Pasakė, kaip greitai pasireiškia koronaviruso požymiai

Kinijoje išplitęs naujas koronavirusas pasižymi vidutiniškai 5,2 paros inkubaciniu laikotarpiu, apimančiu laiką nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų pasireiškimo, tačiau jis gali būti labai įvairus kiekvienu individualiu atveju, sakoma vienoje didžiausių iki šiol paskelbtų studijų apie šią potencialiai mirtiną ligą.

Kinijoje išplitęs naujas koronavirusas pasižymi vidutiniškai 5,2 paros inkubaciniu laikotarpiu, apimančiu laiką nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų pasireiškimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijoje išplitęs naujas koronavirusas pasižymi vidutiniškai 5,2 paros inkubaciniu laikotarpiu, apimančiu laiką nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų pasireiškimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimondas Čiuplys

Jan 31, 2020, 12:45 PM

Trečiadienį žurnale „New England Journal of Medicine“ (NEJM) straipsnį paskelbusi Kinijos ekspertų grupė pripažino, kad jos vertinimai yra „nėra tikslūs“, paremti tik dvi savaites trukusios užsikrėtusių žmonių stebėsenos duomenimis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paskelbtame atnaujintame pranešime rašė, kad inkubacijos laikotarpis gali trukti nuo dviejų iki dešimties dienų, kol pradeda reikštis tokie simptomai kaip karščiavimas, kosulys, dusulys ir ūmus kvėpavimo sutrikimas.

Naujos studijos išvados grindžiamos 10 pacientų stebėjimu.

Tyrėjai taip pat atliko pirmųjų 425 pacientų tyrimus, siekdami nustatyti du kitus itin svarbius protrūkio parametrus.

Nuo pat pirmųjų užsikrėtimo atvejų Uhano mieste gruodžio pabaigoje užsikrėtusiųjų 2019-ųjų naujuoju koronavirusu (2019-nCoV) skaičius padvigubėdavo kas 7,4 paros, rašo tyrėjai.

Be to, jie nustatė, kad nuo vieno sergančiojo užsikrėtusių žmonių skaičius – vadinamasis bazinis reprodukcinis dydis – vidutiniškai yra 2,2.

Jeigu šis rodiklis yra patikimas, jis rodo, kad epidemija veikiausiai nebus didelė. Jis yra kiek didesnis negu sezoninio gripo, kurio R0 yra apie 1,3, bet daug mažesnis negu tymų (12 ar daugiau) ir apytikriai atitinka patogeno plitimo pobūdį per 2002–2003 metų ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) epidemiją, kai nuo vieno sergančiojo užsikrėsdavo vidutiniškai trys kiti žmonės.

Tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad žmonės nuo kitų žmonių, su kuriais palaikydavo glaudžius kontaktus, užsikrėsdavo apytikriai nuo gruodžio vidurio.

Šios Kinijos ekspertų išvados atitinka tyrimą, atliktą Nyderlanduose kitos tyrėjų grupės. Jie nustatė, kad vidutinis inkubacijos laikotarpis yra 5,8 dienos ir kad šis rodiklis gali būti labai įvairus kiekvienu konkrečiu atveju.

Vienai 27 metų vietnamietei, užsikrėtusiai nuo tėvo, apsilankiusio Uhane, ligos simptomai pasireiškė maždaug po trijų dienų, rašoma laiške, paskelbtame NEJM.

Kinijoje atlikus kitą didelės apimties tyrimą nustatyta, kad pusė iš 425 tirtų pacientų buvo vyresni kaip 60 metų, ir nė vienas jų nebuvo jaunesnis kaip 15 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.