Aknės iškamuotą odą išgelbėti galima visai paprastai: nedarykite kelių klaidų

Manote, kad spuogai kamuoja tik paauglius? Klystate. Gydytojai dermatologai dažnai susiduria ir su suaugusiaisiais, kurie skundžiasi dėl bėrimų. Į aknę linkusi oda reikalauja atidžios priežiūros ir, žinoma, kantrybės ja rūpinantis. Štai keli patarimai, kurie tikrai padės sumažinti šią bjaurią problemą. 

Ne visi spuogai yra gydomi vienodai, tad pirmiausia reikėtų atpažinti, kokio tipo bėrimas jus kankina.<br>123rf nuotr.
Ne visi spuogai yra gydomi vienodai, tad pirmiausia reikėtų atpažinti, kokio tipo bėrimas jus kankina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2019, 1:37 PM

Nespauskite poodinių spuogų

Spausdami poodinius spuogus, kol jie dar nėra iškilę, lengvai sukelsite kraujavimą, kurio metu gali patekti infekcija. Vėliau odą nusės šašai, kurie gali palikti ilgai išliekančius randus. Šie randai taps daug labiau pastebimi negu jūsų poodiniai spuogai. Yra daug lengviau užmaskuoti dar tik beiškylančius spuogelius negu šašus. 

Neišsausinkite odos 

Dauguma valiklių ir tonikų skirtų į aknę linkusiai odai sukurti taip, kad sausintų problemines veido vietas. Šių priemonių sudėtyje yra gausu stiprių valomųjų medžiagų ir alkoholio. Sausinti problemines vietas yra naudinga, nes taip išnaikinamos bakterijos, skatinančios spuogų atsiradimą. Tačiau tuo pat metu yra išsausinama ir likusi veido oda. Išsausintos odos ląstelės užkemša poras, sudarydamos palankią terpę daugintis bakterijoms.

Rinkitės švelnius, be sulfatų, su odos defektais kovojančius valiklius. Venkite priemonių savo sudėtyje turinčių šiuos ingredientus: sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, ammonium laureate sulfate. Šios medžiagos per daug džiovina bet kokio tipo odą. Taip pat nerekomenduojama naudoti toniko, kurio sudėtyje yra alkoholio, nes jis pašalina iš odos drėgmę, palikdamas nemalonų tempiamos odos pojūtį. Geriausia rinktis toniką be alkoholio. Naudokite jį ryte ir vakare, kad oda būtų sveika ir švytinti.

Ribokite pieno produktų vartojimą

Jeigu spuogai iškyla smakro ir žandikaulio srityje, tai ženklas, kad vartojate per daug pieno produktų. Dauguma žmonių, sumažinę pieno produktų vartojimą, pastebi akivaizdų odos būklės pagerėjimą. Tad, prieš pradedant rimtą gydymą, verta įvertinti savo mitybos įpročius.

Naudokite priemones, savo sudėtyje turinčias salicilio rūgšties

Salicilio rūgštis glotnina odą bei naikina bakterijas sukeliančias spuogus. Įsiskverbdama į poras, ji išvalo visus nešvarumus, taip apsaugodama nuo inkštirų susidarymo. Salicilio rūgštis yra naudojama visuose veido odos valikliuose ir drėkikliuose, kurie yra skirti į aknę linkusiai odai bei spuogų gydymui.

Atpažinkite spuogus ir atitinkamai juos gydykite

Ne visi spuogai yra gydomi vienodai, tad pirmiausia reikėtų atpažinti, kokio tipo bėrimas jus kankina.

Papulės. Papulės atsiranda toje vietoje kur bakterijos sukėlė uždegimą ir infekciją. Dažniausiai tai yra gan skausmingi, raudoni spuogeliai. Uždegimą geriausia malšinti naudojant kremą su kortizoliu ir dedant ledo kompresus. Procedūrą patariama užbaigti raminančia veido kauke.

Pustulės. Šio tipo spuogai susidaro odos paviršiuje, kur susikaupia bakterijos ir negyvos odos ląstelės. Tinkamai negydomi spuogai palieka raudonus, tamsius randus. 

Gilūs, skausmingi, poodiniai spuogai. Šie skausmingi spuogai atsiranda po oda ir išlieka po ja ištisas savaites. Kadangi jie yra poodiniai, tradicinis spuogų gydymas tik išdžiovins odą, kuri vėliau pradės luptis. Dėl šių spuogų gydymo geriausia kreiptis į specialistus.

Baltieji kamedonai. Tai maži, balti, užsikimšę spuogeliai, esantys po epidermiu. Dažniausiai neskausmingi. Vis dėlto namų sąlygomis spausti tokių spuogų nevalia, mat galite užkrėsti aplink esančią odą, ne iki galo pašalinti spuogelio turinį bei rizikuojate susidurti su kitomis problemomis – dėmėmis, šašais ir randais. 

Nėra vieno stebuklingo būdo kaip kovoti su akne, tačiau stebuklus daro mitybos sureguliavimas, mažesnis pieno produktų ir cukraus suvartojimas, pakankamas vandens gėrimas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.