Kaip padėti sau, jei per mėnesines kamuoja stiprūs skausmai?

Menstruacijos – laikas, kuomet dauguma moterų patiria vienokį ar kitokį diskomfortą. Kai kurioms moterims jau prieš kelias dienas prasideda varginantys simptomai, o kitoms mėnesinės sukelia tik labai nedidelius nepatogumus. Vis dėlto nemažai yra ir tokių, kurios menstruacijas prilygina kančiai.

 Kaip padėti sau, jei per mėnesines kamuoja stiprūs skausmai?
 Kaip padėti sau, jei per mėnesines kamuoja stiprūs skausmai?
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-31 09:36

Statistika teigia, kad itin nemalonius simptomus tomis dienomis patiria bent pusė moteriškos lyties atstovių. Sutikime, tai – tikrai didelė problema ne tik sveikatos, bet ir ekonominiu atžvilgiu. Stiprūs galvos, raumenų ir pilvo srities skausmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas bei kitos virškinimo problemos, silpnumas, bendras negalavimas, aktyvūs nuotaikų svyravimai kai kurias moteris paverčia tiesiog nedarbingomis.

Nereta moteris teigia, kad savo gyvenimą turi planuoti pagal ciklo kalendorių. Pavyzdžiui, jei kelionė į kitą šalį sutampa su numatomomis menstruacijomis, stiprias kančias per jas patiriančios moterys ne tik baiminasi, kad visi planai bus sugriauti, bet kartais net ir atšaukia tokias keliones. Taip neturėtų būti.

Liūdniausia, kai nemalonius, per mėnesines patiriamus, simptomus dažna mergina ar moteris laiko visiškai normaliu gyvenimo reiškiniu. Vis dėlto jei menstruacijos trikdo normalų gyvenimo ritmą, reikėtų ieškoti tokio skausmo priežasčių ir stengtis kuo labiau sumažinti galimus nepatogumus, kad moteris ir vėl galėtų džiaugtis visaverčiu gyvenimu ir planų spontaniškumu.

Skausmas menstruacijų metu gali būti net ir labai stiprus, primenantis spazmus. Būtent toks spazmuojantis skausmas gali būti juntamas ne tik pilvo apačioje, bet ir plisti į nugarą, apatines galūnes ar išorinius lytinius organus. Kai kurios moterys būdingą maudimą jaučia prieš prasidedant mėnesinėms, kitoms skausmų pradžia sutampa su kraujavimo pradžia. Skausmas paprastai intensyvėja ir stipriausią tašką gali pasiekti antrą ar trečią parą nuo naujo ciklo pradžios, tačiau nebūtinai.

Kiekviena moteris individuali ir į patiriamą skausmą reaguoja skirtingai. Vienoms norisi pagulėti susirietus į kamuoliuką ir to pakanka, kad spazmai nurimtų, o kitoms stiprūs skausmai sukelia net vėmimą ir priverčia kelias dienas praleisti užsidarius nuo pasaulio. Ką tokiu atveju daryti?

Yra keletas veiksmingų priemonių, galinčių sumažinti patiriamą diskomfortą. Kiekviena moteris turėtų atrasti sau tinkamiausius pagalbos būdus.

· Būtina sveikai maitintis ir vartoti pakankamai skysčių. Bent jau tomis dienomis patariama vartoti kuo mažiau druskos ir cukraus, rinktis sveikesnius patiekalus ir užkandžius. Rekomenduojama gerti kuo daugiau natūralaus negazuoto mineralinio vandens.

· Kai kurios moterys mėgsta įvairias vaistažolių arbatas. Galima išmėginti melisų, pipirmėčių ar ramunėlių vaistines augalines žaliavas. Vaistažolių arbatos ne tik sušildys, bet ir padės malšinti nemalonius simptomus.

· Patariama vengti alkoholio, cigarečių, kavos ir daug kofeino turinčių gėrimų (pvz., energetinių). Nerekomenduojami ir gazuoti gėrimai. Žalingi įpročiai ir kofeinas tik pablogina savijautą, o gazuoti gėrimai gali prisidėti prie papildomų virškinimo problemų.

· Rekomenduojama lengva fizinė veikla. Ji turėtų pagerinti bendrą savijautą. Galima pasivaikščioti, atlikti jogos pratimų, rinktis nesudėtingus pratimus sporto klube.

· Kiekvienai moteriai verta paieškoti būdų, kaip nukreipti dėmesį nuo nemalonių pojūčių. Vienoms patinka pasivaikščioti miške, kitoms – klausytis muzikos ar medituoti, trečioms – skaityti ar rašyti. Galima išmėginti ir aromaterapiją.

· Jei mėnesinių skausmas tiesiog išderina gyvenimo ritmą, būtina ieškoti priežasčių – galbūt skausmą sukelia tam tikros ginekologinės patologijos, kurias būtina gydyti. Pavojaus ženklas – itin stiprus ir iki tol nepatirtas skausmas bei gausus ar netipinis kraujavimas.

· Gydytojas galėtų rekomenduoti tam tikrus nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (pavyzdžiui, deksketoprofeną „Dolmen“ arba parinkti tinkamiausias kontraceptines priemones, kurios dažnai skiriamos ne tik apsisaugojimo nuo neplanuoto nėštumo, bet ir gydymo tikslais.

Pranegta bendradarbiaujant su „Eurovaistine“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.