Seksologus užplūdo vyrai su neįprasta problema, kamuojančia kas mėnesį

Amerikiečių gydytojo Jedo Diamondo teiginiai, kad vyrai išgyvena ne tiktai andropauzę, bet ir dalis jų kas mėnesį patiria vyriškas menstruacijas, jau dvidešimt metų kelia aistringus mokslininkų ginčus.

Apie ketvirtadalį vyrų yra įsitikinę, kad jie kas mėnesį išgyvena mėnesinių kančias.<br>123rf nuotr.
Apie ketvirtadalį vyrų yra įsitikinę, kad jie kas mėnesį išgyvena mėnesinių kančias.<br>123rf nuotr.
Apie ketvirtadalį vyrų yra įsitikinę, kad jie kas mėnesį išgyvena mėnesinių kančias.<br>123rf nuotr.
Apie ketvirtadalį vyrų yra įsitikinę, kad jie kas mėnesį išgyvena mėnesinių kančias.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Apr 19, 2019, 12:38 AM

Tris didelio populiarumo sulaukusias knygas šia tema parašęs J.Diamondas tvirtina, jog ketvirtadalis vyrų kas mėnesį patiria cikliškus testosterono svyravimus, nuotaikos pablogėjimą bei skausmus, panašius, kokius išgyvena moterys.

Nors dauguma mokslininkų įsitikinę, kad vyrų nuotaikos svyravimų, kuriuos sukelia testosterono lygio kitimai, negalima tapatinti su fiziologiškai pagrįstomis moterų menstruacijomis, P.Diamondo išgalvotas vyriškų mėnesinių, arba sudirgusio vyro sindromo (angliškai – „Irritable Male Syndrome“ – IMS), terminas Vakarų valstybėse tampa vis populiaresnis.

Jungtinėje Karalystėje atliktas sociologinis tyrimas paliudijo, jog apie ketvirtadalį vyrų yra įsitikinę, kad jie kas mėnesį išgyvena mėnesinių kančias.

P.Diamondas dienraščiui „The Telegraph“ pareiškė neabejojantis, jog dalis vyrų kas mėnesį jaučia testosterono bei dar keleto hormonų išsiderinimą ir patiria tokius pat emocinius išgyvenimus kaip moterys per mėnesines.

Gydytojas tvirtino, jog per jo tyrimus penki procentai vyrų prisipažino jaučiantys tokius didelius skausmus, kad turi gerti vaistus.

Tai, kad vyrai išgyvena savotiškas mėnesines, esą patvirtino ir 58 procentai tų vyrų žmonų.

Įdomu ir tai, jog „mėnesines“ išgyvenantys vyrai nusiraminimo ieško apsipirkdami parduotuvėse, nusprendę mesti svorį ir laikytis dietos, eidami į kirpyklą ar masažo saloną.

Londono tilto ligoninės endokrinologas Stephenas Hurelis tvirtino: nėra „jokių klinikinių įrodymų, kad panašias į moterų menstruacijas gali patirti vyrai, be to, tai esą visiškai nelogiška“.

Sociologė Emma Barnett mano, jog nuo menstruacijų kenčiančias motinas, seseris, drauges matę vyrai tą reiškinį susieja vien su emocinės būsenos svyravimu. Jie klaidingai mano išgyvenantys tą patį subjurus nuotaikai dėl testosterono lygio kritimo.

Britų profesorius Richardas Petty mano, jog tai, kad vis daugiau jaunų vyrų skundžiasi išgyvenantys andropauzę, yra susiję su didėjančiu stresu bei išpopuliarėjusia informacija apie vyrų menstruacijas, bet ne todėl, kad toks reiškinys egzistuoja.

Ginčai dėl vyrų menstruacijų vyksta ir kaimyninėje Lenkijoje. Garsus vietos seksologas Stanislawas Dulka teigė, kad į jį kreipiasi vis daugiau vyrų, prašančių išrašyti vaistų nuo skausmų per mėnesines.

Apie tariamas menstruacijas pasakoja net dvidešimtmečiai vaikinai, o kai kurių nusiskundimai niekuo nesiskiria nuo skausmingas mėnesines išgyvenančių merginų.

Seksologas pripažįsta: testosterono lygio svyravimas kai kuriais atžvilgiais yra blogesnis už menstruacijas, nes yra nenuspėjamas ir tam negalima pasiruošti.

S.Dulka priminė, kad vyrų organizme rytais yra daugiau testosterono nei vakarais, be to, šio hormono padaugėja šiltuoju metų laiku, o jį mažina stresas, bloga dieta, alkoholis, emocinis nepasitenkinimas ir daugybė kitų veiksnių.

Dėl to dalis vyrų tampa irzlūs, pikti, praranda apetitą.

Populiarus Varšuvos tinklaraštininkas Adrianas Kwiatkowskis paragino su savotiškas mėnesines išgyvenančiais vyrais jų partneres elgtis kantriai, švelniai ir globoti juos kaip rimtai sergančius.

Tokį siūlymą viena internautė palydėjo komentaru: „Vyrai nebenori būti vyrais, kaip tuomet gyventi?“

Tyrimus pradėjo nuo avinų

Apie tai, kad vyrai gali išgyventi kažką panašaus į moterų mėnesines, pirmas 2002 metais parašė škotų mokslininkas Lincolnas Geraldas. Daug metų stebėjęs avių gyvenimą škotas užfiksavo, kad avinai vienu metų laiku trykšta energija, o kitu yra pasyvūs, blogos nuotaikos. Tyrėjas šį nuotaikos svyravimą susiejo su testosterono lygiu ir pareiškė, kad tai gali būti būdinga kitų gyvūnų rūšių patinams. Mokslininkai netrukus paliudijo, kad dėl testosterono lygio kritimo nuotaiką bei aktyvumą praranda ir dramblių, elnių, briedžių patinai.

Tokiais teiginiais susidomėjęs JAV gydytojas J.Diamondas atliko savo tyrimus su žmonėmis ir paskelbė, kad egzistuoja vyrų mėnesinės. Amerikietis apklausė dešimt tūkstančių vyrų, iš kurių ketvirtadalis prisipažino išgyvenantys kažką panašaus, ką kas mėnesį patiria jų žmonos, draugės ar seserys.

Sudirgusio vyro sindromas dažniausiai pasireiškia vyriškiams nuo 18 iki 28 ir nuo 40 iki 55 metų. J.Diamondas tvirtina, kad senyvame amžiuje išgyvenama andropauzė dėl testosterono nunykimo yra ne tas pat, kas vyrų menstruacijos, nors negalavimų priežastys yra panašios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.