Vyro bėdų priežastimi tapo paprasčiausias ausų krapštukas

31-erių metų vyras skubiai atvyko į ligoninę po to, kai nualpo. Pasirodo, vyrui išsivystė pavojingas uždegimas, kurį sukėlė bandymas iškrapštyti ausų sierą.

  Vyro suprastėjusios sveikatos priežastis buvo ausies infekcija, išsivysčiusi dėl į ją įstrigusio ausų krapštuko dalies.<br> 123rf nuotr.
  Vyro suprastėjusios sveikatos priežastis buvo ausies infekcija, išsivysčiusi dėl į ją įstrigusio ausų krapštuko dalies.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-09 17:16

Jo suprastėjusios sveikatos priežastis buvo ausies infekcija, išsivysčiusi dėl į ją įstrigusio ausų krapštuko dalies. Infekcija sukėlė traukulius, vėmimą ir kitus nemalonius simptomus.

Gydytojai nustatė, kad pacientui iš Jungtinės Karalystės išsivystė nekrotizuojantis išorinės ausies uždegimas, nuo kurio paprastai kenčia vyresni žmonės, ypatingai sergantys diabetu arba vartojantys imuninę sistemą slopinančius vaistus.

Anot specialistų, tokią sveikatos būklę sukėlė dažna bakterija, vadinama Pseudomonas aeruginosa. Ši bakterija kai kuriais atvejais gali būti net mirtina.

Teigiama, kad ausų krapštukų naudojimas gali būti veiksnys, lemiantis nekrotizuojančio išorinės ausies uždegimo vystymąsi, nes jie gali pažeisti ausies kanalą. Tačiau niekada anksčiau šie krapštukai nebuvo laikomi tokių atvejų priežastimi.

Neaišku, kiek laiko ausų krapštuko dalis buvo įstrigusi vyro ausyje, bet jis nuo klausos sutrikimo kentėjo maždaug 5-erius metus. Vyras kreiptis pagalbos nusprendė tik po to, kai nualpo ir atsirado kiti nemalonūs simptomai.

Be infekcijos, traukulių ir vėmimo, pablogėjus paciento būklei, jam sutriko ir atmintis. Vyrui buvo sudėtinga prisiminti žmonių vardus.

Ligoninėje pacientas iš pradžių buvo gydomas antibiotikais, jei kartais išsivystytų meningitas – mirtina smegenų infekcija. Tada suleidę anestetiko, jie apžiūrėjo paciento ausį.

Medikų komanda nustatė, kad ausies kanale buvo išsivystęs uždegimas bei įstrigusi ausies krapštuko dalis. Skaitmeninės tomografijos metu taip pat buvo pastebėta, kad vyro kaukolėje yra abscesų. Gydytojai pacientui paskyrė intraveninius antibiotikus ir po savaitės jie susitraukė.

Jis ir toliau dvejus mėnesius vartojo vaistus ir maždaug po 10 savaičių dingo visi simptomai, o neurologinių problemų nebuvo pastebėta.

Ausų krapštukų gamintojai pažymi, kad jų produktas neturėtų būti naudojamas klausomojoje landoje. Daugelis tai ignoruoja, bet galbūt ši istorija paskatins susimąstyti ir daugiau to nebedaryti.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.