Lengvai užkrečiama liga gresia baisiomis pasekmėmis: lietuviai daro esminių klaidų

Pėdų grybelis – nemaloni liga, deja, kurią lietuviai labai dažnai ignoruoja. Arba sprendmų ieško liaudies medicinos lobynuose. Deja, daugelis ten pateikiamų ligos gydymo metodų nėra pakankamai veiksmingi, todėl lyga įsisenėja. Galvojate, kad tai juokai? Medikai perspėja, kad netinkamai gydomas grybelis gresia baisesnėmis pasekmėmis.

Dažniausia grybelinės infekcijos suvešėjimo vieta – didžiojo kojos piršto nagas. Iš pradžių jo šonai pagelsta, atsiranda nedidelių dėmelių, vėliau nagas gali net pradėti irti ir galiausiai visiškai sunykti.<br> 123rf nuotr.
Dažniausia grybelinės infekcijos suvešėjimo vieta – didžiojo kojos piršto nagas. Iš pradžių jo šonai pagelsta, atsiranda nedidelių dėmelių, vėliau nagas gali net pradėti irti ir galiausiai visiškai sunykti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 5:02 PM

Dažniausia grybelinės infekcijos suvešėjimo vieta – didžiojo kojos piršto nagas. Iš pradžių jo šonai pagelsta, atsiranda nedidelių dėmelių, vėliau nagas gali net pradėti irti ir galiausiai visiškai sunykti. Tai tikrai neatrodys estetiškai. 

Jei ignoruosite ligą, iš pradžių kamuos tarpupirščių niežulys, vėliau grybeliu dažniausiai apsikrės ir nagai

Ilgai negydomas grybelis gali išplisti ir į kitas kūno vietas, pavyzdžiui, į rankas, kojas ar nugarą. Ant odos gali atsirasti įvairių įtrūkimų, kurie atveria laisvą kelią infekcijoms patekti į kraują, o žmonėms, kurių prasta kraujo cirkuliacija, šios infekcijos gali sukelti dar didesnes ligas. Negydoma grybelinė infekcija organizme gali sukelti egzemą, alergiją, dilgėlinę, nagų grybelį.

Dėl negydomo grybelio gali paūmėti ir tam tikros lėtinės ligos. Jei grybelį gydysite neteisingai ir nepadarysite to iki galo, jis ir toliau alins organizmą iš vidaus, silpnins imunitetą, net sukels kitų ligų: astmos, gastrito, dermatito ar grybelinės alergijos atsiradimą ar paūmėjimą.

Ilgai negydyto nagų grybelio pasekmės gali jaustis visą gyvenimą. Ataugęs naujas nagas dažnai būna pakitusios formos, storesnis arba tamsesnis nei anksčiau. Todėl nedelskite, dėl grybelio gydymo pasikonsultuokite su gydytoju ar vaistininku. Šis procesas gali trukti net iki 6 mėnesių, bet šią ligą įveikti būtina.

Jeigu pastebėjote pirmuosius požymius: paraudusius, suskeldėjusius tarpupirščius, niežulį, iš karto kreipkitės į gydytoją. Ankstyva diagnostika ir gydymas ligai neleis išplisti pasikartoti. Jei jau bus pažeisti ir nagai, vietinės priemonės gali nebūti tokios efektyvios, todėl gali tekti vartoti geriamųjų vaistų arba imtis gydomųjų lazerio procedūrų.

Esant odos pažeidimui, medikai skirs specialų kremą nuo grybelio. Jį reikės tepti ant švarios, sausos odos. Tepti ne tik pažeistą vietą, bet abejų pėdų padus, tarpupirščius. Svarbi yra ir avalynės dezinfekcija bei kojinių keitimas. Tinkamai gydant grybelį sumažės ir tikimybė apkrėsti liga šeimos narius.

Dažniausiai grybelis plinta žmonėms, kurie turi silpną imuninę sistemą arba tiems, kuriems taikoma chemoterapija, taip pat garbaus amžiaus žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.