Kapiliarų tinklas priverčia susigėsti: atsikratyti galima greičiau nei manėte

Norinčios vasarą puikuotis gražiomis ir sveikomis kojomis pradėti tuo rūpintis turėtų, kai už lango spaudžia šaltukas. Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.

Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.<br> T.Bauro nuotr.
Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.<br> T.Bauro nuotr.
Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.<br> T.Bauro nuotr.
Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.<br> T.Bauro nuotr.
Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.<br> T.Bauro nuotr.
Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.<br> T.Bauro nuotr.
Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.<br> T.Bauro nuotr.
Žiema – palankus metas naikinti kapiliarų tinklui ant kojų.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 16, 2020, 7:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2020, 6:12 PM

Jie odoje išryškėja, kai yra pažeistos arba išsiplėtusios kraujagyslės viršutiniame odos sluoksnyje. Jeigu žmogaus odos jungiamasis audinys yra plonas, tada ir kapiliarai matomi ryškiau.

Baltijos ir Amerikos klinikos kraujagyslių chirurgė, medicinos mokslų daktarė Aušrinė Navickienė sako, kad ši problema neretai susijusi su estetika ir priverčia gėdytis. Tačiau ją gana paprastai galima išspręsti.

Dažniausiai nulemia genetika

Pasak A.Navickienės, dažniausiai polinkį į vadinamąjį kapiliarų išryškėjimą apie 90 proc. nulemia genetinis faktorius, šeimyninė anamnezė.

„Tai įvyksta dėl genetiškai nulemto kapiliaro sienelės trapumo. Ant kojų kapiliarai gali išryškėti ir nėštumo metu dėl padidėjusio kraujo kiekio padidėjus svoriui, mat, vaisiui spaudžiant, susidaro didesnis spaudimas kojų venose. Įtakos turi ir vyresnis amžius, antsvoris, hormoniniai pokyčiai, sėdimas ar stovimas darbas, saulė, rūkymas, padidėjęs spaudimas veide, pavyzdžiui, čiaudint, kosint, gimdymo metu“, – rizikos faktorius vardijo kraujagyslių chirurgė.

Dažniausiai kapiliarai sutrūkinėja kojose ir veide, apie nosį, lūpas.

Gėdijasi, bet bijo?

Kapiliarų šalinimas tokią problemą turintiems pacientams kartais atrodo gąsdinanti procedūra. Gydytoja pastebi, kad galbūt taip yra dėl to, kad anksčiau šiam tikslui dažniausiai buvo naudojama skleroterapijos procedūra. Kuomet į pažeistą kapiliarą suleidžiama specialaus vaisto putos ir tokiu būdu uždaromas kapiliaras.

„Tai didesnė intervencija žmogui. Be to žmonės neretai bijo pačios adatos. Kapiliaro trombozė – jau pats terminas kelia pacientui įvairių baimių. Šiandien tokią procedūrą galime paprastai atlikti lazeriu ir nepakenkiant odai bei aplinkiniams audiniams pašalinti kapiliarus“, – sako med. dr. A.Navickienė.

Specialistė pastebi, kad dažnai dėl ryškių kapiliarų atėjusios pacientės pažymi: „Gėda nusirengti baseine ar pliaže, taip ir atrodo , kad visi žiūri tik į mano negražias kojas“. Tačiau ne vien estetika turėtų priversti susirūpinti. Kartais iš kapiliarų gali kraujuoti. Tai gali būti pradinė lėtinės venų ligos stadija.

„Dėl to prieš atliekant bet kokią procedūrą, susijusią su kraujagyslėmis, visuomet rekomenduotina kraujagyslių chirurgo konsultacija ir veninės sistemos ištyrimas echoskopu. Galbūt prieš tai reiks atlikti didesnės apimties operaciją ir tik po to galima bus atlikti kapiliarų šalinimą“, – patarė Baltijos irAmerikos klinikos gydytoja.

Rezultatai matomi iš karto

A. Navickienė pasakoja, kad lazeriu, kuriuo naikinami kapiliarai, galima šalinti ir pigmentines dėmes ar plaukelius.

„Skirtumas tas, kad kraujagysliniams dariniams šalinti skiriasi lazerio bangos ilgis. Specialiai tam sukurta lazerio šviesa įsiskverbia į odą ir pasiekia kraujo oksihemoglobiną. Tai kaitina kraujagyslinius darinius ir juos sunaikina. Lazerio šviesa nutaikoma tik į kapiliarus bei kitus kraujagyslinius darinius, nepažeidžiant aplinkinių audinių, kurie lieka nepakitę“, – paaiškino medikė.

Po tokios procedūros rezultatai matomi iš karto.

„Nors ir ne visi kapiliarai išnyksta po pirmos procedūros, bet nepašalinti kapiliarai būna ženkliai mažesni. Dėl to dažniausiai gali prireikti ir kelių procedūrų.
 Procedūras galima kartoti ne dažniau nei kas 8-12 savaičių“, – perspėjo kraujagyslių chirurgė.

Po procedūros žmogus gali iškart grįžti į savo įprastą dienotvarkę. Kone vienintelis šalutinis poveikis, kuris gali atsirasti iš karto po gydymo, tai paraudimas ir patinimas. Tačiau tai atslūgsta per kelias valandas. Po procedūros lazeriu gydytas vietas rekomenduojama šaldyti, kad patinimas atslūgtų greičiau.

Dar kartais gali susidaryti maži šašeliai, kurie, pasak gydytojos, paprastai greitai sugyja. Po procedūros kelioms dienoms paskiriamas ir specialus gelis, pasižymintis raminančiuoju efektu, ar kremas.

Dabar – tinkamas laikas

Paklausta, kada geriausias metas kovoti su išryškėjusiais kapiliarais, Baltijos irAmerikos klinikos kraujagyslių chirurgė med. dr. Aušrinė Navickienė patarė bet kokią odos ar paodžio procedūrą atlikti vėsiuoju metų periodu.

„Gydytos vietos visuomet yra kurį laiką jautresnės saulei. Rekomenduočiau bent mėnesį po procedūros tepti kremu su SPF-50 faktoriumi“, – sakė ji.

Atminti reikėtų, kad procedūros atlikti negalima nėštumo, žindymo periodu, esant onkologiniam susirgimui ar sutrikusiai arterinei kraujotakai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.