Tai svarbu: kaip sau padėti ištikus infarktui, jei esate vienas

Nelaimė, šiandien ištikusi žinomą žurnalistą, etiketo žinovą Giedrių Drukteinį (49 m.), priminė skaudžią tiesą: širdies smūgis gali užklupti ir pačiame jėgų žydėjime. 

 Jeigu pajutote, kad širdis staiga ėmė plakti neįprastu ritmu ir apėmė silpnumo jausmas, nuo tos akimirkos sau padėti turite apie 10 sekundžių.<br> 123rf nuotr.
 Jeigu pajutote, kad širdis staiga ėmė plakti neįprastu ritmu ir apėmė silpnumo jausmas, nuo tos akimirkos sau padėti turite apie 10 sekundžių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2019, 6:15 PM, atnaujinta May 28, 2019, 8:13 PM

Įvykio liudininkai pasakojo, kad G.Drukteiniui bloga pasidarė prie vairo, vyrui važiuojant Vilniuje netoli Seimo. Netrukus jis susmuko. Tai pastebėję praeiviai bandė gaivinti, daryti širdies masažą, bet net nežinojo, kaip tiksliai tai padaryti. 

Atvykę greitosios medikai suteikė pirmąją pagalbą ir žurnalistą išvežė į Santariškes, kardiologijos skyrių. Kol kas G.Drukteinio sutrikimų priežastis nepatikslinta.

Kraujotakos sistemos ligos kasmet nusineša milijonus gyvybių pasaulyje ir viršija nelaimingų atsitikimų ir vėžio sukeltų mirčių skaičių kartu sudėjus. Lietuvoje, kaip ir visame Vakarų pasaulyje, sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis tik didėja. 

Baisiausia tai, kad anksčiau išskirtinai vyresnio amžiaus asmenų ligomis laikytos sveikatos problemos parklupdo vis jaunesnius, o kitiems taip ir nepavyksta išsigelbėti. Teisinga ligos prevencija bei greita reakcija ištikus miokardo infarktui yra patys veiksmingiausi būdai išgelbėti asmens gyvybę.

Tokiose situacijose delsti nėra kada, todėl svarbu ne tik mokėti suteikti pagalbą kitam, bet ir žinoti, kaip sau padėti, jei aplinkui nėra padėti galinčio asmens.

Pasaulio kardiologai teigia, kad pasidalijus šia informacija su bent 10 žmonių, kiekvienas išgelbėtume maždaug vieną gyvybę. Taigi informacijos sklaida yra būtina.

Taigi, ką daryti, jeigu staiga sušlubavo širdis? Jaučiate skausmą krūtinėje, plintantį į kairę ranką ar žandikaulį, pasijutote silpnai?

„First Aid for Life“ pataria: pirmiausia skambinkite bendrosios pagalbos telefonu, o jei galite – ir kam nors iš artimųjų. 

Jeigu jums paskirta kraujagysles plečiančių vaistų, gerinančių deguonies pristatymą į širdies raumenį, tuoj pat suvartokite vieną tabletę. 

Jeigu per penkias minutes nepagerėja arba neturite tokių vaistų, išgerkite aspirino. Jis mažina kraujo krešėjimo tikimybę. 

Jeigu esate namuose, atrakinkite lauko duris, atsisėskite, pasistenkite atsipalaiduoti ir išlikti kiek įmanoma labiau ramūs. 

Infarktas gali pasireikšti pačiais įvairiausiais požymiais. 

Jis gali būti staigus ir intensyvus, tačiau gali vystytis lėtai. Kai kurie žmonės iš viso nepajunta skausmo. Kiti supainioja infarktą su virškinimo sutrikimais. 

Pastarieji paprastai neskuba prašyti pagalbos. Tačiau greita reakcija gali padidinti šansus išgyventi arba išvengti rimtų pažeidimų. 

Pasaulinės širdies federacijos patarimai, kaip gerinti savo širdies būklę:

– Didinkite fizinį aktyvumą. Stenkitės penkis kartus per savaitę bent 30 minučių turėti vidutinio intensyvumo fizinę veiklą. Neužmirškite, kad net maži dalykai – lipimas laiptais ar autobuso iškeitimas į pasivaikščiojimą – daro didelę įtaką. 

– Meskite rūkyti. Tai pats geriausias sprendimas, jei siekiate pagerinti savo širdies būklę. Jeigu žengti šį žingsnį itin sunku ir reikia patarimo, visada galite kreiptis į vaistininką ar savo šeimos gydytoją. 

– Subalansuokite mitybą. Laikykitės „5 per dieną“ taisyklės, t. y. bent penkis kartus per dieną suvalgykite saujelės dydžio vaisių porciją. 

– Reguliariai tikrinkitės kraujo spaudimą. Tai vienas iš būdų nuolat sekti savo sveikatos būklę namuose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.