens dugno raumenys

Pasak gydytojo, raumenys dažnai susilpnėja dėl nėštumo ir gimdymo: „Gimda yra palinkusi virš šlapimo pūslės, o neštumo metu ji nuolat spaudžia šlapimo pūslę ir visus po ja esančius raumenis. Jie ištampomi.“

Raumenis sustiprinti galima atliekant įvairius pratimus. Vienas tokių – japonų geišos eisena. Įtraukusios sėdmenis tipenkite mažais žingsniukais. Jei tarp kojų įsidėsite teniso kamuoliuką, pratimas bus efektyvesnis.

Gydytojas siūlo išbandyti ir kėgelio pratimą – šlapinantis valingai nutraukti šlapimo tekėjimą. Ir tai kartoti. Profesoriaus teigimu, šį pratimą reikėtų atlikti kiekvieną kartą einant šlapintis. Ir nereikia laukti, kol tau sukaks 50 metų ar prasidės šlapimo nelaikymas, šias treniruotes reikėtų pradėti daryti kuo anksčiau.

Antsvoris

„Viskas veikia kaip ir nėštumo metu, kai didėjanti gimda spaudžia pūslę, taip ir vidaus organai apaugę riebaliniu sluoksniu spaudžia šlapimo pūslę, – paaiškina A. Unikauskas. – Kūno masės padidėjimas 10 proc. gali 70 proc. padidinti riziką susirgti šlapimo nelaikymu. Taigi, susilpnėjus raumenims, ir padidėjus svoriui šlapimo pūslei tenka dar didesnis spaudimas.“

Šią problemą gali išspręsti mitybos pokyčiai, teigia gydytojas. Tačiau jis įspėja, kad sportas taip pat padidina spaudimą, tenkantį šlapimo pūslei, todėl jis pataria pradėti nuo pokyčių lėkštėje, o tik vėliau eiti sportuoti.

Cukrinis diabetas

Kai kraujyje pakyla cukraus kiekis, organizmas stengiasi jį pašalinti – daugiau šlapinsitės, pastebi daktaras. „Beje, dėl cukrinio diabeto kankins troškulys, daugiau gersite. Dar blogiau – diabetas pažeidžia nervus, tarp jų – ir įnervuojančius šlapimo pūslę. Ji nebeklauso smegenų, tampa hiperaktyvi. Stumia šlapimą laukan, menkiausiai progai pasitaikius“, – pasakoja profesorius.

Be minėtų pratimų, mitybos pokyčių, gydytojo teigimu yra ir keli šlapimo nelaikymo gydymo būdai:

– operacija;

– injekcijos;

– vaginaliniai kamuoliukai;

– gydymas lazeriu.

Parengė Eimantė Juršėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą