Insultas neaplenkė žinomų žmonių. Kaip atpažinti ligą?

Lietuvą apskriejo nerimastinga žinia – prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma Adamkienė (92 m.) sekmadienį atsidūrė medikų rankose, patyrusi insultą.

Insultas ištiko A.Adamkienę, J.Ruolią, K.Prunskienę ir H.Daktarą.<br>Lrytas.lt koliažas
Insultas ištiko A.Adamkienę, J.Ruolią, K.Prunskienę ir H.Daktarą.<br>Lrytas.lt koliažas
Neurologas Jokūbas Fišas.<br>T.Bauro nuotr.
Neurologas Jokūbas Fišas.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Reabilitacijos klinikos profesorius, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Raimondas Savickas.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Reabilitacijos klinikos profesorius, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Raimondas Savickas.<br>T.Bauro nuotr.
Birželį dėl insulto ligoninėje atsidūrė ir prancūzų kino legenda Alainas Delonas.<br> Scanpix/AFP nuotr. 
Birželį dėl insulto ligoninėje atsidūrė ir prancūzų kino legenda Alainas Delonas.<br> Scanpix/AFP nuotr. 
Insultas nusinešė serialo „Beverly Hillsas 90210“ žvaigždės Luke'o Perry gyvybę.
Insultas nusinešė serialo „Beverly Hillsas 90210“ žvaigždės Luke'o Perry gyvybę.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 30, 2019, 6:59 PM

Ši gyvybei grėsminga liga neaplenkė ir daugiau žinomų žmonių. Vasarį insultas ištiko žinomą fitoterapeutą Juozą Ruolią (69 m.) ir nusikalstamo pasaulio šulą Henriką Daktarą (61 m.), o prieš maždaug septynerius metus liga suluošino ir Kazimierą Prunskienę (76 m.).

Insultas smogė ir pasaulinio masto žvaigždėms. Ši liga nusinešė serialo „Beverly Hillsas 90210“ žvaigždės Luke'o Perry gyvybę, kuriam buvo vos 52-eji. Birželį dėl insulto ligoninėje atsidūrė ir prancūzų kino legenda Alainas Delonas (83 m.).

Galvos smegenų insultas gali smogti staiga. Žmogų jis ištinka vos per kelias minutes ar valandas, o skubiai nesuteikus pagalbos gresia liūdnos pasekmės.

Tą penktadienį žurnalistams patvirtino  Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Reabilitacijos klinikos profesorius, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Raimondas Savickas.

„Pasaulinės insulto organizacijos duomenimis, kasmet 6 milijonai žmonių miršta nuo galvos smegenų insulto – po žmogų 6 sekundes, o vienas iš 6 žmonių patirs insultą per savo gyvenimą.

Lietuvoje insultą kasmet patiria apie 10–12 tūkstančių žmonių. Tik apie 20 proc. jų grįžta į darbą. Apie 50 proc. patyrusių insultą išgyvena paralyžių, išlieka neįgalūs“, – kalbėjo R.Savickas.

Anot profesoriaus, insulto pasekmės sunkios, o gydymas – ilgas. Maždaug ketvirtadalis žmonių, kuriuos ištinka išeminis insultas, numiršta per mėnesį, dar 25 proc. – per metus. Iš likusių gyvųjų apie 60 proc. lieka neįgalūs ir yra priklausomi nuo aplinkinių.

Nors Lietuvoje reabilitacija taikoma iki dviejų mėnesių, atsigavimas po ligos trunka iki 3–5 metų.

Viena dažniausių galvos smegenų priežasčių yra laiku nepastebėtas ir negydomas prieširdžių virpėjimas. Dėl šios priežasties insultas gresia penktadaliui pacientų.

Žinoma, tai – ne vienintelė priežastis. Insultas ištinka ir sergant galvos smegenų kraujagyslių ateroskleroze, hipertonine liga, širdies nepakankamumu, netekus daug kraujo, rečiau sergant reumatu, kraujo, inkstų ligomis. Būna insultų ir dėl galvos smegenų kraujagyslių defektų (pvz., arterijos spindžio išsiplėtimo). Taip pat ligai gali turėti reikšmės ir paveldimumas.

Nors apie 70 proc. sergančiųjų insultu yra vyresni nei 65 metų, žinomas neruologas Jokūbas Fišas yra pastebėjęs, kad kraujotakos sutikimai nereti ir tarp jaunų žmonių. 

Vilnietis gydytojas J.Fišas yra sakęs, kad tam tikri pakitimai, pranašaujantys insultą, gali organizme vykti ilgai ir lėtai, o žmogus nieko nejausti, nes nieko neskauda. 

Kaip atpažinti insultą?

Interneto naujienų portalas huffingtonpost.com sudarė 10 apie insultą įspėjančių simptomų sąrašą.

Dažniausiai pasitaikantys simptomai:

1. Staigus nutirpimo arba silpnumo jausmas veide, rankoje ar kojoje, ypač vienoje kūno pusėje.

2. Staiga prasidėjęs sumišimas, nesugebėjimas rišliai kalbėti arba suprasti kalbančiojo.

3. Staiga suprastėjęs regėjimas viena arba abiem akimis.

4. Staiga atsiradę problemos vaikštant, galvos svaigimas, pusiausvyros sutrikimai.

5. Staigus, smarkus galvos skausmas be aiškios priežasties.

Retesni simptomai, kurie dažniausiai pasireiškia moterims:

6. Staiga prasidėjęs pykinimas ir vėmimas.

7. Trumpas sąmonės praradimas, nualpimas ar konvulsijos.

8. Staiga prasidėjęs žagsulys.

9. Staigus veido ir galūnių skausmas.

10. Staiga prasidėjęs krūtines skausmas, oro trūkimas.

3 testai, kurie padeda pastebėti simptomus:

1. Paprašykite žmogaus nusišypsoti. Ar viena jo veido pusė nusvirusi?

2. Paprašykite žmogaus pakelti abi rankas. Ar viena ranka svyra žemyn?

3. Paprašykite žmogaus pasakyti paprastą sakinį. Atidžiai klausykite, ar jis neiškraipo žodžių ir kalba aiškiai.

Ką daryti, jei įtariate insultą?

Iš karto skambinkite greitajai medicininei pagalbai. Nelaukite, kol simptomai praeis. Kuo anksčiau pacientas sulaukia pagalbos iš medikų, tuo geriau.

Greitąją medicininę pagalbą kvieskite net jei simptomai dingsta.

Išeminio insulto priepuolio simptomai paprastai jaučiami tik kelias minutes, bet tai – įspėjimas, kad gali prasidėti sunkesnis insultas.

„Geriausias būdas išvengti insulto – neleisti jam prasidėti, – sakė amerikiečių gydytojas Larris B. Goldsteinas. – Tai yra proga pabandyti užkirsti jam kelią.“

Užsirašykite laiką, kada pajautėte simptomus – gydytojai gali to paklausti. Praėjus tam tikram laiko tarpui negalima vartoti kai kurių vaistų. Jei įtariate insultą, negalima gerti aspirino.

„Insultas vyksta smegenyse, tai – ne širdies priepuolis, – sakė L.Goldsteinas. – Tik ekspertai gali nustatyti, kuri insulto rūšis prasidėjo. Kraujavimas dėl aspirino gali sustiprėti, jei tai – hemoraginis insultas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.