Vilnietė papasakojo, kuo baigėsi gripo komplikacijos: „Medikai patarė ruoštis laidotuvėms“

Gripui negailestingai šienaujant gyvybes medikai perspėja apie galimas sunkias komplikacijas. 

 Vilnietė Ala vos išvengė širdies persodinimo.<br> Stop kadras.
 Vilnietė Ala vos išvengė širdies persodinimo.<br> Stop kadras.
 Vilnietė Ala vos išvengė širdies persodinimo.<br> Stop kadras.
 Vilnietė Ala vos išvengė širdies persodinimo.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2019, 4:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2019, 7:47 AM

Prieš penkerius metus į gripo komplikacijas ranka numojusi vilnietė tuomet vos išsigelbėjo iš mirties gniaužtų. Jai vos pavyko išvengti širdies persodinimo. 

Iš naujo vaikščioti ir net kvėpuoti išmokusi moteris dabar įspėja kitus – laiku sureaguokite į menkiausius peršalimo simptomus. 

Vilnietė Ala Šulia prieš penkerius metus „pravaikščiojo“ gripą. Tuomet 33 metų moteriai komplikacijos smogė taip rimtai, kad dar ir šiandien kalbėdama apie ligą ji graudinasi. 

„Niekada gyvenime nesiskiepijau nuo gripo. Užklupo lyg ir paprastas peršalimas. Buvo rugsėjo pabaiga, spalio pradžia. Atrodė, beveik pasveikau, bet iki galo neišsigydžiusi išėjau į darbą. O sausio pabaigoje pasidarė bloga – pajutau, kad sutriko ritmas ir pradėjo tirpti ranka“, – pasakojo Ala.

Tuomet ji manė, kad prastai jaučiasi dėl nuovargio. Tačiau nuėjusi į polikliniką iš jos su vyru keliavo ne namo, o į ligoninę.

„Iš pradžių dar juokavome. Kai atsiguliau į ligoninę, vyras man sakė: „Na va, dabar pailsėsi nuo darbo“. Po to visi suprato, kad čia viskas labai rimta“, – prisiminė vilnietė. 

Alos širdžiai pakenkė gripo virusas.

Santaros klinikų širdies chirurgijos skyriaus vedėjo Viliaus Janušausko teigimu, virusinė infekcija pavojinga tuo, kad gali pakenkti širdies raumeniui – taip ir nutiko Alai.

Ligoninėje moteris patyrė tris operacijas ir paniro į komą. Alos vyrui medikai pasakė, kad tokiais atvejais jau reikia galvoti apie laidotuves ir vainikus, šeima buvo informuota, kad gelbstint gyvybę gali prireikti širdies donoro. Nors Alą operavo prieš penkerius metus, chirurgai jos atvejį vis dar prisimena kaip išskirtinį. 

„Ji sirguliavo jau kurį laiką, tačiau dirbo – nes kaip čia sirguliuodamas mesi darbus, – šyptelėjo V.Janušauskas. – Tačiau pradėjo jausti dusulį, spaudimą už krūtinkaulio. 

Kol pacientė buvo reanimacijoje, atsirado labai ryškūs širdies ritmo sutrikimai, dėl kurių sparčiai blogėjo širdies funkcijos, po to  išsivystė inkstų ir kepenų funkcijos nepakankamumas. Mus pakvietė norėdami paklausti, ar dar galima ką nors daryti“. 

Dėl skubių operacijų grėsė rimtos komplikacijos, o po pusantro mėnesio reanimacijoje Alai teko iš naujo mokytis ne tik vaikščioti, bet ir teisingai kvėpuoti.

„Nedažnai jauni žmonės suserga tokiomis rimtomis ligomis, kai širdies funkcijos nepakankamumas. O Alos atvejis ypatingas tuo, kad jinai pasveiko po visų komplikacijų“, – komentavo širdies chirurgas Aleksejus Zorinas.

Šiemet gripas pasiglemžė jau per dešimt gyvybių, jauniausiai aukai – vos 10 metų. Todėl medikai ragina nenumoti ranka net ir į menkus peršalimo simptomus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.