Olimpietei smogė ta pati nelaimė, kaip jos dvynei seseriai: skirtumas – tik 3 savaitės

Identiškoms dvynėms sesėms buvo diagnozuotas tas pats krūties vėžys. Viena sesė diagnozę išgirdo praėjus vos trim savaitėm po to, kai ji buvo paskelbta kitai.

Dynės seserys Hanna Thompson (kairėje) ir Metta Siebert susirgo tuo pačiu krūties vėžiu.<br>„GoFundMe“ nuotr.
Dynės seserys Hanna Thompson (kairėje) ir Metta Siebert susirgo tuo pačiu krūties vėžiu.<br>„GoFundMe“ nuotr.
H.Thompson 2008 metais Pekino olimpiadoje iškovojo sidabrą.<br>„Facebook“ nuotr.
H.Thompson 2008 metais Pekino olimpiadoje iškovojo sidabrą.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 15, 2019, 3:23 PM, atnaujinta Aug 15, 2019, 3:43 PM

Šiais metais fechtuotoja Hanna Thompson, Pekino olimpiadoje pelniusi sidabro medalį, savo dešinėje krūtyje užčiuopė guzelį, bet pamanė, kad tai – dėl sūnaus maitinimo krūtimi užsikimšęs pieno latakas.

Tačiau moteris sunerimo, kai jos identiškai dvynei seseriai Mettai Siebert šį birželį buvo diagnozuotas kairiosios krūties vėžys.

25 m. H.Thompson, gyvenanti San Franciske, Kalifornijoje, JAV, nusprendė taip pat atlikti mamografijos tyrimą, kuris parodė, kad moteris serga visiškai tuo pačiu krūties vėžiu, kaip ir jos sesuo. Apie tai pranešė JAV kanalas ABC7.

Nepaisant to, kad abiems seserims teko iškęsti agresyvų vėžio gydymą, moterys yra dėkingos likimui, kad gali viena į kitą atsiremti.

M.Siebert ir H.Thompson yra vadinamosios „veidrodinės“ dvynės. Tai reiškia, kad tai, kas būdinga vienai dvynei, būdinga ir kitai, tik kitoje kūno pusėje. Pavyzdžiui, Metta yra kairiarankė, o Hanna – dešiniarankė, viena geriau mato kaire, kita – dešine akimi.

„Mes buvome šiek tiek suaugusios klubais, net lankėme tą patį koledžą“, – ABC7 kanalui pasakojo H.Thompson.

Abi moterys, besimokydamos Ohajo valstijos universitete priklausė tai pačiai fechtuotojų komandai ir net buvo paskelbtos vienomis geriausių šios sporto šakos atstovų Amerikoje.

Tačiau tik H.Thompson pateko į olimpinę komandą ir 2008 metais Pekino olimpiadoje iškovojo sidabrą.

Net vėžys moterims pasireiškė veidrodiniu principu: M.Siebert auglys atsirado kairėje, o H.Thompson – dešinėje krūtyje.

Kaip tai galėjo nutikti? Apie 5-10 proc. visų krūties vėžių, manoma, yra genetiškai paveldimi ir perduodami iš kartos į kartą, skelbia nevyriausybinė organizacija Breastscancer.org.

Didžiąją dalį paveldimų onkologinių ligų nulemia mutacijos dviejuose genuose – BRCA1 ir BRCA2. Šiuos genus, kurie pagydo pažeistas ląsteles ir kliudo augti nenormalioms, turi visi.

Kaip skelbia Breastscancer.org, kiekviena JAV gyvenanti moteris turi vidutiniškai 12 procentų tikimybę per savo gyvenimą išgirsti krūties vėžio diagnozę. Tačiau toms, kurių BRCA vienas ar abu genai yra mutavę, ši tikimybė išauga net 70 procentų.

Seserys M.Siebert ir H.Thompson netrukus po to, kai išgirdo diagnozę, nusprendė išsitirti savo genus ir sužinojo, kad abi turi mutavusį BRCA2 geną.

2016 metais Harvardo T.H.Chano visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai išsiaiškino, kad jeigu vienam iš dvynių diagnozuojamas vėžys, kitam bet kokios onkologinės ligos rizika smarkiai padidėja.

Dabar abi seserys paramos platformoje „GoFundMe“ sukūrė paskyrą, kad surinktų pinigų gydymo išlaidoms padengti, nes joms taikoma chemoterapija, prireiks operacijos ir spindulinio gydymo.

Nepaisant siaubingos diagnozės, abi seserys džiaugėsi, kad gali viena į kitą atsiremti.

„Nė su vienu kitu žmogumi labiau nenorėčiau pereiti per visa tai, nei su savo dvyne seserimi“, – sakė H.Thompson ABC7 televizijai.

Jos sesuo M.Siebert pridūrė: „Ne tai, kad aš sesei to linkėčiau, bet galbūt tai yra šiek tiek lengviau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.