Paprastas receptas išgelbės pėdas nuo prakaitavimo

Gražios pėdos – ne tik dailiai nulakuoti nagai! Deja kartais, ypač šaltuoju metų laiku, moterys pamiršta pėdų priežiūrą. Ir visai be reikalo!

Specialistai sako, kad kojos turėtų būti ne tik gražios, bet ir sveikos.<br>123rf nuotr.
Specialistai sako, kad kojos turėtų būti ne tik gražios, bet ir sveikos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 3:07 PM

Kojų nagai reikalauja ne ką mažesnės priežiūros nei rankų. Lengviausia ir paprasčiausia kojų priežiūra – tinkamos avalynės pasirinkimas. Bet juk dažnai moterys pirmenybę skiria gražiam, o ne patogiam kojų apavui. Neretai tai sunkiai suderinama. Nešiojant aukštakulnę, siauromis nosimis avalynę sutrinka kraujotaka, atsiranda nuospaudų, išsikreivina pirštai.

Labai svarbu tinkamai drėkinti ir pamaitinti pėdų odą. Tą galite padaryti ir namuose. Patepkite pėdas mėgstamu aliejumi, pavyzdžiui alyvuogių, įsukite jas į plėvelę, apsimaukite kojines ir pabūkite taip apie 20 min.

Jei jus vargina kojų prakaitavimas, galite išbandyti specialią kaukę pėdoms. Tam reikės apie 300 gramų ąžuolo žievės (galite įsigyti vaistinėje).

Specialiai paruoštus, vaistinėje įsigytus ąžuolo žievės gabaliukus užpilkite dviem litrais verdančio vandens ir dar pavirinkite 20 minučių. Tuomet perkoškite, atskieskite 2 litrais šalto vandens. Supilkite gautą tirpalą į vonelę ir pamirkykite jose kojas apie 20 minučių. Šią procedūrą patartina kartoti kas antrą dieną.

Specialistai sako, kad kojos turėtų būti ne tik gražios, bet ir sveikos. Todėl pedikiūro procedūras reikia daryti reguliariai, nepriklausomai nuo metų laikų. Dažniausios problemos, su kuriomis susiduriama: grybelinės ligos, įaugęs nagas, odos suragėjimas (vadinamoji keratozė), nuskilę, formą praradę nagai, blogas kojų kvapas. Viso to išvengti galima tinkamai prižiūrint savo pėdas. Lengviausia viską užmaskuoti, tačiau tai neišsprendžia problemos.

Ar sveikos jūsų pėdos?

Tai išsiaiškinti padės trumpas testas. Pirmiausia gerai apžiūrėkite nagus, apatinę pėdos dalį, užkulnius. Sveikas nagas turi būti be balkšvų, gelsvų, melsvų dėmelių. Jis neturėtų būti sustorėjęs, nelygus, per ilgas. Nagą dengianti odelė neturėtų būti labai stora, užimanti pusę nago. Daug dėmesio reikėtų skirti keratozei, suragėjimui, kuri dažnai susiformuoja ant pėdos viršutinės ir apatinės dalies ir yra ne tik gerai matoma, bet dažnai ir skausminga. Jeigu pastebite, kad jūsų pėdos ar nagai neatrodo sveikai, nesiimkite procedūrų pati. Pirmiausia pasikonsultuokite su nusimanančiu specialistu.

Darytis įvairias procedūras patiems gali būti kenksminga, nes daugelis jas atlieka netaisyklingai. Taip pažeidžiami gilesnieji audiniai, o problemos ne tik neišnyksta, bet dar ir ima progresuoti. Šis procesas nesibaigiantis, todėl po kelerių metų galime susidurti su dar didesnėmis problemomis, nei buvo iki šiol. Pavyzdžiui, blogai gydoma keratozė ne tik greičiau atsinaujina, bet ir gali virsti dar sunkesne – hiperkeratoze.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.