Pamatę naujagimį medikai liko šokiruoti: taip nutinka vienam iš 30 milijonų

Gydytojai pranešė apie berniuko, gimusio be varpos, atvejį. Ir negalvokite, kad kažką painiojame. Taip, tai ne mergaitė.

„Varpos agenezė – tai retas įgimtas urogenitalinės anomalijos atvejis, paprastai siejamas su kitais apsigimimais, tokiais kaip virškinimo trakto, širdies ir raumenų bei kaulų neišsivystymu“, – rašė autoriai ir pridūrė, kad anksčiau buvo pranešta tik apie 80 šios ligos atvejų.<br> 123rf nuotr.
„Varpos agenezė – tai retas įgimtas urogenitalinės anomalijos atvejis, paprastai siejamas su kitais apsigimimais, tokiais kaip virškinimo trakto, širdies ir raumenų bei kaulų neišsivystymu“, – rašė autoriai ir pridūrė, kad anksčiau buvo pranešta tik apie 80 šios ligos atvejų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2019, 6:00 AM, atnaujinta Oct 25, 2019, 6:36 AM

Žurnale „Urology Case Reports“, gydytojai aprašė Turkijoje gimusį berniuką, kuriam buvo diagnozuota varpos agenezė – sutrikęs varpos augimas embriono vystymosi metu. Ši būklė labai reta, pasireiškianti tik vienam iš 10-30 milijonų žmonių. 

„Varpos agenezė – tai retas įgimtas urogenitalinės anomalijos atvejis, paprastai siejamas su kitais apsigimimais, tokiais kaip virškinimo trakto, širdies ir raumenų bei kaulų neišsivystymu“, – rašė autoriai ir pridūrė, kad anksčiau buvo pranešta tik apie 80 šios ligos atvejų.

Nepaisant to, kad kūdikiui neišsivystė varpa, jis turėjo kapšelį ir jame susiformavusias sėklides. Tačiau jam pasireiškė ir kiti sutrikimai, kurių paprastai neturi kiti, sergantys šia liga. 

Medikų komanda nustatė naujagimiui patologinę būkę, vadinamą vezikoureteriniu refliuksu – kai šlapimo srovė teka ne tuo keliu, kuriuo priklausytų sveikam žmogui. Tai reiškia, kad šlapimas kaupėsi ne šlapimo pūslėje. Dėl to vaikui reikėjo operacijos.

Gydytojai mano, kad šis naujagimis - pirmasis, turintis tokių problemų.

Pacientui buvo atlikta operacija ir jam buvo įstatytas kateteris šlapimo nutekėjimui. Šiuo metu kūdikis yra gana geros sveikatos.

„Varpa yra svarbus organas vyrų vaisingumui, šlapinimuisi ir seksualiniam gyvenimui. Šiai problemai spręsti dažniausiai rekomenduojama keisti vaisiaus lytį į moteriškąją, atliekant orchiektomiją, taip pat šlapimo takų ir lytinių organų rekonstrukciją“, – pranešime rašė medikų komanda.

Šiuo atveju gydytojai siūlė naujagimiui atlikti varpos rekonstrukciją. 

Sergantieji varpos ageneze gali gyventi normalų gyvenimą. Praėjusiais metais vyras iš Jungtinės Karalystės pirmą kartą pasimylėjo su moterimi būdamas 45-erių, po to, kai jam buvo pritaikytas bioninis penis.

Vyrui buvo atlikta penio rekonstrukcijos operacija, vadinama faloplastika, kurios metu oda, raumenys ir nervai paimti iš nugaros ir rankų, o iš jų suformuota varpa.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance