Septyni patarimai, padėsiantys palengvinti atopinio dermatito simptomus

Atopinis dermatitas yra viena labiausiai paplitusių kūdikių ir vaikų odos ligų. Siekiant palengvinti ligos sukeliamus nemalonius pojūčius, svarbu suprasti, kaip ši liga veikia, ir ką galima padaryti, siekiant nuraminti sudirgusią vaiko odą.

Kaip padėti vaikui mažiau kasytis ir daugiau šypsotis.<br>Partnerio archyvo nuotr.
Kaip padėti vaikui mažiau kasytis ir daugiau šypsotis.<br>Partnerio archyvo nuotr.
„Eucerin AtopiControl“ – skirtingoms fazėms pritaikytos odos priežiūros priemonės, skirtos atopinei odai.<br>Partnerio nuotr.
„Eucerin AtopiControl“ – skirtingoms fazėms pritaikytos odos priežiūros priemonės, skirtos atopinei odai.<br>Partnerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2020, 10:47 AM, atnaujinta Jun 1, 2021, 4:16 PM

Kas yra atopinis dermatitas?

Atopinis dermatitas – tai odos liga, sukelianti odos išsausėjimą, paraudimą, niežulį ir sudirgimą. Ji gali pasireikšti bet kurioje kūno vietoje, tačiau dažniausiai pasitaiko kelių ir alkūnių raukšlėse, taip pat ant kulkšnių, riešų ir kaklo. Ligai būdingos dvi fazės:

Ūminė – odos būklės paūmėjimas Laikotarpis tarp paūmėjimų, kai oda yra ramesnė Atopinis dermatitas ypač būdingas vaikams: maždaug 60 proc. visų sergančiųjų liga pasireiškia pirmaisiais gyvenimo metais, 90 proc. – per pirmuosius penkerius metus.

Kas sukelia atopinį dermatitą?

Specialistai mano, kad atopinio dermatito priežastys daugiausia yra genetinės. Tai susiję su pažeista odos barjero funkcija ir imuninės sistemos sutrikimais, dėl kurių oda aktyviau reaguoja į aplinką.

Taip pat įrodytas ryšys tarp atopinio dermatito ir alergijos: jei šeimoje kas nors serga šienlige ir (arba) astma, didesnė tikimybė, kad ir vaiko oda bus atopinė.

Kaip atopinis dermatitas veikia vaikus

Neabejotinai daugiausia nemalonių pojūčių sukelia atopinio dermatito paūmėjimai, kai odą ima labai niežėti ir ji sudirgsta. Natūrali reakcija į odos niežėjimą yra kasymasis, tačiau jis tik dar labiau pablogina būklę. Kasantis plinta bakterijos, niežulys dar labiau sustiprėja, o odą galima pažeisti tiek, kad ji ims kraujuoti.

Paūmėjimai veikia ne tik odą. Gyvenimas sergant atopiniu dermatitu sukelia nepatogumų ir vargina ne tik vaikus, bet ir tėvus, kurie turi stebėti, kaip kenčia jų vaikai.

Nuolatinis niežulys gali labai pabloginti gyvenimo kokybę, sutrikdyti miegą. Vaikams augant, dėl niežėjimo ir uždegimo apimtos, o kartais kraujuojančios, odos gali kilti pasitikėjimo savimi problemų, sekasi sunkiau susikaupti mokykloje.

Kaip sumažinti ir palengvinti atopinio dermatito simptomus?

Atopinis dermatitas neišgydomas, todėl pagrindinis kasdienės odos priežiūros tikslas yra prailginti laikotarpius tarp paūmėjimų, o paūmėjimų metu svarbiausia nuraminti odą ir sumažinti niežulį.

Šie septyni patarimai gali padėti sumažinti paūmėjimų skaičių ir nuraminti odą, kai odos būklė visgi paūmėja:

1 patarimas. Nustatykite galimus sukėlėjus

Visi esame skirtingi, tačiau kai kurie tėvai mano, kad odos reakciją sukelia šiurkštūs ar sintetiniai drabužiai (tokie kaip vilna ir nailonas) ir alergenai (pvz., žiedadulkės ir augintinių plaukai). Nors maisto alergijos vaidmuo sergant atopiniu dermatitu nėra galutinai patvirtintas, nemažai tėvų pastebi vaiko ligos paūmėjimus suvalgius tam tikro maisto.

Atopinę odą gali sudirginti saulė: kūdikius reiktų saugoti nuo saulės, o vaikai saulėje turėtų būti ribotai, dėvėti apsauginius drabužius ir naudoti apsaugos nuo saulės priemones su labai dideliu SPF. Taip pat kenkia pasyvus rūkymas, todėl šalia vaikų pasistenkite niekada nerūkyti.

Pabandykite užsirašinėti, kada vaiko odos būklė paūmėja, ir aptarkite tai su gydytoju. Tai padės nustatyti galimus dirgiklius ir parinkti tinkamiausią gydymą.

2 patarimas. Kuo švelniau, tuo geriau

Rinkitės minkštus, odai malonius audinius (tokius kaip medvilnė ir linas), ir išskalbkite naujus drabužius bei patalynę, kad pašalintumėte po gamybos proceso likusius chemikalus.

Prausiant atopinę odą, venkite agresyvių prausimosi priemonių, kurios iš jaunos odos gali pašalinti svarbius lipidus ir pažeisti jos subtilų apsauginį barjerą bei drėgmės balansą. Pamirškite vonias su putomis, šarminius muilus ir tokias stiprias medžiagas kaip natrio laurilo sulfatas. Prausimuisi naudokite švelnias priemones be muilo, tokias kaip „Eucerin AtopiControl“ vonios ir dušo aliejus.

3 patarimas. Ką reikia žinoti apie vonią

Mažiems vaikams maudynės vonioje labai patinka. Tai puikus metas smagiai praleisti laiką, tačiau per ilgai būnant karštame vandenyje oda gali išsausėti. Ribokite maudymosi laiką, naudokite šiltą, o ne karštą vandenį, o vaikui paaugus, skatinkite praustis ne vonioje, o greitai išsimaudyti duše. Šluostydami odą tapšnokite (o ne trinkite) minkštu rankšluosčiu ir galiausiai drėgną odą patepkite drėkinamąja priemone, nes taip ji geriau susigeria.

4 patarimas. Reguliarus odos drėkinimas

Rūpinantis atopine vaiko oda svarbiausia išlaikyti jos drėgmę. Rekomenduojama bent du kartus per dieną tepti odą visam kūnui skirta drėkinamaja priemone, rankas ir veidą greičiausiai reikės tepti dažniau. Naudokite priemones, specialiai skirtas atopinei odai, tinkamas kūdikiams ir vaikams. "Eucerin AtopiControl" asortimente rasite įvairių tekstūrų kasdienės priežiūros priemonių – balzamą, losjoną, kremą – padedančių nuraminti ir puoselėti atopinę odą.

5 patarimas. Fazėms pritaikyta priežiūra

Geriausias būdas pailginti laikotarpius tarp paūmėjimų ir nuraminti vaiko odą paūmėjimų metu – rinktis priežiūros priemones atitinkančias odos būklę.

Ūmios fazės metu, kai oda yra labiausiai sudirgusi tepkite odą puoselėjančia ir niežulį mažinti padedančia priemone, pavyzdžiui, „Eucerin AtopiControl“ intensyvaus poveikio kremu. Po to naudokite įprastą vaiko kasdienę drėkinamąją priemonę. Taip pat nemažai tėvų pastebėjo, jog šaltas kremas suteikia papildomo komforto, tad prieš naudojant galite palaikyti savo intesyvaus poveikio kremą šaldytuve.

6 patarimas. Jokio kasymosi

Žinoma, paprasčiau pasakyti, nei padaryti. Ypač tada, kai odą labiausiai niežti. Tačiau stenkitės, kad vaikas nesikasytų, nes kasymasis tikrai viską pablogina. „Eucerin“ svetainėje rasite keletą pasiūlymų, kaip atitraukti vaiko dėmesį nuo kasymosi. Taip pat gali padėti jų mėgstamas žaislas – „kasymo lėlė“ (žaislas, kurį jie gali kasyti vietoje savo odos) ir „kasymosi pirštinės“ (medvilninės kumštinės pirštinės arba pirštinės, ypač mūvimos naktį, kad nagai neliestų odos).

7 patarimas. Nekentėkite tyliai

Jei simptomai nesumažėja, kreipkitės į gydytoją. Kortizono kremai suteikia greitą ir veiksmingą palengvėjimą, tačiau paprastai jie skiriami tik trumpalaikiam naudojimui. Jei simptomai yra sunkūs ir nepraeina, gydytojas gali rekomenduoti antihistamininius vaistus ir (arba) šlapio įvyniojimo terapiją (lipidais praturtintus tvarsčius), kad sumažėtų niežėjimas.

Išskirtinės odos priežiūros priemonės iš „Eucerin“

„Eucerin AtopiControl“ – skirtingoms fazėms pritaikytos odos priežiūros priemonės, skirtos atopinei odai. Visų priemonių veiksmingumas įrodytas tyrimais. Jos pagerina miego ir gyvenimo kokybę. Visos priemonės yra be kvapiųjų medžiagų ir tinka kūdikiams nuo trijų mėnesių, išskyrus niežulį malšinantį purškalą, kuris skirtas vaikams nuo 3 metų.

Daugiau informacijos ieškokite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.