Į Jūratės skundus gydytojas reagavo žaibiškai: diagnozė buvo netikėta

„Daugiau nei metus gyvenau režimu ligoninė–namai–ligoninė. Nors ir dabar turiu reguliariai lankytis Kauno klinikose, tačiau visą gyvenimą liksiu dėkinga čia dirbantiems medikams už suteiktą galimybę gyventi toliau“, – dėkoja Jūratė Gervytė, sėkmingai įveikusi mielomą.

Kauno klinikų medikai stengėsi kaip galėdami padėti moteriai.<br> M.Patašiaus ir 123rf asociatyvi nuotr. 
Kauno klinikų medikai stengėsi kaip galėdami padėti moteriai.<br> M.Patašiaus ir 123rf asociatyvi nuotr. 
Hematologijos skyriuje Jūratė išgirdo netikėtą diagnozę – mieloma.<br> Kauno klinikų nuotr. 
Hematologijos skyriuje Jūratė išgirdo netikėtą diagnozę – mieloma.<br> Kauno klinikų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Kauno klinikų inf.

2019-03-03 13:59, atnaujinta 2019-03-04 12:03

Moteris prisimena, kad liga prasidėjo tokiais simptomais kaip nugaros skausmas, galvos svaigimas, sutrikusi rega: „Žmonės stebėjosi, kai sakydavau, kad juos matau su viena galva, bet keturiomis kojomis. Į mano šiuos nusiskundimus žaibiškai reagavo mano šeimos gydytojas Laimutis Gedminas ir jau tą pačią dieną buvo atlikti reikiami tyrimai.

Prieš kelis metus esu sirgusi gimdos kaklelio vėžiu. Tuomet tik dėl daugiadalykės komandos – prof. Rūtos Nadišauskienės, Editos Juodžbalienės ir prof. Artūro Inčiuros – taikyto gydymo ligą sėkmingai įveikiau.“

Jūratė iš pradžių galvojusi, kad vėžys atsinaujino ir išplito metastazės, todėl vėl kreipėsi į akušerius ginekologu: „Mane visą tą laiką prižiūrėjęs akušeris ginekologas doc. Adrius Gaurilčikas subūrė daugiadalykę komandą, kuri ir nustatė teisingą diagnozę. Taip aš atsidūriau Hematologijos skyriuje ir išgirdau netikėtą diagnozę – mieloma.“

„Patekusi pas skyriaus vadovą doc. Rolandą Gerbutavičių supratau, kad bus padaryta viskas ir dar daugiau, jog grįžčiau namo sveika, – prisimena J. Gervytė. – Kuomet docentas pasakė, kad reikės atlikti kaulų čiulpų transplantaciją, visa komanda rūpinosi pilnu mano sveikatos ištyrimu ir atsakingai ruošėsi. Tarsi lego galvosūkis buvau surinkta ir sudėliota iš naujo“, – pasakoja Jūratė.

Gydytojas doc. R. Gerbutavičius ir gydanti gydytoja Vilma Svetickienė pasakoja, kad prieš transplantaciją reikėjo atlikti įvairius pasiruošimo darbus: „Diagnozavus mielomą, pacientei pirmiausiai taikėme spindulinę terapiją dėl auglio kairėje akiduobėje – jis ir buvo Jūratės akių dvejinimosi priežastis. Vėliau sekė įvairiapusė pacientės sveikatos priežiūra ir kitų ligų gydymas. Tik tuomet galėjome pradėti taikyti chemoterapiją.“

Prieš transplantaciją pacientei buvo taikyta speciali chemoterapija, o po kelių dienų atlikta autologinė kaulų čiulpų transplantacija. Jos metu per centrinės venos kateterį atliekama kamieninių kraujo ląstelių infuzija.

„Nors supranti, kad tai gydymas ir visi medikai stengiasi padėti, savijauta tuo metu buvo tikrai bloga. Tačiau man visuomet padėdavo mielos ir paslaugios Hematologijos skyriaus slaugytojos.

Atsimenu – naktį pramerkiu akį, viena iš jų sėdi šalia manęs ir stebi, ar man viskas gerai. Tai sukuria tikrą saugumo jausmą. Žinoma ir gydytojai, kurie visuomet aiškiai kalbėdavo apie tai, kas jau atlikta ir kas dar laukia.

Kai supranti savo sveikatos problemas, gali su jomis susidraugauti, o vėliau – išmoksti su jomis gyventi“, – mintimis dalijasi Jūratė.

Siekiant užtikrinti atsaką į gydymą, Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikoje pacientei buvo atliktos dvi kaulų čiulpų transplantacijos.

Šiuo metu Jūratė pasiekė visišką remisiją, kitais žodžiais tariant – šiame gyvenimo etape sėkmingai įveikė pavojingą ligą: „Per tiek laiko, kiek praleidau ligoninėje, kiekvienas Kauno klinikų kampelis ir tunelis man jau tapę savais.

Žodžiais sunku išreikšti, kokia esu dėkinga gydytojams ir slaugytojams, profesionaliai besirūpinančiais savo pacientais ir sąžiningai besistengiančias dėl kiekvieno iš mūsų. Jeigu liga grįžtų, žinau, kad Kauno klinikose dirba tikri profesionalai, su kurių pagalba aš ją vėl įveikčiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.