22 metų merginai diagnozavo psichikos ligą, tačiau tai buvo visai kas kita

Skirtingos ligos gali slėptis po tokiais pačias simptomais ir net klaidinti gydytojus.

Centrinė neurocitoma – tai ypač retas navikas, sukeliantis daugybę nemalonių šalutinių poveikių.<br> 123rf nuotr.
Centrinė neurocitoma – tai ypač retas navikas, sukeliantis daugybę nemalonių šalutinių poveikių.<br> 123rf nuotr.
Centrinė neurocitoma – tai ypač retas navikas, sukeliantis daugybę nemalonių šalutinių poveikių.<br> 123rf nuotr.
Centrinė neurocitoma – tai ypač retas navikas, sukeliantis daugybę nemalonių šalutinių poveikių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 21, 2020, 7:30 PM, atnaujinta Feb 24, 2020, 1:57 AM

Taip nutiko 22 metų Laurai, kuriai buvo diagnozuotas bipolinis sutrikimas, nors paaiškėjo, kad psichozės priežastis yra visiškai kita.

2017 m. pirmą kartą dėl haliucinacijų apsilankiusiai pas gydytojus britei Laurai Skerritt buvo paskirti antidepresantai. Gydytojai teigė, kad jos haliucinacijas sukėlė psichinė liga.

Tačiau stiprūs vaistai visiškai nepadėjo. Merginos būklė ir toliau blogėjo iki 2018-ųjų vasaros.

Anot L.Skerritt, ją sukrėtė žinia, kad serga psichine liga, tačiau mergina nujautė, kad jos haliucinacijų priežastis buvo visai kita. 

Praėjusių metų lapkritį plaukimo instruktore dirbančiai Laurai iš Somersete kaimo Jungtinėje Karalystėje prasidėjo stipri migrena ir liga, dėl kurios pasidarė sunku vaikščioti.

Galiausiai Jevilio rajono ligoninėje medikai ištyrė merginos smegenis. Paaiškėjo, kad simptomus sukėlė ten tūnojęs teniso kamuoliuko dydžio navikas.

L.Skerritt prireikė skubios operacijos, kad būtų pašalintas navikas, vadinamas centrine neurocitoma, galintis sukelti insultą.

„Tam, kad man būtų diagnozuotas smegenų navikas, prireikė ilgiau nei dvejų metų. Todėl nusprendžiau pasidalyti savo istorija. Manau, kad kam nors taip padėsiu.

Buvo nemalonu, kai gydytojai pasakė, kad simptomus sukėlė psichinė liga. Aš jaučiau, kad mano sveikatos problemų priežastis buvo kita“, – teigė L.Skerritt.

2018 m. gruodį Southmead ligoninėje Bristolyje, Jungtinėje Karalystėje, L.Skerritt buvo atlikta varginanti 13 valandų auglio pašalinimo operacija.

Medikai pašalino 80 procentų Lauros smegenyse buvusios neurocitomos. Likusiai daliai pašalinti prireikė dar vienos operacijos.

„Mama ir mano vaikinas Harry buvo kartu su manimi, kai mane vežė į operacinę. Sveikau sunkiai. Turėjau iš naujo išmokti kalbėti, mano raumenys buvo nusilpę.

Neseniai mane ištiko didelis priepuolis ir dabar man reikės antros operacijos, po kurios reikės aštuonių savaičių intensyvios radioterapijos. Grįžti į ligoninę bus tikrai sunku“, – prisipažino L.Skerritt.

Centrinė neurocitoma – tai ypač retas navikas, sukeliantis daugybę nemalonių šalutinių poveikių.

Dažniausiai tai būna migrena ir traukuliai, tačiau kai kurie pacientai buvo pranešę ir apie patiriamus depresijos epizodus bei haliucinacijas.

„Iki diagnozuojant šią ligą maniau, kad esu nenugalima. Aš niekada nesijaudinau dėl savo sveikatos.

Ši diagnozė pakeitė mano požiūrį į gyvenimą. Nesu tikra, ar noriu turėti vaikų, baiminuosi, kad jie gali paveldėti ligą.

Mano planai išsikraustyti buvo atidėti. Turėjau atsisakyti vairuotojo pažymėjimo, kas gana apsunkina gyvenimą“, – kalbėjo L.Skerritt.

L.Skerritt bendradarbiauja su labdaros organizacija „Brain Tumor Research“, siekdama padėti tiems, kurie susidūrė su panašiomis ligomis.

„Mes esame labai dėkingi Laurai už tai, kad ji kalba apie savo smegenų auglį. Tikimės, kad tie, kuriuos palietė jos istorija, paaukos smegenų auglių tyrimams. Smegenų navikai gali pasireikšti bet kuriam asmeniui bet kuriame amžiuje. 

Be to, mažiau nei 20 procentų pacientų, kuriems diagnozuotas smegenų auglys, išgyvena ilgiau nei penkerius metus, palyginti su vidutiniškai 50 procentų visų vėžio atvejų“, – sakė „Brain Tumor Research“ vadovė Mel Tiley.

Parengta pagal dailymail.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.