Pediatrai reikalauja privalomai skiepyti vaikus nuo tymų ir kitokių ligų

Vokietijos pediatrų asociacija (BVKJ) trečiadienį pareikalavo, kad vaikai šalyje būtų privalomai skiepijami nuo tymų ir kitokių ligų.

Vokiečių pediatrai reikalauja privalomai skiepyti vaikus nuo tymų ir kitokių ligų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokiečių pediatrai reikalauja privalomai skiepyti vaikus nuo tymų ir kitokių ligų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 8:19 PM

„Vaikai turi teisę būti paskiepyti nuo potencialiai mirtinų ligų, (tam) reikia įstatymo“, – pareiškė BVKJ prezidentas Thomas Fischbachas artėjant kitą savaitę rengiamoms vyriausybės deryboms šiuo klausimu.

Anksčiau šią savaitę vokiečių sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas paragino privaloma tvarka skiepyti nuo tymų vaikus darželiuose ir mokyklose. Šios mirtinos ligos atvejų kasmet užfiksuojama Vokietijoje.

BVKJ palaikė tokį ministro raginimą, tačiau taip pat pareikalavo, kad būtų įvesti privalomi skiepai nuo raudonukės, difterijos, stabligės, poliomielito, kokliušo, kiaulytės ir vėjaraupių.

Tymai yra labiau užkrečiami negu tuberkuliozė ar Ebolos karštligė, tačiau nuo šios ligos galima apsisaugoti pasiskiepijus. Vakcina nuo tymų kainuoja labai nebrangiai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad susirgimo tymais atvejų visoje Europoje 2018 metais padaugėjo daugiau kaip tris kartus. Daugiausiai šį skaičiaus augimą nulėmė atvejai Ukrainoje.

Visoje Europoje pernai užregistruota beveik 83 tūkst. užsikrėtimo tymais atvejų, rodo PSO skaičiai.

Tymai – ūminė, itin užkrečiama, per orą plintanti virusinė infekcija, kuri dažniausiai prasideda aukšta temperatūra, parausta akys ir bijo šviesos, vėliau atsiranda bėrimai bei tymams būdingos komplikacijos, kurios gali baigtis mirtimi.

Susirgimų skaičiaus augimas kai kuriose šalyse susijęs ir su medicinos tyrimais nepagrįsta, socialiniuose tinkluose platinama informacija dėl tariamo ryšio tarp vakcinos nuo tymų ir autizmo.

Th. Fischbachas pabrėžė, kad „daugelis vakcinacijos priešininkų tvirtinimų jau seniai yra moksliškai paneigti“.

„Pavyzdžiui, skiepai nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės negali sukelti autizmo, net jei tokia dezinformacija tebeplatinama socialiniuose tinkluose“, – pareiškė Vokietijos pediatrų asociacijos vadovas.

„Vakcinacijos priešininkai su savo gąsdinimais apie šalutinį poveikį, savo sąmokslo teorijomis ir atmesdami moksliškai paremtus faktus pralaimi kovą“, – kalbėjo jis.

Nors dauguma vokiečių nori skiepyti savo atžalas, kartais pasitaiko spragų, ir daug vaikų negauna antro skiepo, kuris būtinas, kad susiformuotų imunitetas nuo tymų, sako BVKJ.

„Kad iš tikrųjų išnyktų ligos, reikia didesnės kaip 95 proc. skiepijimo aprėpties, – tvirtina BVKJ. – Reikia taisyklių, pagal kurias neskiepyti tėvai taip pat būtų vakcinuojami, kai atveda savo vaikus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.