Suriebėjusios kepenys – besimptomė liga, kelianti grėsmę širdžiai

Nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga yra susijusi su diabetu ir nutukimu. Ji užklumpa netikėtai be jokių simptomų ir dažniausiai yra pastebima tik tada, kai dėl kitų ligų yra atliekamas pilvo ultragarsas ar kompiuterinė tomografija.

 Nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga yra susijusi su diabetu ir nutukimu.<br> 123rf nuotr. 
 Nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga yra susijusi su diabetu ir nutukimu.<br> 123rf nuotr. 
 Nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga yra susijusi su diabetu ir nutukimu.<br> 123rf nuotr. 
 Nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga yra susijusi su diabetu ir nutukimu.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 6, 2019, 11:04 AM

Ši sveikatos būklė kelia grėsmę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Todėl būtina žinoti nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos priežastis, pasekmes ir gydymo galimybes, kad laiku būtų užkertamas kelias ligos progresavimui.

Be to, svarbu nemaišyti kepenų suriebėjimo su kepenų steatohepatitu, mat kepenų steatohepatitas gali būti suriebėjimo pasekmė, kuri pacientams gali sukelti uždegimą ir pažeisti kepenų ląsteles. Todėl tai padidina fibrozės, cirozės ir vėžio susirgimo riziką, dėl kurios gali prireikti net kepenų transplantacijos.

Norint sužinoti, ar kepenys yra suriebėjusios, ar kilo kepenų steatohepatitas, reikia atlikti biopsiją. Tačiau dėl galimų komplikacijų ir kainos, ši procedūra nėra atliekama visiems, turintiems nealkoholinį kepenų suriebėjimą.

Mokslininkai dabar stengiasi rasti neinvazinių būdų nustatyti, kas turi didžiausią fibrozės riziką ir kam reikia atlikti biopsiją.

Kaip apsaugoti kepenis?

Jeigu jums diagnozavo kepenų suriebėjimą, labai svarbu, kad stengtumėtės vengti visko, kas gali pažeisti jas dar labiau.

 - Nepiktnaudžiaukite alkoholiu. Nėra aišku, koks kiekis kenkia kepenims, tačiau geriausia būtų alkoholio vengti.

 - Įsitikinkite, kad jūsų vartojami vaistai, žolelės ar papildai nekenkia kepenims. Ypatingai atidžiau reikėtų pasidomėti vaistais nuo peršalimo, nes ilgesnį laiką vartojami vaistai gali turėti neigiamą poveikį.

 - Pasiskiepykite, kad apsisaugotumėte nuo hepatito A ir B.

 - Pasitarkite su gydytoju ir kontroliuokite kitus sveikatos sutrikimus, kurie gali paveikti kepenų būklę.

 - Jei sergate ciroze, reguliariai lankykitės pas gydytoją.

Geriausias vaistas – gyvenimo būdo pokyčiai

Teigiama, kad veiksmingiausias kepenų suriebėjimo gydymas yra gyvenimo būdo pokyčiai. Žinoma, reikėtų pasitarti ir su savo šeimos gydytoju, nes jeigu jūsų būklė sunkesnė, jums gali reikėti ir vaistų.

 - Numeskite svorio. Norint pagerinti kepenų veiklą ir sumažinti riebalų kiekį jose, turėtų pakakti atsikratyti maždaug 5 proc. savo kūno svorio. Atsikratant maždaug 7-10 proc. savo kūno masės, gali sumažėti pažeistų kepenų ląstelių kiekis, taip pat gali būti numalšinamas uždegimas, panaikinama fibrozės sukelta žala. Rekomenduojama per savaitę numesti nuo 500 g iki 1 kg, nes labai staigus svorio nukritimas gali tik pabloginti uždegimą ar fibrozę.

 - Aerobiniai pratimai taip pat gali padėti sumažinti riebalų kiekį kepenyse ir numalšinti uždegimą.

 - Sveikai maitinkitės. Kai kurie tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono mityba irgi gali padėti sumažinti kepenų suriebėjimą. Šioje mityboje vyrauja vaisiai, daržovės, riešutai, pilno grūdo patiekalai, ankštinės daržovės, žuvis, liesa paukštiena ir alyvuogių arba rapsų aliejus.

Parengta pagal health.harvard.edu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti