5 subtilūs požymiai, bylojantys apie grėsmingą ligą

Storosios žarnos vėžys yra viena klastingiausių onkologinių ligų. Lietuvoje storosios žarnos vėžys tarp visų piktybinių navikų užima trečiąją vietą. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, mūsų šalies gyventojų sergamumas storosios žarnos vėžiu nuo 2010 m. didėja. Pavyzdžiui, jei 2010 m. 100 tūkst. gyventojų teko 29,8 nauji susirgusieji, tai 2015 m. – 43,5 nauji susirgusieji.

 Žmonės ilgą laiką nejaučia jokių ligos simptomų arba jie būna tokie subtilūs, kad net nekreipia į juos dėmesio.<br> 123rf nuotr.
 Žmonės ilgą laiką nejaučia jokių ligos simptomų arba jie būna tokie subtilūs, kad net nekreipia į juos dėmesio.<br> 123rf nuotr.
 Vaisiuose gausu skaidulų, kurios valo žarnyne susikaupusius toksinus.<br> 123rf nuotr.
 Vaisiuose gausu skaidulų, kurios valo žarnyne susikaupusius toksinus.<br> 123rf nuotr.
 Onkologinė liga gali paveikti žarnyno struktūrą.<br> 123rf nuotr.
 Onkologinė liga gali paveikti žarnyno struktūrą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 1, 2019, 1:45 PM

Pasak medikų, žmonės ilgą laiką nejaučia jokių ligos simptomų arba jie būna tokie subtilūs, kad net nekreipia į juos dėmesio, o pažengusią vėžio formą sunku išgydyti.

1. Skausmai

Esant šiam simptomui, labai sunku diagnozuoti tikslią ligą, nes pilvo skausmai gali kilti dėl susikaupusių dujų ar prasto virškinimo. Tačiau lėtinis, intensyvus, ilgai užsitęsiantis skausmas kartu su kitais simptomais gali byloti apie grėsmingą ligą, tokiu atveju būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

2. Nuovargis

Vien šiuo simptomu taip pat sunku pasikliauti diagnozuojant ligas, nes nuovargis gali kamuoti dėl pratsos mitybos, miego trūkumo, tam tikrų vaistų vartojimo ir kt. Taip pat tai gali būti tokių sveikatos būklių simptomas kaip anemijos, ūminio kepenų funkcijos nepakankamumo, hipotirozės, diabeto ar širdies ligų.

Vėžinės ląstelės reikalauja daug energijos, o tai reiškia, kad jos mažiau lieka sveikoms ląstelėms. Be to, šio tipo onkologinė liga gali sukelti kraujavimą, todėl organizmui gali pritrūkti deguonies ir maistinių medžiagų.

Tad jeigu sveikai bei reguliariai maitinatės, pakankamai miegate, sportuojate ir neturite žalingų įpročių, o vis vien kankina nuovargis, tai gali įspėti būti storosios žarnos vėžio požymis.

3. Staigus svorio sumažėjimas

Imuninė sistema kovodama su liga taip pat reikalauja daug energijos, todėl staigų svorio sumažėjimą neretai sukelia įvairių tipų vėžys. Jungtinėse Amerikos Valstijose esanti Mayo klinika teigia, kad jeigu per 6 mėnesius netenkama 5 proc. savo kūno masės, vertėtų susirūpinti, nes kalta gali būti liga.

4. Pakitusi žarnyno veikla

Kadangi šio tipo onkologinė liga gali paveikti žarnyno struktūrą, tai reiškia, kad tai gali paveikti ir laiką, kada tuštinatės, išmatų konsistenciją ir spalvą.

5. Kraujas išmatose

Kiekvieną kartą išsituštinę turėtumėte užmesti akį į tualetą, nes kraujingos išmatos gali įspėti, kad kažkur virškinimo trakte kraujuoja. Šio simptomo ypatingai negalima ignoruoti ir derėtų iš karto kreiptis į medikus.

Kaip sumažinti storosios žarnos vėžio riziką?

Jeigu jūsų šeimoje kas nors serga ar sirgo šio tipo vėžiu, sergate uždegiminėmis žarnyno ligomis, turite atkreipti dėmesį į savo mityba ir gyvenimo būdo įpročius.

Valgykite vaisius, daržoves, grūdinius produktus: šiuose maisto produktuose gausu skaidulų, kurios valo žarnyne susikaupusius toksinus ir skatina sveiką žarnyno veiklą. Kai kurie iš šių produktų net malšina uždegimą.

Reguliariai sportuokite: fizinis aktyvumas yra svarbus norint palaikyti sveiką svorį, kovoti su uždegimu ir išvalyti toksinus iš organizmo.

Nerūkykite ir nevartokite alkoholio: rūkymas bei alkoholis didina bet kurio vėžio tipo išsivystymo riziką.

Palaikykite sveiką svorio pusiausvyrą: nutukę ir antsvorio turintys asmenys patiria didesnę storosios žarnos vėžio susirgimo riziką.

Parengta pagal „Daily Health Post“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.