Žmoną nustebino tai, ką išvydo ant vyro viršugalvio: daktarai paaiškino, kodėl

Neseniai daktarai pademonstravo nuotraukas vyro, kurio viršugalvis buvo išvagotas keistu raštu, nuotraukas.

 Vyro galva.<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Vyro galva.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Akromegaliją išpopuliarino aktorius Richardas Kielas, suvaidinęs 1977 metų filme apie Džeimsą Bondą „Šnipas, kuris mane mylėjo“, gigantą Nasrus.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Akromegaliją išpopuliarino aktorius Richardas Kielas, suvaidinęs 1977 metų filme apie Džeimsą Bondą „Šnipas, kuris mane mylėjo“, gigantą Nasrus.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 14, 2019, 2:43 PM

Medikų teigimu, taip greičiausiai nutiko dėl ligos, kuri nulėmė per didelę augimo hormono gamybą.

Neįvardintas 37 metų vyras iš Italijos kreipėsi į savo gydytoją, pastebėjęs odos perteklių ant galvos, dėl kurio viršugalvis ėmė panašėti į dygsniuotą antklodę.

Vyras taip pat turėjo padidėjusias kojas, rankas ir atsikišusį žandikaulį. Visa tai yra retos ligos – akromegalijos simptomai.

Ši liga, kurią išpopuliarino aktorius Richardas Kielas, suvaidinęs 1977 metų filme apie Džeimsą Bondą „Šnipas, kuris mane mylėjo“, gigantą Nasrus, sukelia smarkų kaulų padidėjimą, dažniausiai pasitaikantį sulaukus vidutinio amžiaus.

Medicinos žurnale „The New England Journal of Medicine“ aprašę minėtąjį atvejį gydytojai nurodė, kad toks skalpo odos sustorėjimas ir susiraukšlėjimas, koks ištiko pacientą, vadinasi „cutis verticis gyrata“.

Gydytojai pridūrė, kad tai gali būti kaip atskira būklė arba susijusi su kitais sutrikimais, tokiais, kaip šiuo atveju vyrą ištikusi akromegalija.

Padujos Italijoje medikai, patvirtinę diagnozę, ėmėsi vyrą gydyti, bet, jų teigimu, gilios raukšlės negalės būti pašalintos.

Keistąjį odos raštą ant vyro galvos pirmoji pastebėjo jo žmona. Vėliau palaipsniui pasireiškė ir kiti simptomai.

Prieš ketverius metus šis vyras kentėjo nuo gausaus prakaitavimo, galvos ir sąnarių skausmų.

Apžiūrėję pacientą gydytojai, kuriems vadovavo Padujos universiteto daktaras Mateo Parolinas, pastebėjo skalpo odos sustorėjimą ir susiraukšlėjimą.

Neaišku, ar padidėjusias paciento galūnes bei žandikaulį pirma pastebėjo medikai, ar pats vyras.

Pacientui taip pat buvo atlikta daug laboratorinių tyrimų, kurių metu aptikta, kad jo organizme padidėjęs augimo hormonų kiekis.

Visų pirma, siekiant numalšinti hormonų dauginimąsi, vyrui skirta gliukozė, bet tai nepadėjo. Dėl to medikai iškart spėjo, kad tikroji neįprastos būklės priežastis buvo akromegalija.

Atlikus smegenų magnetinio rezonanso tyrimą aptiktas posmegininės liaukos (hipofozės) auglys, kuris buvo prisikabinęs prie smegenų ir pasiekęs maždaug raudonosios pupelės dydį.

Auglys, vadinamas hipofizės adenoma, tiesą sakant, yra gana dažnas, tam tikru gyvenimo momentu pasitaikantis kas penktam žmogui. Dažniausiai šis nepiktybinis auglys nepadaro jokios žalos ir yra diagnozuojamas tik atsitiktinai.

Tačiau jis gali nulemti ir padidėjusią ar sumažėjusią augimo hormonų gamybą. Dėl to galimi įvairūs simptomai, įskaitant padidėjusį liežuvį ar veido bruožus, pažemėjusį balsą, erekcijos sutrikimus vyrams ar menstruacijų ciklo sutrikimus moterims.

Dėl auglio, jeigu jis spaudžia netoli smegenų esančius audinius, gali apimti galvos skausmai ar sutrikti regėjimas.

Minėtajam pacientui auglys buvo pašalintas ir skirtas gydymas vaistais. Dėl ko sulėtėjo papildomų hormonų augimas.

Jam taip pat buvo įšvirkšti minkštųjų audinių užpildai, siekiant sušvelninti skalpo išvaizdą. Bet injekcijos suveikė tik iš dalies.

Mokslininkų spėjimu, kasmet akromegalija išsivysto 3-4 žmonėms iš milijono ir daugmaž šešiasdešimčiai iš milijono žmonių šis sutrikimas pasireiškia bet kuriuo metu.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.