Mokslininkai atrado naują autoimuninę ligą: simptomai susiję su sėklidžių vėžiu

Mokslininkai iš Chan ir Zuckerbergo biotyrimų centro, Mayo klinikos ir Kalifornijos universiteto ką tik atrado autoimuninę ligą, kuri paaiškina simptomus, kuriuos patiria sėklidžių vėžiu sergantys vyrai.

Mokslininkai atrado autoimuninę ligą, kuri paaiškina simptomus, kuriuos patiria sėklidžių vėžiu sergantys vyrai.<br> 123rf nuotr. 
Mokslininkai atrado autoimuninę ligą, kuri paaiškina simptomus, kuriuos patiria sėklidžių vėžiu sergantys vyrai.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2019, 1:58 PM

Neurologiniai simptomai, tokie kaip sutrikusi kalba, suprastėjęs galūnių valdymas, nevalingi akių judesiai, dažnai nesulaukia pakankamo gydytojų dėmesio, tačiau dabar aišku, kad tai – anksčiau neaprašytos autoimuninės ligos simptomai. Su sėklidžių vėžiu susijęs paraneoplastinis encefalitas prasideda nuo auglio, kuris, kaip dabar atrodo, priverčia organizmo imuninę sistemą pulti smegenis. Naudodami naują technologiją, kuri gali vienu metu skenuoti daugiau nei 700 tūkstančių autoantikūnių, mokslininkai aptiko biožymenis, kurie padėjo identifikuoti šią ligą.

Mokslininkai tyrė 37 metų vyro, kuris anksčiau sirgo sėklidžių vėžiu ir patyrė neurologinius simptomus, kūno skysčius. Jie aptiko autoantikūnius, kurie puolė KLHL11 baltymą, aptinkamą tiek sėklidėse, tiek smegenyse. Tai, kad ligą sukelia būtent šis autoantikūnis, patvirtino ir tyrimai su kitais pacientais. Mokslininkai teigia, kad šie metodai gali padėti diagnozuoti autoimuninę ligą.

Naudojant naują su sėklidžių vėžiu susijusio paraneoplastinio encefalito aprašymą bei identifikuotus biožymenis jau buvo diagnozuoti 37 pacientai. Neabejojama, kad tolesnis darbas atskleis dar daugiau žmonių, kurie serga šia autoimunine liga. Tačiau mokslininkai pastebi, kad paraneoplastinis ar autoimuninis encefalitas gali būti sukeltas ne tik dėl KLHL11 baltymo puolimo. Todėl dar reikės atlikti visą eilę tyrimų, kol ligos mechanizmas bus galutinai atskleistas.

Tačiau ką reiškia šis tyrimas sėklidžių vėžiu sergantiems žmonėms ir šią sritį tiriantiems mokslininkams? Na, sėklidžių vėžio pacientai dabar turėtų šiek tiek nurimti – neurologiniai simptomai bus vertinami rimčiau. Kartu tai reiškia, kad tyrimai bus tęsiami ir ateityje ligą bus galima diagnozuoti greičiau ir paprasčiau.

Kuomet su sėklidžių vėžiu susijusio paraneoplastinio encefalito mechanizmas bus visiškai aiškus, bus galima tikėtis ir efektyvaus gydymo. Tuo tarpu mokslininkai toliau tyrinės mechanizmą ir stengsis optimizuoti šios autoimuninės ligos diagnozės procedūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.