Reumatoidinis artritas apie save įspėja iš anksto: mokslininkai tikisi įminę jo mįslę

Reumatoidinis artritas – tai lėtinė autoimuninė liga, dėl kurios sąnariuose nuolat vyksta uždegiminiai procesai. Sąnariai tinsta, tampa nelankstūs, jautrūs.

Reumatoidinis artritas – tai lėtinė autoimuninė liga, dėl kurios sąnariuose nuolat vyksta uždegiminiai procesai. Sąnariai tinsta, tampa nelankstūs, jautrūs.<br> 123rf nuotr. 
Reumatoidinis artritas – tai lėtinė autoimuninė liga, dėl kurios sąnariuose nuolat vyksta uždegiminiai procesai. Sąnariai tinsta, tampa nelankstūs, jautrūs.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2019, 10:09 AM

Moteris reumatoidinis artritas kamuoja 3-5 kartus dažniau nei vyrus. Ši liga yra gana dažna – kamuoja vieną iš šimto gyventojų. Dabar mokslininkai aiškinasi, kas sukelia reumatoidinio artrito skausmą. Iš tiesų, šis klausimas toli gražu nėra paprastas. Reumatoidinis artritas yra autoimuninė liga, pasižyminti uždegimais sąnariuose. Nieko keisto, kad uždegimai gali būti skausmingi. Tačiau žmonės, kenčiantys nuo reumatoidinio artrito, dažnai dar neprasidėjus uždegimui pajunta skausmą. Kartais skausmas tęsiasi net ir uždegimui praėjus. Ši mįslė jau kelis dešimtmečius neduoda ramybės mokslininkams, tačiau Švedijos Karolinskos instituto mokslininkai mano, kad perkando šią mįslę – skausmą sukelia antikūniai.

Reumatoidinis artritas prasideda kuomet imuninės ląstelės ima pulti kaulinį ir kremzlinį audinius sąnariuose. Tai, žinoma, sukelia skausmą, tačiau, kaip minėta, skausmas prasideda dar prieš uždegimą. Mokslininkams yra žinoma, kad dar prieš imuninių ląstelių puolimą, organizmas išskiria antikūnius, kurie yra nukreipti prieš sąnariuose esančius baltymus. Buvo manoma, kad šie antikūniai kažkaip sukelia skausmą, tačiau pats mechanizmas nebuvo aiškus.

Mokslininkai pelėms suleido prieš kremzlinį audinį nukreiptų antikūnių. Jie pastebėjo, kad pelės iš karto ėmė jausti skausmą, net neprasidėjus uždegimui. Antikūniai, kuriuos mokslininkai specialiai sukūrė neiššaukti imuninių ląstelių reakcijos, sukėlė tokį patį efektą – pelių elgesys leido nuspėti sąnarių skausmą.

Šie eksperimentai padėjo mokslininkams suprasti, kad antikūniai patys aktyvuoja skausmo receptorius – tam nereikalingas audinius žalojantis uždegimas. Antikūniai ir kremzlinio audinio baltymai suformuoja kompleksus ir aktyvuoja vadinamuosius Fc-gamma receptorius, kurie yra aptinkami ir skausmo neuronuose. Tai leidžia paaiškinti, kodėl skausmas yra ankstyvasis reumatoidinio artrito simptomas, net kai audiniai dar nėra pažeisti.

Nors tyrimas buvo atliktas su pelėmis, neabejojama, kad tie patys mechanizmai veikia ir žmonėse, todėl šie rezultatai yra labai vertingi reumatoidinio artrito tyrimams. Dar daugiau – panašus skausmas dar prieš uždegimo pradžią sutinkamas ir kitose imuninėse ligose. Antikūnių ir skausmo receptorių sąveika gali paaiškinti ir kitų autoimuninių ligų simptomus. Tolimesniais tyrimais mokslininkai bandys išsiaiškinti, kas vyksta neuronuose, kuomet antikūnių kompleksai jungiasi su Fc-gamma receptoriais.

Reumatoidinis artritas blogina gyvenimo kokybę. Sąnariai praranda judrumą, žmogui vis sunkiau atlikti kasdienes užduotis. Dar daugiau – nuo reumatoidinio artrito kenčiantys žmonės gyvena 3-12 metrų trumpiau nei sveiki. Kai kurie tyrimai rodo, kad reumatoidinis artritas padvigubina širdies ligų riziką. Todėl visi žingsneliai link šios nepagydomos ligos įveikimo yra labai svarbūs ir dideli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.