Mokslininkai tikisi nustatę tikrąją Alzheimerio priežastį ir kaip panaikinti ligą

Alzheimerio liga ištrina atmintį, pakeičia asmenybę ir net pasiglemžia gyvenimą. Tyrimų duomenimis, net 99 proc. neurologų sukurtos terapijos ir farmacijos kompanijų parengti gydymo būdai kol kas nepadėjo įveikti ligos, tačiau vilties yra. Dvi naujos mokslinių tyrimų sritys parodė, kad ši liga gali būti kaip infekcijos rūšis, kurią galima išgydyti.

 Alzheimerio liga ištrina atmintį, pakeičia asmenybę ir net pasiglemžia gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
 Alzheimerio liga ištrina atmintį, pakeičia asmenybę ir net pasiglemžia gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
 Alzheimerio liga ištrina atmintį, pakeičia asmenybę ir net pasiglemžia gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
 Alzheimerio liga ištrina atmintį, pakeičia asmenybę ir net pasiglemžia gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 13, 2019, 6:28 AM, atnaujinta Apr 13, 2019, 10:19 AM

Tyrėjai sutelkė dėmesį į vieno iš anksčiausiai pasirodančių Alzheimerio ligos požymių, baltymų, vadinamų amiloidu ir Tau, susidarymo blokavimą.

Mokslininkai sukūrė daug terapijų, kurios nusitaiko į amiloido ir Tau paliktas plokšteles ir tinklus, bet pacientams tai nepadėdavo.

Pastaruoju metu specialistai pradėjo abejoti „amiloido hipoteze“ kaip Alzheimerio ligos priežastimi, nes tai niekuo nepadėdavo, mat nors žmonės ir turėdavo amiloido plokštelių, jiems Alzheimerio ligos simptomai nepasireikšdavo.

Nauja teorija ne tik paaiškina, kodėl pacientų smegenyse gali būti amiloido ir Tau baltymo masės, bet ir kodėl nusitaikymas į jų veiklą nepadėdavo.

Smegenis tiriantys mokslininkai suprato, kad šie baltymai veikia kaip smegenų gynybos sistemos dalis, sulaikanti bakterijas ir virusus.

Kitaip tariant, amiloidas ir Tau baltymas laikomi ne Alzheimerio ligos priežastimi, bet gali būti simptomu. Jei mikrobai priverčia juos pereiti smegenų kraujo barjerą, smegenyse gali susidaryti jų plokštelės ir tinklai.

Tyrėjų komanda, kuriai vadovavo doktorantas Janas Potempas, atrado, kad lėtinės dantenų ligos bakterijos Porhyromonas gingivalis gali patekti į smegenis. O bakterijų išskiriami toksinai atakuoja smegenų sritis, atsakingas už atmintį ir kritinį mąstymą.

Teigiama, kad kai kurie tyrimai atskleidė, jog turint gingivitą (dantenų uždegimą) daugiau kaip 10 metų, grėsmė susirgti Alzheimeriu padidėja iki 70 proc.

J.Potempo tyrimo metu buvo analizuojami smegenų mėginiai, paimti iš mirusių pacientų, kurie sirgo Alzheimeriu, bei gyvų asmenų, kuriems liga taip pat įtariama. Tyrėjai nustatė, kad rastos bakterijos dalyvavo ligos progresavimo procese.

Anot doktoranto, šis atradimas yra pirmasis, parodantis sąryšį tarp P. gingivalis bakterijų ir Alzheimerio ligos. Visi tyrimo rezultatai aprašyti „Science Advances“ žurnale.

Žinoma, gali būti ir daugiau bakterijų tipų, kurios įsibrauna į smegenis ir taip pat sukelia Alzheimerio ligą.

Štai 1991-aisiais metais atliktas tyrimas rodo, kad Herpes simplex virusas (HSV-1) irgi gali būti susijęs su Alzheimeriu. Šis virusas ligos išsivystymo riziką padidina net tris kartus, palyginti su tais, kurie nėra užsikrėtę Herpes simplex virusu.

Be to, mokslininkai nustatė, kad užsikrėtę pacientai, kuriems buvo taikomas antivirusinis gydymas, sumažino Alzheimerio ligos grėsmę 10 kartų. Mančesterio ir Edinburgo universiteto specialistai komentavo, kad antivirusiniai vaistai ir vakcinacija gali užkirsti kelią ligai.

Šie rezultatai suteikia mokslininkams viltį, kad jie rado potencialią Alzheimerio ligos priežastį ir sprendimą.

Praėjusiais metais Nacionalinis sveikatos institutas skyrė beveik 2 milijardus dolerių amiloidinės hipotezės tyrimui. Jau atliekami nauji tyrimai, kurie tikrina antivirusinius vaistus, vakcinas ir vaistus, kurie blokuotų lėtinių dantenų ligų išskiriamų kenksmingų medžiagų veiklą.

Parengta pagal rd.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.