7 patarimai, kaip atsikratyti spuogų

Kiekvieno žmogaus gyvenime būna momentas, kuomet išvaizda ir oda nedžiugina. Atrodo viską darome teisingai, tačiau tai šen, tai ten, vis iškyla nelemtas spuogas. O kaip dažnai, tai nutinka, prieš šventę arba kitą reikšmingą gyvenimo įvykį?

Gali būti įvairių problemų, kodėl odoje atsiranda spuogai.<br> 123rf nuotr.
Gali būti įvairių problemų, kodėl odoje atsiranda spuogai.<br> 123rf nuotr.
Gali būti įvairių problemų, kodėl odoje atsiranda spuogai.<br> 123rf nuotr.
Gali būti įvairių problemų, kodėl odoje atsiranda spuogai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 6, 2019, 12:12 PM, atnaujinta Jul 6, 2019, 12:52 PM

Su šia bėda turbūt susidūrė kiekvienas iš mūsų. Atrodo naudojame geriausią kosmetiką, atsirenkame maistą, o nelemtieji spuogai vis nedingsta? Nusiraminkite.

„Kartais pamirštame paprastas, bet labai svarbias taisykles, – patarimais dalinasi „Mezoderma“ klinikos gydytoja dermatovenerologė Neringa Lapinskienė. – Spuogai yra vienu metu prakeiksmas ir išsigelbėjimas, prakeiksmas žinoma dėl išvaizdos, bet kartu mums siunčiama žinutė, jog kažkas mūsų gyvenime yra ne taip, reikia susimąstyti, kaip prižiūrime odą ir kokį gyvenimo būdą esame pasirinkę“.

Dar kartą apie aknės priežastis

„Gali būti įvairių problemų, kodėl odoje atsiranda spuogai. Netinkama mityba, per didelis cukrų kiekis maiste, komedogeninės medžiagos, kurios skatina inkštirų formavimąsi. Moterys dažnai kenčia dėl hormonų disbalanso.

Kartais spuogų atsiradimui gali pakakti tik nuolatinio lietimo rankomis sėdint prie kompiuterio ar skaitant, reikia nepamiršti, jog bakterijos kaupiasi ant telefono ekrano, šalikų ir panašiai, dažniau plaukite patalynę, kepures, kosmetikos šepetėlius, gerai dezinfekuokite pincetus, skutimosi priemones prieš ir po naudojimosi, tai tikrai labai pagerina odos būklę,“ – pasakoja gydytoja.

Aknės gydymas – ištvermės patikrinimo testas

Nusipirkote naują, riebiai, pažeistai aknės odai skirtą priežiūros priemonę – pabandėte ja tepti, prausti ar gydyti odą, tačiau kol kas nepastebite jokio pasikeitimo?

„Naujo produkto poveikis, jeigu jis tiko Jūsų odai, greičiausiai nebus pastebimas iš karto. Ko gero prireiks nuo 2 iki 4 savaičių, kad pamatytumėte rezultatus, o pasiekus pagerėjimą, ir toliau reikia teisingai prižiūrėti odą. Žinoma, jeigu pasitepus nauju produktu oda parausta, ima niežėti, nedelsiant nustokite jį vartoti, veidą nusiprauskite vandeniu“, – pataria pašnekovė.

Gulinčios lentynoje priemonės – nepadės!

Nesvarbu ar tai kremas, ar dermatologo sudarytas gydymo planas, labai svarbu juo naudotis, bei laikytis kitų gydytojo rekomendacijų.

„Suprantu, kad keisti elgsenos ir mitybos įpročius būna be galo sunku, ypač paaugliams, tačiau svarbu stebėti savo odą, padėti jai būti sveikesne“, – ramina gydytoja.

Prauskite odą, bet nenaudokite šveitiklių

„Pažeista aknės oda yra labai jautri, pastebėjau, kad dauguma mano, jog sergant akne šveitikliai būtini, tačiau tai netiesa. Taip ji suerzinama dar labiau, o šveisti odą esant pustulių, infekcijos židinių – griežtai draudžiama. Reikėtų prausti du kartus per dieną, tačiau karštuoju metų sezono laiku arba užsiimant aktyvia veikla, pavyzdžiui, sportuojant, reikėtų prausti dažniau, bei naudoti specialius aknei skirtus, nedirginančius prausiklius. Nepakanka ir tik nuvalyti makiažą terminiu vandeniu, nors jis ir skirtas riebiai odai,“ – pataria pašnekovė.

Skaitykite ir domėkitės priemonių sudėtimi

Labai svarbu, kad priemonės nekimštų porų, nealergizuotų ir nebūtų riebios. Gydytoja pabrėžia: „Tai galioja ne tik prausimosi priemonėms arba kremams, labai svarbu, kad maskuoklis, pudra ir kitos priemonės, taip pat neturėtų šių trūkumų, ypač venkite komedogeniškai veikiančių aliejų, jei greitai riebinasi plaukai, dažniau juos plaukite.“

Šiukštu nespaudinėkite spuogų ir pasirūpinkite tinkama aplinkos higiena

„Turbūt, jau visi žino, kad spuogų spaudinėti namuose negalima, suprantu, kad knieti kuo greičiau atsikratyti iškilusių spuogu, tačiau spuogų spaudinėjimas pavojingas dėl infekcijos nustūmimo į gilesnius audinius ir net patekimo į kraujotaką, taip infekcija gali nukeliauti net į smegenų dangalus. Kitas pavojus – bjaurojantys randai,“ – primena Neringa Lapinskienė.

Pagalvokite apie profesionalią pagalbą

Jeigu nuoširdžiai laikantis visų aukščiau aprašytų taisyklių Jūsų odos būklė negerėja, galbūt pats laikas aplankyti tikrai profesionalų ir kvalifikuotą gydytoją dermatologą?

„Riebios odos priežiūros priemonėse gausu nuriebinančių, inkštirus tirpdančių ir kitų aktyvių komponentų, kurie gali labai išsausinti ar sudirginti odą, o kartais ir alergizuoti, tad, jeigu ilgainiui nematote pagerėjimo, oda sudirgsta, rekomenduočiau nesiblaškyti produktų gausoje, bet kreiptis į dermatologą, – akcentuoja gydytoja. -Dažniausiai nepakanka naudoti vien riebios odos priežiūros priemones, prireikia ir vaistų, cistų ir giluminių inkštirų šalinimui dažnai tenka pasitelkti ultragarsinį odos valymą. Žinau, kaip kenčiama dėl aknės! Ieškokite pagalbos, padėkite sau, pasitikėkite savimi, Jums tikrai pavyks ir nereikės gėdytis, bei slėptis dėl spuoguotos, nelygios odos“.

Parengė Donata Usavičienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.