Mokslininkai įspėjo dėl rotaviruso gresiančių skaudžių pasekmių

Rotavirusinės infekcijos vis dar yra pakankamai dažnos. Šiuolaikinė medicina gali su jomis susitvarkyti, tačiau kuo jaunesnis vaikas suserga, tuo daugiau sveikatos problemų gali kilti.

Gali būti, kad viena iš galimų rotavirusinės infekcijos komplikacijų yra pirmojo tipo diabetas.<br>123rf nuotr.
Gali būti, kad viena iš galimų rotavirusinės infekcijos komplikacijų yra pirmojo tipo diabetas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2019, 6:29 PM

Gali būti, kad viena iš galimų rotavirusinės infekcijos komplikacijų yra pirmojo tipo diabetas. Įprastai išskiriami trys cukrinio diabeto tipai – pirminis cukrinis diabetas, antrinis cukrinis diabetas ir tolerancijos gliukozei sutrikimas.

Žinoma, kad antrojo tipo cukrinį diabetą dažniausiai, bet tikrai ne visada, sukelia netinkama gyvensena. Antrojo tipo diabetu dažnai suserga nutukę, mažai judantys ir daug nesveiko maisto suvartojantys žmonės. Tuo tarpu pirmojo tipo diabetas yra visai kitoks.

Dažnai internete galima perskaityti populiarų mitą, kad pirminis cukrinis diabetas yra įgimtas. Iš tikrųjų, genetiniai faktoriai yra išties svarbūs – 20 % vaikų, gimusių nuo pirmojo tipo diabeto kenčiančių žmonių šeimose (taigi, žymiai daugiau nei likusioje populiacijos dalyje) taip pat serga šia liga. Tačiau mažai kas žino, jog pirminį cukrinį diabetą gali paskatinti ir virusinės infekcijos.

Kaip dabar manoma, pirmojo tipo diabetas yra autoimuninis kasos uždegimas, dažniausiai užklumpantis jaunus žmones ir vaikus bei pasireiškiantis absoliučiu insulino trūkumu organizme. Leonardas C. Harrisonas, Melburno universiteto mokslininkas, su komanda atliko tyrimą, kuris atskleidė, kad po roto viruso vakcinos paplitimo, pirminio cukrinio diabeto atvejų tarp jaunesnių nei 4 metų amžiaus vaikų skaičius Australijoje sumažėjo 15 %. Šie rezultatai tik papildo ankstesnių tyrimų duomenis, kurie leido manyti, jog roto virusas paskatina pirminio cukrinio diabeto išsivystymą.

Ankstesni tyrimai, atlikti su laboratoriniais gyvūnais ir tikrais pacientais, atskleidė, kad egzistuoja ryšys tarp rotavirusinių infekcijų ankstyvoje kūdikystėje ir vėliau prasidėjusio pirmojo tipo diabeto. Paprastai tariant, tie kūdikiai, kurie pasigauna roto virusą, vėliau susiduria su aukštesne pirmojo tipo diabeto rizika.

Tačiau labai veiksmingos vakcinos cukrinio diabeto atvejų skaičių sumažino tik 15 %. Tai, žinoma, yra ženklus pasiekimas, tačiau kartu tai rodo, kad vakcinos nuo diabeto apsaugo ne visus. Mokslininkai mano, kad egzistuoja genetinių faktorių, kurie nulemia, kaip gerai vakcinos apsaugo vaikus. Tai ir bus bandoma išsiaiškinti tolimesniais tyrimais. Taip pat svarbu sužinoti, kaip roto virusas yra susijęs su diabetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų