Paaiškėjo, kokie požymiai išdavė A. Verygą užklupusią klastingą ligą: įspėja saugotis

Plaučių uždegimas arba pneumonija – klastinga liga, kuri gali tapti itin pavojinga, jeigu nemokate jos atpažinti, netinkamai gydotės ar kimbate į darbus dar nepasveikę nuo peršalimo ar gripo.

  Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga į Kauno klinikų medikų rankas pakliuvo dėl virusinės infekcijos, kuri komplikavosi į plaučių uždegimą.<br> D.Umbraso ir 123rf nuotr.
  Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga į Kauno klinikų medikų rankas pakliuvo dėl virusinės infekcijos, kuri komplikavosi į plaučių uždegimą.<br> D.Umbraso ir 123rf nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos politikas ir menininkas Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos politikas ir menininkas Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 7:19 PM, atnaujinta Apr 10, 2019, 10:59 AM

Praėjusią savaitę buvo pranešta, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga į Kauno klinikų medikų rankas pakliuvo dėl virusinės infekcijos, kuri komplikavosi į plaučių uždegimą.

Primename, kad prieš keletą metų Lietuvos politikas ir menininkas Vytautas Landsbergis (86 m.) taip pat buvo atsidūręs ligoninėje dėl šios ligos.

Plaučių uždegimo simptomai

Anot vaistininkės Žydrūnės Muzikevičiūtės, plaučių uždegimas į patalą gali paguldyti net ir pačius tvirčiausius, paprastai gera sveikata galinčius pasigirti asmenis.

Dažniausiai pneumonija susirgti rizikuoja po peršalimo ligų ar gripo iki galo nepasveikę pacientai, kurių imunitetas vis dar nusilpęs.

Ši liga pavojingiausia vaikams, senjorams ir sergantiems kitomis lėtinėmis ligomis.

Plaučių uždegimas tampa viena iš pagrindinių mirties priežasčių todėl, kad žmonės ne visada moka šią ligą atpažinti, mat ji dažnai yra painiojama su peršalimu.

Plaučių uždegimas pasireiškia panašiais į peršalimą požymiais: pakilusia temperatūra (>38°C), kosuliu, bendru silpnumu, padažnėjusiu bei skausmingu kvėpavimu.

„Besigydant įprastais vaistininko rekomenduotais vaistais 3–4 dienas ir nejaučiant pagerėjimo, būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus“, – pabrėžė Ž.Muzikevičiūtė.

Negydoma pneumonija tik sunkėja – ja sergantys žmonės nenori valgyti ir gerti, gali prarasti sąmonę, o temperatūra nukristi iki 35˚C, mažiems vaikams gresia traukuliai.

Be to, specialistės teigimu, netinkamai gydoma pneumonija gresia plaučių audinio irimu, lėtinėmis pasikartojančiomis infekcijomis, plaučių pūliniais, sąmonės sutrikimais, plaučių destrukcija bei infekcijos išplitimu už plaučių ribų.

Ligos prevencija

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC), pati veiksmingiausia priemonė yra skiepai nuo pneumokokinės infekcijos, Haemophilus influenzae B tipo, gripo, tymų ir kokliušo.

Svarbu neužmiršti nespecifinių apsaugos priemonių, tokių kaip: vengti kontakto su sergančiu asmeniu; kosint ir čiaudint užsidengti burną; nedelsiant išmesti panaudotas vienkartines nosinaites; dažnai plauti rankas.

„Žmonėms, norintiems sumažinti riziką susirgti plaučių uždegimu, patariama mesti rūkyti bei vengti didesnio alkoholio kiekio suvartojimo.

Svarbu palaikyti tinkamą rankų higieną – tai tiesiausias kelias atsikratyti bakterijų, virusų ir apsaugoti savo sveikatą.

Nepamirškite ir nuolatinio organizmo stiprinimo – subalansuotos mitybos, pakankamo vitaminų ir mineralų kiekio palaikymo organizme, poilsio, laiko praleidimo gryname ore ir aktyvaus fizinio gyvenimo. Taip pat vienas iš prevencijos būdų – pasiskiepyti“, – sakė vaistininkė.

Jos teigimu, sergantiems privaloma visiškai pasveikti po peršalimo ligų ir nepulti į darbus vos tik pajutus pirmuosius pagerėjimo simptomus.

Neišsigydžius ligos iki galo ji gali atsinaujinti, o tada prieš tai vartoti vaistai gali jau nebepadėti. Plaučių uždegimas dažniausiai gydomas antibiotikais, kurie silpnina žarnyno mikroflorą, kartu ir imunitetą, todėl būtina jį stiprinti gydymo laikotarpiu ir dar kurį laiką ligai pasibaigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.